El desconfinament i l'incivisme disparen l'abocament de deixalles a la via pública al litoral tarragoní

Els ajuntaments del litoral tarragoní atribueixen la situació a l'arribada dels veïns de segona residència
L'increment de deixalles a la via pública preocupa els municipis tarragonins. | Cedida
 

El Vendrell, Calafell, Altafulla o Torredembarra són tres de les poblacions de la costa tarragonina que les dues últimes setmanes han notat un increment desmesurat dels abocaments de deixalles a la via pública. Aquest és un fet habitual durant els mesos d’estiu, quan aquests municipis veuen com la seva població augmenta de forma considerable amb l’arribada dels turistes i dels veïns de segona residència. Aquest any, però, la situació ha empitjorat de manera radical, fins al punt que els serveis de recollida de residus s’han vist desbordats. Per què ha passat això?

Tot de cop a finals de juny

Els diferents ajuntaments consultats per TarragonaDigital donen una resposta similar a l’hora de buscar els motius que expliquin aquest fet: el confinament. «Altres anys, els veïns de segona residència anaven posant a punt la seva casa en diferents caps de setmana, des de la Setmana Santa i fins a l’arribada de l’estiu. Enguany, el que abans es feia en tres mesos, ara s’ha fet de cop a finals de juny», afirma l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.

Tot i això, l’alcalde afegeix que «no hi ha cap excusa que valgui», ja que el llançament de mobles, poda o matalassos al costat de contenidors no està permès en cap condició, i el que cal és anar a la deixalleria comarcal o trucar a l’Ajuntament. Les xifres en el cas de la capital del Baix Penedès són eloqüents. El municipi ha passat de recollir setze tones diàries de resta, a recollir-ne 30 amb l’arribada de l’estiu, gairebé el doble.

L'abocament de residus ha augmentat al Vendrell amb l'arribada de l'estiu. | Ajuntament del Vendrell

El cap de setmana posterior a la revetlla de Sant Joan va ser el que més es va notar aquest incivisme, fins al punt de desbordar els serveis de recollida. «Aquell cap de setmana va ser al·lucinant», defineix gràficament Martínez. L’Ajuntament vendrellenc preveu que la situació vagi a la baixa de mica en mica, i ja ha posat un reforç de la recollida de residus. També ha augmentat la vigilància policial, que ha permès posar diferents sancions.

«Aquest any ha estat exagerat»

Ramon Ferré, alcalde de Calafell, comparteix el diagnòstic del seu homòleg vendrellenc. «Aquestes primeres setmanes de desconfinament han arribat molts propietaris de segones residències des de Barcelona, que s’han dedicat a posar al dia el seu habitatge», ha apuntat Ferré a aquest diari. El batlle calafellenc puntualitza que aquesta és una situació que passa «cada any», però admet que aquesta vegada «ha estat exagerat», arribant a xifres rècord.

El consistori ja ha avisat que s’incrementarà la vigilància per posar sancions, i que hi haurà «mà dura» en aquest aspecte, tot i que es preveu que la situació vagi normalitzant-se en les següents setmanes. Ramon Ferré també esgrimeix com a motiu d’aquest problema el fet que Calafell és un municipi «amb una mobilitat molt gran», cosa que fa que cada any arribin molts veïns nous, però també en marxin d’altres. Tot plegat suposa que es facin molts canvis als habitatges.

 

Reforços extraordinaris a Torredembarra

A Torredembarra, la situació es va començar a descontrolar pels voltants de la revetlla de Sant Joan, amb una presència més gran de deixalles pels voltants dels contenidors. El servei de neteja es va veure desbordat i l’Ajuntament va haver de contractar reforços extraordinaris. Els últims dies, el consistori ha augmentat els contenidors en diferents zones i ja s’ha anunciat que es repartiran cubells i informació per a les segones residències ubicades en zones en què s’ha implementat la recollida porta a porta.

També l'ajuntament d'Altafulla ha detectat un increment dels abocaments d'objectes voluminosos al carrer, i ha recordat als veïns que cal posar-se en contacte amb el consistori per concertar el dia i l'hora de recollida d'aquests objectes.

L'acumulació de deixalles ha augmentat amb l'arribada dels residents de segones residències | Ajuntament de Torredembarra
 

Però no només els municipis de costa han patit aquest problema. Altres de l’interior que tenen urbanitzacions amb segones residències també han hagut de prendre mesures. És el cas de la Bisbal del Penedès, que ha tornat a posar els contenidors de recollida de poda que ja havia tret, perquè els propietaris de segones residències en puguin fer ús.

"Es desplega la fibra òptica entre el Vendrell, Valls i Montblanc" "La reclemació que han fet al Govern per no substituir els guaites forestals de TGN"