Quartet Gerhard: m煤sica cl脿ssica amb DO Tarragona arreu d'Europa

L'any que ve compleixen deu anys de vida i ja tenen previst gravar el tercer disc | S贸n un dels quartets de corda amb m茅s projecci贸 estatal
El Quartet Gerhard al bell mig del carrer Major de Reus  | Laia Solanellas
 

Brahms, Mozart, Mendelssohn, Sch枚nberg... Grans mestres de la m煤sica cl脿ssica que han esdevingut referents de milions de m煤sics al llarg de la hist貌ria. A Catalunya, i amb tres membres del Camp de Tarragona, tenim el plaer de poder reviure els grans cl脿ssics (mai millor dit) a trav茅s d'un dels quartets amb m茅s projecci贸 en l'脿mbit estatal. 

 

Desenes d鈥檃uditoris europeus ja els han pogut escoltar, s贸n el Quartet Gerhard. El Llu铆s Cast谩n (viol铆), la Judit Bardolet (viol铆), el Miquel Jord脿 (viola) i el Jes煤s Miralles (violoncel) s贸n quatre m煤sics excel路lents, tot ells catalans, que han viatjat arreu d鈥橢uropa 鈥攊 han arribat fins al Jap贸鈥 amb el seu quartet de corda nomenat en honor al compositor vallenc, Robert Gerhard 鈥. L'idealisme, la innovaci贸 i la const脿ncia d'aquest il路lustre compositor van ser els ingredients que van desembocar en la tria del seu nom per a la formaci贸: 芦Va ser el compositor catal脿 m茅s important del segle XX禄, asseguren鈥. 

 

La m煤sica que es porta a la sang

Tots quatre compten amb 'antecedents' musicals a les seves fam铆lies i potser perqu猫 els corria per les venes van decidir aventurar-se i escollir la m煤sica com a forma de vida. La m煤sica 茅s passi贸, un cam铆 que mai acaba, i potser per aix貌 sumat al seu inconformisme, el dest铆 els va portar per camins similars fins que, cadasc煤 amb el seu instrument a la m脿, els va ajuntar per acabar formant aquest quartet de corda.

 

Un quartet que acumula prestigiosos reconeixements i premis a les seves vitrines: a Su茂ssa, Fran莽a, It脿lia, Espanya, Alemanya... Ells asseguren que mai s'arriba a l'excel路l猫ncia i que precisament el repte 茅s cada cop voler saber m茅s, per貌 el cert 茅s que ara no nom茅s reben classes, sin贸 que tamb茅 s贸n molts els futurs m煤sics que les reben per part seva, sigui en resid猫ncies o en un dels seus darrers projectes, l'acad猫mia de corda a Vic fundada per Gerard Claret i el Cuarteto Casals en la qual transmeten els seus coneixements.

 

Actualment viuen a Berl铆n per貌 el Llu铆s 茅s un reusenc de tota la vida; la Judit 茅s de Vic; el Miquel de Tarragona i el Jes煤s de Vinar貌s. Aquesta nit el quartet ha fet una parada a la demarcaci贸 i ha passat per l鈥檈sgl茅sia de Prades. Avui, dissabte, 24 d'agost, seran a Santa Cristina d'Aro, al Baix Empord脿. 

 

 

Peces de m煤sica cl脿ssica del segle XVIII a l'actualitat

L鈥檃ny que ve arribaran al des猫 aniversari com a quartet i ja poden presumir d'haver editat dos CDs 鈥斺楶ortrait鈥 (2016) i 鈥楬armonia Nova鈥 (2017)鈥 i ens avancen que, a finals d鈥檃quest any, comen莽aran a gravar el seu tercer disc a B猫lgica.

 

Tot el que interpreten i inclouen als CD's s贸n peces de grans compositors de la hist貌ria de la m煤sica cl脿ssica i els serveix com a carta de presentaci贸: 芦La nostra feina 茅s com la d'un actor, interpretem aquestes peces per貌 intentem transmetre la nostra for莽a i punt de vista sobre elles禄. Un proc茅s que sembla molt senzill a priori perqu猫 no hi ha la part de creaci贸, per貌 no 茅s aix铆: 芦Per a cada pe莽a passem per un proc茅s que pot arribar a durar mesos禄. 

