Alguns pobles de Tarragona i Terres de l’Ebre promouen ajudes per incentivar la natalitat

Les ajudes van des de lots de productes fins a xecs nadó de 100 a 1.500 euros en alguns casos

Els municipis, en funció de la seva capacitat recaptatòria i els seus ingressos, decideixen com gastar el seu pressupost. Un dels temes que està sobre la taula darrerament és el despoblament de bona part del món rural, generat, en part, per la baixa natalitat. Una baixa natalitat que també afecta municipis més grans, i a tot Europa en general. Alguns municipis opten per polítiques que incentiven la natalitat, i ho fan amb algun tipus d’ajuda per les famílies que s’animen a tenir fills. En la majoria de casos són ajudes que s’han posat en marxa fa pocs anys. Repassem alguns dels pobles i les ajudes que donen.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Baix Camp

Albiol

Es donen xecs nadó a les famílies que tenen un fill per un import de 150 euros. És una ajuda que el consistori dóna des del 2016. Aquest any està previst que s’aprovin les ajudes per l’any que ve.

Alcover

Es dóna un xec nadó valorant en 128 euros que corresponen al cost d’una mensualitat de la llar d’infants. És un xec que només es dóna a aquelles famílies que ingressen els seus fills a la llar d’infants. Es fa des de gener de 2017 i s’han beneficiat el total de famílies que han portat els fills a la llar d’infants.

L’Aleixar

En aquest poble es dóna un lot de productes, on hi ha coses útils pels primers mesos del nadó, com ara cremes o bolquers. Aquest és el primer any que s’ha donat aquest ajuda, i s’han beneficiat del lot cinc famílies.

Tarragonès

La Canonja

Fa pocs dies l’alcalde, Roc Muñoz, es fotografiava amb tots els nouvinguts del municipi en una recepció al Castell de Masricart. Una trentena de famílies han rebut aquest any el xec de 150 euros que dóna l’Ajuntament a les famílies que tenen fills. L’ajuda es dóna des del 2012.

Imatge del repartiment de xecs nadó a La Canonja
Imatge del repartiment de xecs nadó a La Canonja | TarragonaDigital

 

La Pobla de Mafumet

Des del 2012 aquest municipi ha repartit uns 425 xecs nadó per tots els nouvinguts. Són xecs valorats en 150 euros i serveixen perquè les famílies puguin comprar productes infantils. A més dels xecs nadó, aquest Ajuntament també dona xecs perquè els fills vagin a la llar d’infants, a l’escola, institut o fins i tot a la universitat. Són ajudes per totes les famílies que no depenen del nivell de renda.

Els Pallaresos

Aquest municipi del tarragonès també dóna un xec nadó de 150 euros. Ho fa des del 2014. Es dóna a totes aquelles famílies que quan neix el fill fa més d’un any que han estat empadronades al municipi. El primer semestre d’aquest any s’han beneficiat set famílies. I cada any reparteixen una vintena de xecs, segons fonts municipals.

Els nadons pateixen molt la contaminació
Imatge d'arxiu d'un nadó   | TarragonaDigital

 

Constantí

A Constantí l’Ajuntament dóna un lot de productes amb bolquers, cremes i altres coses pels més petits. Aquest obsequi, que serveix per incentivar la natalitat, es dóna des del 2016. L’any passat es van repartir 16 lots i el 2016 uns 80. L’acte de repartiment és públic i es fa a la Biblioteca Municipal.

Priorat

El Molar

El municipi més generós dels que apareixen en aquest article. Es donen 1.500 euros a cada família pel naixement d’un fill. El 2018 es van beneficiar de l’ajuda 4 famílies i ha estat el primer any que s’ha dut a terme. En aquest municipi hi viuen poc més de 260 persones.

Baix Penedès

Bisbal del Penedès

Des del 2015 es dóna una ajuda de 100 euros a cada família quan tenen un fill. Són 100 euros que s’integren en 10 vals de 10 euros cadascun que es poden gastar comprant productes o serveis a les botigues del poble. Així s’incentiva també el comerç de proximitat. Aquest 2018 s’han repartit ja 9 talonaris.

Terres de l’Ebre

Vinebre

En aquest municipi també es donen xecs nadó per incentivar la natalitat. Són xecs de 240 euros. L’any 2017 se’n van donar sis i aquest any, de moment, han nascut 4 nadons. Fa més de 10 anys que aquest municipi dóna aquesta ajuda a les famílies.

Ascó

A Ascó es dóna un ajut de 1.000 euros per naixement o adopció a les famílies. Aquest any s’han beneficiat d’aquest xec unes 10 famílies.