Set anys i centenars de milers d'euros: l'estafa que va recórrer el país i va acabar a Reus

El presumpte culpable està desaparegut i en cerca i captura | Almenys tres persones són víctimes directes de l'individu, que els advocats qualifiquen d'«estafador professional»
El cas va arribar als jutjats de Reus a mitjans de l'any 2018. | Miguel Cabrerizo

Una estafa de pel·lícula va començar a Castelló fa set anys i va acabar a Reus el mes d'agost de l'any passat. Almenys tres persones són víctimes directes d'un individu que correspon a les inicials J.M.S.F. Durant aquest temps, J.M s'hauria apropiat, a través de la coacció, les amenaces i tot un seguit de mentides de centenars de milers d'euros en préstecs i patrimoni. Pau Soler, resident al barri tarragoní de Bonavista, la seva mare, Ana Maria Garcia —de Castelló— i l'empresari reusenc José Ortiz expliquen, a TarragonaDigital, l'«infern» que «ens ha deixat sense res».

El presumpte culpable, en cerca i captura pels Mossos d'Esquadra, no dona senyals de vida des de fa mesos. Durant aquests set anys, s'ha donat a conèixer sota els àlies de «Sito», «Aeneas» o «Gorka». De fet, la Policia Nacional no va aconseguir ni tan sols la seva identitat real, que finalment han revelat des del cos català. Els advocats de les víctimes el qualifiquen d'«estafador professional» que «canvia el seu paper segons li convingui». En aquest període de temps ha estat fill d'un 'capo' de la màfia calabresa, pare d'un nen amb discapacitat i malalt d'un càncer terminal

L'estafa comença a Castelló el mes de març de 2013

Pau Soler va ser la primera persona amb la qual va establir relació el presumpte estafador, a principis de 2013. «Vivia al mateix bloc de pisos que jo i em va prometre que obriríem negocis d'hostaleria, reformes i també de préstecs», detalla. Era el primer moviment de J.M.S.F per fer-se amb la confiança plena de Soler, que no va dubtar mai de la lleialtat d'aquest individu. 

Soler i el presumpte estafador van compartir vivències i confessions des d'aleshores. Poc després de la primera promesa, l'àvia del Pau va morir. Va ser el moment clau per J.M, que va aprofitar-se de la situació. «Sabia que no tenia massa bona relació amb la meva mare, que vivia amb mi i la meva àvia al pis, i em va dir que marxés al meu mas a viure amb ell», revela. Soler va fer les maletes i va deixar la seva mare sense dir-li on anava ni amb qui hi anava. No va tornar a parlar amb ella fins al mes d'agost de 2018, quan va saber tot el que havia passat.

Pau Garcia, a l'esquerra, sopa junt amb el presumpte estafador, J.M.S.F, a la dreta. | Cedida

La relació paral·lela entre Ana Maria Garcia i J.M.S.F, clau

Alhora que establia un vincle de confiança amb Pau Soler, el presumpte estafador feia el mateix amb Ana Maria Garcia, la seva mare. «Quan el Pau va marxar de casa em va dir que estava sola com ell, que cuidaria de mi i no m'abandonaria mai, que era com el seu fill. I així va ser-ho durant quasi tres anys», revela Garcia. 

El presumpte estafador va jugar amb tots dos i va aprofitar-se d'una relació contaminada per ell mateix. Mentre vivia amb el Pau al mas familiar, demanava diners a Ana Maria Garcia per «pagar el tractament de càncer que, segons ell, patia», diu Garcia. Aquesta va ser una de les mentides més recurrents de J.M, gràcies a la qual va aconseguir que Garcia signés préstecs davant de notari, hipoteques o la venda d'un local comercial i d'un àtic al centre de Castelló.

L'estafa continua a Sevilla, Madrid i Tarragona

Amb mare i fill a la butxaca, el presumpte estafador tenia via lliure per aprofitar-se de tots dos. D'una banda, vivia amb el Pau al mas de la seva família a cost zero i, de l'altra, demanava diners incansablement a l'Ana a través de coaccions i mentides. «Ens deia que era el fil d'un 'capo' de la màfia calabresa, que el vigilaven i que havíem de cuidar d'ell. En cas contrari, ens matarien», asseguren mare i fill anys després dels fets. 

J.M va marxar amb la seva parella —que les víctimes relacionen com a còmplice dels fets— i el Pau des de Castelló fins a Sevilla. Allà hi van viure durant dos mesos, durant els quals Soler treballava per mantenir el presumpte estafador, que «durant set anys no va fer mai res», assegura el Pau. Després, a finals de 2015, van traslladar-se al barri tarragoní de Bonavista, on «la parella de J.M hi tenia família». 