 

Aquestes peces no s贸n escollides a l'atzar. Tenen una certa coher猫ncia i 芦intentem identificar-nos amb el missatge que hi ha darrere de cada pe莽a禄. Malgrat aix貌, no descarten arribar a compondre les seves pr貌pies peces, un repte que ara veuen lluny脿. 

 

El Llu铆s Cast谩n, la Judit Bardolet, el Miquel Jord脿 i el Jes煤s Miralles s贸n els integrants del Quartet Gerhard | Anthony Kurtz

 

 

La m煤sica cl脿ssica ha evolucionat al llarg dels anys

Els quatre integrants expliquen que 芦la m煤sica cl脿ssica que es fa avui dia 茅s molt diferent de la que es feia al segle XVIII禄 i creuen que aquest estil musical 芦segueix sent un reflex de la societat, igual que la pintura禄. En aquest context, actualment, la m煤sica cl脿ssica s'ha homogene茂tzat molt i 芦abans hi havia moltes escoles i cadascuna tenia el seu to particular, per貌 ara aix貌 ja no passa禄. 

 

La formaci贸 explica que a Alemanya i als pa茂sos germ脿nics tenen molta m茅s tradici贸 per aquest estil musical que a Espanya i una de les raons 茅s que 芦la Guerra Civil va fer molt mal a la m煤sica cl脿ssica, si no estar铆em al nivell d'Alemanya禄. 芦Si comparem n煤meros entre la m煤sica cl脿ssica i el futbol, a Alemanya potser hi ha m茅s gent que va a un concert de m煤sica cl脿ssica que a un partit de futbol禄. 

 

Quartet Gerhard, la formaci贸 catalana que ha actuat arreu d'Europa | Anthony Kurtz

 

 

Trencant els t貌pics: la m煤sica cl脿ssica no ha perdut p煤blic 

La m煤sica cl脿ssica 茅s un g猫nere musical del qual no se鈥檔 parla massa i no 茅s tan popular com d'altres, tot i aix貌, els quatre int猫rprets asseguren que no ha perdut p煤blic. Aix貌 s铆, 芦茅s molt concret禄. A la vegada, per貌, asseguren que 芦cada vegada est脿 canviant m茅s aquesta imatge 'carca' de la m煤sica cl脿ssica i est脿 millorant aquesta visi贸 antiga i avorrida禄. 

 

El Quartet Gerhard a poc a poc s'ha anat fent un nom durant aquests deu anys i ja pot presumir de ser un dels quartets de corda amb m茅s projecci贸 en l'脿mbit estatal. Durant els concerts el p煤blic que tenen 茅s nombr贸s: 芦Si ho compares amb m煤sica pop no, per貌, en general, hi ha bon p煤blic禄. Sobre el perfil de persones que vol gaudir de la seva m煤sica asseguren que a l'Estat la mitjana d'edat acostuma a ser m茅s baixa: 芦Dep猫n del lloc, per exemple, a Alemanya el p煤blic 茅s molt gran per貌 cada cop arreu estem veient gent m茅s jove, com per exemple al Palau de la M煤sica禄. 

 

El Quartet Gerhard va estar seleccionat en un concurs internacional i va tenir l'oportunitat d'actuar al Jap贸   | Laia Solanellas

 

10 anys del Quartet Gerhard i d'an猫cdotes

Deu anys de concerts i gires per tot Europa donen per molt m茅s que experi猫ncia i 猫xits. A la seva esquena hi porten tamb茅 una motxilla d'an猫cdotes, tan bones com dolentes. Entre vols perduts o agafats en l'煤ltim minut i imprevistos en actuacions, un dels moments m茅s divertits que recorden t茅 precisament a veure en un dels seus moments 脿lgids, quan van actuar al Jap贸.

 

All铆 el Quartet Gerhard hi va arribar gr脿cies al seu talent i esfor莽, ja que van classificar-se entre els deu millors del m贸n en un concurs. Malauradament es van quedar a les portes de la final i per passar el disgust van decidir explorar Osaka fins a acabar en un dels t铆pics karaokes japonesos. All铆, un aut貌cton va veure en ells The Beatles pel que van acabar cantant 'Yesterday' i menjant sushi amb el seu 'nou amic' japon猫s. Una petita hist貌ria enmig de deu anys d'una carrera que nom茅s acaba de comen莽ar.

M茅s not铆cies de la categoria Comarques