Tortosa i Valls pengen una pancarta amb el lema 'Republiquem'

Els dos consistoris municipals han recolzat l'iniciativa de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), per mostrar el seu compromís per a la construcció de la república
Imatge de la pancarta amb el lema 'Republiquem' penjada a la façana de l'Ajuntament de Valls | ACN

 

Aquest dilluns 1 d'octubre, diversos ajuntaments s'han adherit a la iniciativa que ha impulsat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), penjant una pancarta, amb l'objectiu de reivindicar l'1-O i posar de manifest el seu compromís per a la construcció de la república. Al nostre territori, els batlles de Tortosa i Valls han donat suport a la iniciativa de l'AMI, penjant la pancarta que resa 'Republiquem', a les façanes dels seus respectius consistoris i llegint el manifest a les 9 del matí, que ha volgut homenatjar l'apertura dels col·legis electorals, tot just fa un any.

L'AMI ha repartit pancartes als 786 ajuntaments que té associats, juntament amb un manifest on es remarca el compromís del món local amb Catalunya, els valors democràtics, la pau, el diàleg, amb totes les persones anònimes que van fer possible el referèndum, amb els resultats de l'1-O i amb els "presos polítics i exiliats" i la República Catalana, entre d'altres.

Albert Batet, alcalde de Valls, llegint el manifest 'Republiquem' a la plaça del Blat | ACN

 

L'Ajuntament de Valls ha secundat la iniciativa de l'AMI

Al balcó del consistori de la plaça del Blat, s'hi ha penjat la pancarta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), on s'hi estampa el lema 'Republiquem'. Se li ha volgut buscar un lloc a la façana consistorial juntament amb l'estelada i una altra pancarta que defensa la llibertat dels presos polítics i exiliats. A les 9 en punt d'aquest dilluns 1 d'octubre, Albert Batet, com a alcalde de Valls, ha llegit el manifest de l'AMI a la plaça de la Casa de la Vila, acompanyat per la resta de membres del seu equip de govern i davant de desenes de vallencs.

Un cop llegit el manifest, Batet ha volgut garantir la «voluntat ferma de defensar la democràcia, la república i la llibertat», un compromís compartit per tots els municipis de l'AMI. Ha valorat que l'Estat espanyol es troba en una situació de fallida i ha assenyalat, davant les veus que qüestionen el fet que els polítics estiguin a l'altura de la societat civil que «la classe política en termes generals està responent a les demandes ciutadanes, i ho hem fet des de la unitat d'acció del món independentista, del front republicà, i fer efectiva la República, que és l'objectiu que nosaltres tenim per aquesta legislatura».

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha llegit el manifest, acompanyada pels portaveus municipals | ACN

Suport als presos polítics a Tortosa

Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa ha llegit el manifest 'Compromís amb la República Catalana' aquest dilluns a les 9 del matí, al barri de Ferreries just on s'ubica la plaça 1 d'Octubre, davant d'un centenar de persones que han volgut donar suport a l'acte, convocades pel consistori tortosí. L'acompanyaven els portaveus dels grups municipals del PDeCAT, ERC, Movem Tortosa i la CUP, així com Ferran Bel, l'exalcalde del municipi.

Davant l'imprevist que no havia arribat la pancarta, Roigé ha assegurat: «Hem volgut fer un acte senzill però que vol representar i recordar el que vam viure fa un any: a les nou del matí obríem els col·legis electorals», posant especial èmfasi i volent recordar les càrregues policials que van patir els ciutadans dels municipis veïns de Roquetes i Sant Carles de la Ràpita.

L'alcaldessa de la capital del Baix Ebre, ha volgut cloure l'acte afirmant: «Vam poder votar, la gent va poder decidir i vam fer un pas endavant, però avui més que mai hem de continuar treballant perquè els nostres companys a la presó estiguin en llibertat i els exiliats puguin tornar a casa».

"REPORTATGE-VÍDEOS: Un any de l'1-O. Repassem com es va viure al Camp de Tarragona" "FA 1 ANY: L'esperit de l'1 d'octubre"