Carlos Carrizosa i Lorena Roldán durant un ple al Parlament de Catalunya.

El PP no tanca del tot la porta a una coalició amb Cs

El cap de files dels populars, en canvi, sí que descarta una coalició que inclogui el PSC

Davant d'unes eleccions autonòmiques que, enquestes en mà, es preveuen perjudicials per als interessos de Cs, la formació que encapçala Carlos Carrizosa ha rebut aquest dimecres, 30 de setembre, una notícia que els obre una tímida escletxa d'esperança. El president del PP català, Alejandro Fernández, s'ha negat a descartar una possible coalició electoral amb la formació taronja. És cert que Fernández s'ha mostrat molt caut respecte a aquesta possibilitat, però no ha tancat del tot la porta al possible acord. «S'ha d'analitzar a fons perquè encara queden mesos», ha dit en una entrevista a La 2 de Televisió Espanyola i Ràdio 4.

Fernández ha explicat que «de vegades les coalicions electorals sumen i que, a vegades, resten» i ha posat d'exemple la fórmula independentista de JxSí que el 2015 no va aconseguir sumar més vots, però malgrat això no ha descartat entendre's amb Cs. En canvi, sí que ha estat rotund davant d'una altra opció plantejada pels taronges setmanes enrere: una triple coalició constitucionalista que agrupi Cs, el PSC i el PP. Fernández ha girat definitivament l'esquena a aquesta possibilitat assenyalant que, amb els socialistes, tenen programes econòmics i socials «radicalment diferents».

Males perspectives electorals per a Cs, bones per al PP

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Amb tot, doncs, aquest dimecres s'ha obert un bri d'esperança per a Ciutadans. En cas de concórrer en solitari a les eleccions, i atenent totes les enquestes publicades, la formació que liderarà Carlos Carrizosa podria perdre més de la meitat dels seus diputats; gairebé dos terços segons els pronòstics més pessimistes: actualment són la primera força al Parlament amb 36 escons i es podrien quedar, amb entre 10 i 15, com a quarta força parlamentària per darrere d'ERC, JxCat i el PSC.

Un acord electoral amb el PP podria acabar pal·liant la pèrdua de diputats de Cs. En solitari, les enquestes donen als populars entre 8 i 10 escons, recuperant-se de manera substancial de la patacada electoral del 2017, quan es van quedar amb tan sols quatre diputats al Parlament de Catalunya. Caldrà veure si les paraules d'aquest dimecres d'Alejandro Fernández obren realment la porta a parlar de la coalició o si el PP opta per aprofitar una embranzida electoral que podria, fins i tot, permetre-li fer el 'sorpasso' a Cs.