El presumpte estafador, en una fotografia d'arxiu. | Cedida

 

Durant el mateix període de temps, «Sito», que era com coneixien J.M el Pau i l'Ana, va dir a la dona que ell i la seva parella havien adoptat una nena. «Mai va existir, era la filla d'unes altres persones. Un dia me la va presentar, em van fer padrina i em van demanar diners», explica Garcia. Poc després, fa veure que el seu càncer empitjora i assegura que l'operaran a la Clínica Quirón de Madrid. Garcia «deambula» per la capital a l'espera que J.M el truqui. Fins i tot visita la clínica. Mai va ser-hi. 

Setmanes més tard el càncer torna a entrar en acció. Convenç Garcia d'hipotecar la casa per pagar el tractament. Els diners, en xecs nominatius signats per una Garcia «totalment abduïda», apareixen a Sevilla, on J.M viu amb el Pau. Garcia viatja cap Andalusia i viu «durant un mes al carrer, sense diners, esperant que «Sito» vingui a buscar-me». Mai ho fa. Per sort, aconsegueix tornar a Castelló. Quan arriba, se n'adona que ja no té casa, ni mas familiar ni local comercial en propietat. «Era massa tard», sentencia.

Un empresari reusenc, la tercera víctima del presumpte estafador

Ana Maria Garcia mai va comunicar-se amb el seu fill, tot i denunciar els fets a la Policia Nacional de Castelló el mes de juny de 2015. En aquelles dates, Pau Soler vivia a Tarragona amb el presumpte estafador i la seva parella. La relació seguia sent la mateixa: el Pau treballava, portava a casa la nòmina i J.M s'excusava al·legant un càncer inexistent i un origen familiar que res té a veure amb la màfia calabresa. 

Durant els mesos que va passar a Tarragona, Soler va fer amistat amb José Ortiz, empresari reusenc amb diversos negocis a Tarragona i a la capital del Baix Camp. El presumpte estafador va veure en Ortiz una altra possible víctima i s'hi va llençar sense miraments. «Em va prometre negocis, inversions estrangeres molt potents. Vaig haver de demanar crèdits, vaig comprar vehicles... M'he quedat sense res. M'ha destrossat la vida», explica la tercera víctima.

L'estafa contra Ortiz es va perpetuar entre els mesos de juny de 2017 i mitjans de 2018. L'empresari va detectar que l'estaven enganyant un any després, però ja era massa tard. En veure que les inversions no arribaven, va contactar amb J.M. Mai l'ha aconseguit trobar. Va fer el mateix amb la seva parella i «tampoc ha donat senyals de vida». Ho va denunciar tot a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Reus la primavera de l'any passat

Víctimes i advocats, a l'espera d'un judici que no arriba

Tant víctimes com advocats reconeixen que aquest cas d'estafa «és de pel·lícula». Pau Soler, Ana Maria Garcia i José Ortiz coincideixen a dir que, durant el temps en què van tenir relació amb J.M.S.F, estaven «abduïts». «Mai pensava que fos un estafador, sempre estava disponible per ell i no arribava a plantejar-me que m'estava enganyant», repeteixen els tres. 

El jutjat d'instrucció número 2 de Castelló té el cas sobre la taula des de fa tres anys, però mai s'ha acceptat la requisitòria perquè s'activi l'ordre de cerca i captura. Tot i això, ja han declarat una desena de testimonis. Per una altra banda, els jutjats de Reus sí han acceptat aquesta petició per part de la defensa d'Ortiz i els Mossos d'Esquadra tenen activada l'ordre. «Però si no tens cotxe, no dorms en hotels i no vas a l'hospital, pots viure al marge de la llei sense que sàpiguen on ets», lamenta José María Elías, advocat de l'empresari reusenc. 

L'advocat d'Ana Maria Garcia, Jose Luis Ponce de León, espera que el jutjat valencià aglutini les informacions aconseguides pels Mossos d'Esquadra i accepti la requisitòria. Tant ell com Elías lluitaran perquè es demostri que, efectivament, J.M.S.F va estafar les tres víctimes durant tots aquests anys. El judici és, doncs, l'única esperança de Soler, Garcia i Ortiz. 

"ATENCIÓ: Manifestants tallen l'AP-7 a l'Ampolla" "ATENCIÓ: Les mobilitzacions i serveis mínims de la vaga del 21-F a Tarragona"