Es trenquen les negociacions entre Nissan i els sindicats de treballadors sobre el tancament a Barcelona

L'empresa automobilística dona temps fins al pròxim dimarts perquè es valori la darrera oferta presentada
Nissan dona temps fins dimarts perquè els treballadors valorin l'oferta final traslladada ahir | cedida

La pròrroga de la darrera reunió del període de consultes sobre l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Nissan entre la direcció i els sindicats ha acabat sense acord aquesta matinada. L'empresa ha entregat la seva última oferta als sindicats i els ha donat temps a valorar-la fins dimarts que ve.

La proposta preveu ajornar el tancament de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca fins a finals del 2021, un augment de les indemnitzacions i que els menors de 50 anys que sortissin a partir de l'1 de gener del 2021 tinguessin prioritat per incorporar-se a l'empresa que ocupés el lloc de Nissan a Barcelona. Els sindicats han rebutjat la proposta i han amenaçat de portar el conflicte als tribunals.

Nissan podria executar l'ERO sense acord

Després de diversos recessos, Nissan ha comunicat als voltants de les 22.00 hores «l'última» oferta per mirar de solucionar els esculls de la negociació, encallada des de feia hores. Després de conèixer el nou plantejament de la multinacional, els sindicats han fet una contraoferta que la delegació que encapçala Frank Torres ha considerat inassumible, donant per acabat el període de consultes.La direcció ha comunicat als treballadors que, de moment, ajorna la comunicació de la decisió final sobre el període de consultes fins dimarts. Un cop fet aquest tràmit, l'automobilística podria executar l'ERO pels més de 2.500 treballadors sense acord.


«No acceptem aquesta proposta, el que volem és negociar, no imposar. Si és així, ens n'anirem al conflicte», ha assegurat a la sortida de la reunió el delegat de CCOO al comitè d'empresa, Miguel Àngel Boiza. «Seguim sense reconèixer el procés i l'impugnarem. Sempre hem dit que s'ha iniciat amb un frau total per les formes i el mètode i estem convençuts que podem guanyar el judici tot i que era la nostra última opció i seguim pensant que el millor és arribar a un acord», ha dit. Els treballadors confien que les administracions instin Nissan a escoltar les demandes de la plantilla al llarg del cap de setmana.

Negociacions molt difícils entre empresa i treballadors

D'aquesta manera, les dues parts posen punt final a dues jornades maratonianes de negociacions i al període final de consultes d'un mes, que oficialment finalitzava aquest dijous. Una indisposició de la mediadora aquest dijous de matinada va fer que la direcció i els treballadors acordessin reprendre les converses, ja en període de pròrroga, aquest divendres al matí. Des d'aleshores, la direcció i els treballadors han estat debatent telemàticament durant més de 15 hores.Ahir, l'empresa va obrir la porta a ajornar el tancament sempre que els treballadors abandonin la vaga indefinida i reiniciïn la producció a finals d'agost. Un dels punts que ha generat més problemes durant les reunions és el manteniment dels llocs de treball fins que duri l'activitat industrial. Nissan es compromet a no acomiadar ningú fins a final d'any, però, després, vol «gestionar l'excedent» de 660 treballadors a partir del començament del 2021. Els sindicats reclamen que els acomiadaments no siguin «traumàtics» i es prioritzin les jubilacions o baixes voluntàries.

"Un motorista per la vida en xocar contra un animal a la BV-5105, a BCN" "Última hora: Missatge aclaridor del Govern sobre un possible nou confinament"