El Banc de Sang fa una crida per demanar nous donants de medul·la òssia

És un transplantament vital per a malalts de leucèmia i pacients amb limfomes o mielomes
El perfil de donants més buscat pel Banc de Sang són homes menors de 40 anys | Banc de Sang

 

El Banc de Sang i Teixits busca nous donants de medul·la òssia fins arribar al repte d'articular una xarxa de 8.000 persones com a donants potencials arreu del país. L'organisme ha fet la crida pública amb motiu del Dia Mundial del Donant de Moll d'Os d'aquest dissabte, 21 de setembre, per «conscienciar sobre la importància de la donació pel tractament de la leucèmia aguda» i altres malalties sanguínies com el limfoma o el mieloma.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El perfil de donants que busquen són homes menors de 40 anys, «el perfil idoni per als trasplantaments», reconeixen, si bé qualsevol persona d'entre els 18 i els 40 en bon estat de salut pot sumar-se a la xarxa de donants. «Els estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient», expliquen des del Banc. En set de cada deu casos, aquests pacients que necessiten un transplantament necessiten que el donant no pertanyi a la seva pròpia família.

 

Joan XXIII, Reus, Tortosa, Valls i el Vendrell: e cinc hospitals tarragonins on és possible donar medul·la

Per ser donant de medul·la òssia, és suficient amb anar a un hospital equipat i deixar-se extreure un tub de sang a través del procediment habitual. Des del Banc expliquen que el temor generalitzat sobre l'extracció a través d'una punció a les crestes ilíaques només és un tipus de donació que correspon «al 10% dels casos, i sempre es fa amb anestèsia». Volen ajudar a la ciutadania a perdre la por a fer-se donant.

 

A les comarques tarragonines hi ha actualment cinc hospitals on és possible donar medul·la: Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus, el Verge de la Cinta de Tortosa, el Pius de Valls i l'Hospital del Vendrell.

 

També et pot interessar