Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

El pla definitiu: Què es podrà fer i què no aquest Nadal a Catalunya

Pere Aragonès i Meritxell Budó han anunciat les noves mesures que entren en vigor a partir del 21 de desembre

Els indicadors epidemiològics han augmentat en les últimes setmanes a les regions sanitàries catalanes. El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, han sortit en roda de premsa per informar de les noves restriccions després de l'augment del risc de rebrot i velocitat de transmissió del virus, així com els continus nous contagis i defuncions.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Pere Aragonès ha indicat que s'ha decidit fer un pas enrere després de les primeres mesures i l'actual evolució de la pandèmia. «S'ha d'actuar i s'ha de frenar la Covid, costi el que costi», ha reblat Aragonès. Les noves mesures  s'allargaran fins a l'11 de gener i, a meitat d'aquest període —28 de desembre— es farà una avaluació per saber en quina situació s'està. 

Les noves mesures

La consellera Budó  s'ha encarregat d'explicar les noves mesures davant d'aquesta «fase crítica» de la Covid-19 arreu del territori català, però també a la resta de l'Estat. «Hem de prendre decisions per protegir la ciutadania», ja que estem en una fase «d'escalada», ha indicat la portaveu. 

 • Quantes persones es poden trobar? Màxim nombre de persones que es poden trobar són 6, però el 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, com a màxim 10 persones, sempre que es corresponguin a 2 bombolles de convivència.
 • Mobilitat:  Es continua amb el perímetre  tancat al conjunt de Catalunya, excepte visites familiars i gent propera. Es podrà sortir del perímetre en el cas de visitar-los. Dins del territori català es restringeix a l'àmbit comarcal, tota la setmana, fins a l'11 de gener. Amb una excepció: una bombolla de convivència es podrà desplaçar de la comarca i anar a una segona residència «si s'acredita la propietat».
 • Horari: Es manté el confinament nocturn, des de les 10 del vespre fins a les 6+ del matí. Nadal i Cap d'Any serà fins a la 1 de la matinada i la Nit de Reis, fins a les 11 de la nit.
 • Hostaleria i restauració:  A partir de dilluns, restriccions horàries. Els establiments podran obrir al públic en 2 franges horàries. De 7.30 hores a 9.30 hores i de 13.00 a 15.30, per servir esmorzars i dinars. Els establiments que serveixen menjar per endur-se podran servir de 19 a 22, al local, allargant-se fins a les 23 hores el servei a domicili. Les terrasses  i els interiors  dels bars i restaurants s'han de seguir les mateixes mesures: Màxim 4 persones, essent màxim 6 persones si és la mateixa bombolla de convivència. Mascareta obligatòria  i només ens la podem treure mentre s'està consumint.
 • Comerç: Les botigues i els centres comercials en les mateixes limitacions d'aforament fins al dia d'avui. Els bars i restaurants dels centres comercials no estaran oberts.
 • Equipaments esportius: Aforament del 50% a l'aire lliure, mentre en espais tancats, 30% i cita prèvia. Excepció de les activitats aquàtiques, les activitats en un gimnàs, han de ser en mascareta, en cas que sigui sense, només en aire lliure. A les sales no es podran fer activitats aeròbiques que requereixin treure mascaretes.
 • Cultura: Obertes amb un aforament d'un 50%, mentre no se superi el topall de 1.000 persones. 
 • Nadal: Els nens i nenes no podran entregar les cartes als patges reials i hauran de donar-les a les bústies de Correus habilitades o per via telemàtica. 
 • Calendari escolar: El curs es reprendrà l'11 de gener per poder detectar si hi ha hagut algun contagi durant les Festes de Nadal i evitar que n'hi hagi en la bombolla de l'escola.
 • Centres de culte: Se segueix recomanant el 30% de l'aforament amb un topall màxim de 1.000 persones.
 • Treball:  Realitzar el teletreball sempre que sigui possible.