Una cambrera atenent una taula amb dos comensals en un restaurant de Girona

La restauració reclama aixecar el confinament de caps de setmana a Catalunya

Demanen que entre en vigor el 4 de desembre per poder salvar el pont de la Puríssima

Les limitacions amb les quals ha aixecat persianes el sector de l'hostaleria fa que molts establiments continuïn tancats. A més, les restriccions de mobilitat durant el cap de setmana no facilita les coses i no ajuden a fer que els negocis puguin tirar endavant. És per això que les patronals provincials i les comarcals han fet arribar a la Conselleria d'Empresa i Innovació una proposta de modificació, segons avança 'El Periódico'.

Així doncs, les patronals demanen al Govern que es produeixin alguns canvis el segon tram previst en el pla de desescalada. Les modificacions consistirien a posar punt final al confinament territorial municipal o comarcal de caps de setmana i ampliar l'horari d'obertura dels establiments fins a les 00.00 hores. La patronal argumenta que «la demanda municipal fa que molts dels negocis no siguin viables».

Unes mesures que reclamen que entrin en vigor a partir del pròxim 4 de desembre tot coincidint amb el pont, que és on s'acostuma a obtenir una facturació molt elevada.

Avançar la segona fase de la desescalada

En el document presentat al Govern les patronals també parlen d'altres mesures com la d'activar de nou el servei a les barres de bars i restaurants, eliminar la distància entre comensals que estiguin asseguts en una mateixa taula així com ampliar a 10 persones per taula tot permetent que hi hagi trobades de la 'bombolla ampliada'.

Tot i aquestes peticions, els hostalers se centren sobretot en l'horari, ja que es calcula que el 30% dels establiments no han pogut reobrir per aquests motius. És per això que es reclama poder treballar fins a les 00.00 hores.

Demanen actuar allí on es produeixin incompliments

Des del sector han explicat que s'esforcen per «adaptar el funcionament dels locals a les mesures que hi ha en vigor» i que els incompliments que es poden haver produït «són residuals». És per això que demanen al Govern actuar allí on es produeixin incompliments.

Les patronals asseguren que els negocis no aguantaran un nou tancament, que ja seria el tercer, ja que hi ha «debilitat empresarial dels negocis després d'un any tan desastrós», recull 'El Periódico'. En aquest sentit demanen adoptar una «visió global de territori» i estudiar les estratègies que han posat en pràctica altres comunitats per contenir la pandèmia sense aturar l'economia per tal d'assegurar la continuïtat de l'hostaleria en cas que hi hagi un repunt de contagis de coronavirus.

El Govern permetrà trobades de 10 persones

En relació amb l'augment de comensals permesos a les taules, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha declarat aquest matí, en una entrevista a 'Radio 4', que les trobades de Nadal podrien ser d'un màxim de 10 persones a partir del pròxim 21 de desembre a Catalunya. No obstant això, Argimon ha assenyalat que s'haurà d'evitar que aquestes persones pertanyin a més de dues bombolles.

Argimon també s'ha mostrat partidari que els menors de 14 anys no comptin en aquesta restricció perquè no són grans contagiadors del virus. Tot i aquestes declaracions, el secretari de Salut Pública ha explicat que el Govern haurà de començar a definir aquesta setmana quines seran les pautes definitives a seguir aquest Nadal.