L'embolic del desconfinament en diversos municipis del Baix Penedès i la Conca

Cunit, Santa Coloma de Queralt, o Passanant i Belltall pertanyen a regions sanitàries que encara no poden passar de fase

Si el govern espanyol ho avala, el Camp de Tarragona passarà a la fase 1 del desconfinament el pròxim dilluns 11 de maig. Tot? No, diversos municipis de la Conca de Barberà i del Baix Penedès pertanyen a regions sanitàries diferents, que encara s’hauran de mantenir a la fase zero. Això genera dubtes sobre què pot passar en aquests llocs concrets.

Cunit, separada del Baix Penedès

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Al Baix Penedès, Cunit és l’únic municipi que pertany a la regió sanitària del Garraf-Alt Penedès, que ha estat inclosa dins la de l’àmbit metropolità sud. Això provoca una discriminació cap a aquestes dues comarques i el municipi de Cunit, ja que se’ls inclou en una demarcació amb una taxa de contagis superior. «Tenim les mateixes xifres que la regió del Tarragonès i el Baix Penedès, i millors que a la resta de Barcelona», remarca Jaume Casañas, tinent d’alcalde d’Urbanisme a l’Ajuntament de Cunit, i responsable de Junts al Penedès.

Per aquest motiu, el delegat del Govern a la Vegueria del Penedès, Pere Regull, ha demanat a la Generalitat que aquest territori tingui un tracte diferenciat. La resposta hauria d’arribar abans del cap de setmana, ja que després ja serà massa tard, doncs el govern espanyol haurà d’avalar la proposta de la Generalitat el dissabte. La patronal del Penedès, la FEGP, també ha demanat que el territori del Penedès passi a la fase 1 de forma íntegre.

La Conca, fragmentada en tres regions sanitàries

La Conca de Barberà és un dels casos més significatius dels desajustos que aquests dies poden existir en alguns territoris pel que fa a les delimitacions territorials i les fases del desconfinament. Aquesta és l’única comarca del país que es troba fragmentada en tres regions sanitàries diferents.

Per una banda, la major part de la Conca, amb Montblanc com a capital, forma part de la regió sanitària del Camp de Tarragona. Per l’altra, la zona de la Baixa Segarra, amb Santa Coloma de Queralt com a nucli de població principal, pertany a la regió de la Catalunya Central i, alhora, el municipi de Passanant i Belltall s’inclou dins de la regió sanitària de Lleida. En aquests dos últims casos, teòricament, tampoc podrien passar a la fase 1 del desconfinament.

Vista de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà. | Cedida
 

Davant d’aquesta casuística complexa, nombrosos veïns de les poblacions afectades han alçat la veu d’alarma davant de la confusió que pot existir, a partir del dilluns 11 de maig. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Passanant i Belltall ha explicat als veïns i veïnes que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha aclarit que al municipi s’aplicaran els criteris de la desescalada que pertoquen a la regió sanitària del Camp de Tarragona, «ja que tot i estar adscrits al CAP de Tàrrega, part dels serveis mèdics del municipi els costeja la regió sanitària del Camp de Tarragona».

Més dubtes a la Baixa Segarra

Per la seva banda, Ramon Mullerat, l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, assegura que es troben a l’expectativa del que pugui decidir el govern de Pedro Sánchez sobre la proposta que presenti la Generalitat. Quan hi hagi el criteri clar, a través del Telegram i, els mitjans de comunicació interns que s’utilitzen des del consistori, «orientarem als veïns sobre la situació a partir de la setmana que ve, ja que aquesta desigualtat en la gestió territorial dins d’una mateixa comarca pot provocar molta confusió i pot ser contraproduent per a la crisi sanitària» explica a TarragonaDigital.