Demanen al Parlament que es creï una comissió per estudiar els plans d'emergència nuclear

La moció serà portada al ple pel diputat Lluís Salvadó interpel·lant el Govern sobre la seguretat de les centrals d'Ascó i la de Vandellòs
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Ascó | TarragonaDigital.com

 

El diputat per ERC Lluís Salvadó portarà al ple del Parlament de Catalunya una petició per crear una comissió d'estudi sobre els plans d'emergència nuclear, de les tres centrals catalanes, les dues d'Ascó i la de Vandellòs. Aquesta qüestió es debatrà aquest pròxim divendres, 9 de novembre, mitjançant una moció interpel·lant el Govern sobre la seguretat de les centrals nuclears.

 

Incompliment del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona

La formació republicana vol denunciar d'aquesta forma la «manca històrica d'infraestructures i recursos per fer una aplicació efectiva dels plans d'emergència nuclear».  A més, des del grup parlamentari es reclama passar a l'acció per solucionar aquest problema, discutint mesures concretes per tirar-ho endavant. 

 

En aquest sentit, el diputat republicà s'ha felicitat que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'hagi mostrat escandalitzada, ja que, a la província de Tarragona, durant els últims 30 anys, no s'ha celebrat cap simulacre nuclear. 

 

Des d'ERC assenyalen que aquests fets, a banda d'incomplir amb el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (Penta), el qual obliga el Ministeri d'Interior i el Consell de Seguretat Nuclear a organitzar simulacres generals «almenys» cada tres anys, «impossibilita comprovar» la seva «eficàcia real» a l'hora de posar en pràctica les mesures de protecció.

 

Ampliació de la zona de mesures de protecció en cas d'incidents nuclears

En la moció presentada pels republicans, també vol que el govern espanyol ampliï la zona de mesures de protecció urgents en cas d'incidents nuclears i, així, incloure els municipis que es troben entre 10 i 20 quilòmetres, a més de dotar a tots ells de mitjans i infraestructures per actuar en cas d'emergència. D'altra banda, també reclamaran al govern espanyol que es retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost nuclear, el qual va ser aprovat pel Parlament de Catalunya i que sigui el Departament d'Interior qui dirigeixi i gestioni el Penta.