Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

L'1,5% de les persones vacunades fa més de 12 dies s'han infectat de Covid-19

Més del 75% dels residents a Catalunya han rebut ja la primera dosi

La majoria de persones amb la primeradosi —de les dues previstes— de la vacuna de la Covid-19 i que s'han contagiat del coronavirus ho han fet abans dels primers dotze dies, que és el període estimat per començar a veure l'eficàcia del vaccí. Segons dades detallades per Salut aquest dimecres, de les 161.481 persones amb la primera dosi a Catalunya, 41.729 fa més de dotze dies que la van rebre. Entre aquestes, s'han detectat 544 casos de coronavirus en els primers dotze dies de rebre la primera dosi (1,3%) i 90 a partir del dotzè dia (0,2%).

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que la probabilitat de contagiar-se de coronavirus es redueix sis vegades a partir del dotzè dia d'haver rebut la primera dosi, segons les dades que estan recollint aquests dies i que, per tant, són molt preliminars. Entre les persones que han rebut la primera dosi, s'han detectat casos de la covid-19 per l'alta transmissió que hi ha en aquests moments del virus i perquè el cicle d'immunització es completa amb dues dosis, quan l'eficàcia se situa al voltant del 95%.

«Tot i que són dades molt preliminars, veiem que la vacuna comença a tenir un efecte en la població», ha afirmat Carmen Cabezas.

Més de 160.000 persones ja han rebut la primera dosi del vaccí

Actualment, a Catalunya hi ha 161.481 persones que han rebut la primeradosi de la vacuna. El 52% s'han administrat en les residències —el 30% entre els residents i el 22% entre els treballadors— i el 48% en els professionals sanitaris. 872 persones han rebut la segona dosi. Més del 75% dels residents a Catalunya han rebut la primera dosi. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha exposat que a Catalunya s'han administrat les dosis que han anat rebent.

Així, ha indicat que en les tres primeres setmanes del pla de vacunació, van rebre unes 180.000 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech (60.000 a la setmana). Aquesta última setmana, però, n'han rebut 31.200, la meitat, per la retallada generalitzada en la distribució de Pfizer. S'estan distribuint com a segona dosi a les residències; com a primera en les residències on encara no s'havia anat a vacunar per tenir casos de Covid-19 (classificades com a taronges o vermelles) i entre professionals sanitaris.

Salut compta que la setmana que ve rebran 59.475 vacunes, el nombre compromès inicialment. Amb tot, els responsables del pla de vacunació van deixar una reserva estratègica de 20.000 dosis, de les 180.000, per aquests dies. També s'ha començat a vacunar amb el producte de Moderna (5.800 rebudes i 8.500 que es preveuen per aquests dies).