EN DIRECTE

Tota la informació del coronavirus a la demarcació de Tarragona

L'empresa FCC, encarregada de la neteja de Tarragona i Reus, imputada per blanqueig de capitals

El motiu, el presumpte pagament de 82 milions d'euros en comissions per aconseguir obres a Panamà amb la divisió d'infraestructures de la companyia
L'empresa encarregada de la neteja i recollida de residus a Tarragona i Reus, FCC, està imputada per blanqueig de capitals. | Cedida

 

Fomento Construcciones y Contratas (FCC), l'empresa encarregada de la neteja i la recollida de residus a Tarragona, Reus i desenes de pobles de la província, ha estat imputada per blanqueig de capitals. El motiu, el pagament de 82 milions d'euros en comissions per l'adjudicació de la construcció de línies de metro i la ciutat de la Salut de Panamà. Així ho ha decidit el jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, després d'una causa oberta l'any 2017. Tarragona, per exemple, paga més de 20 milions d'euros anuals a FCC.

 

 

L'empresa que neteja Reus i Tarragona, en el punt de mira

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha imputat com a persona jurídica la constructora FCC. El motiu, els delictes de corrupció en transaccions internacionals i blanqueig de capitals pel pagament de 82 milions d'euros en comissions. L'objectiu era, presumptament, aconseguir l'adjudicació de la construcció de línies de metro i la Ciutat de la Salut de Panamà.

 

  

  

FCC compta amb diverses divisions dins la mateixa empresa. Per aquest motiu, Tarragona, Reus i desenes de municipis de la província tenen subcontractat el servei de recollida de residus i neteja de via pública a aquesta multinacional. A petició de la Fiscalia Anticorrupció, el magistrat dirigeix ​​el procediment contra les mercantils FCC Construcción S.A., FCC Construcción Centroamérica S.A. i Construcciones Hospitalarias S.A., a les que ha donat cinc dies per designar un representant, un advocat i un procurador.

 

 

Un vehicle de recollida de brossa de Reus, que pertany a FCC. | Jordi Olària Gras

L'origen de la imputació, l'any 2017

La causa es va obrir l'any 2017 arran d'una querella contra un assessor jurídic de la multinacional brasilera Odebrecht per possible comissió d'un delicte de blanqueig, suborn i organització criminal comès entre 2009 i 2015. Aquesta mercantil s'hauria servit de societats pantalla espanyoles per blanquejar quantitats procedents dels suposats suborns abonats per les diverses constructores a canvi d'adjudicacions.

 

  

  

Segons fonts jurídiques, quatre exdirectius de FCC ja han comparegut en qualitat d'investigats davant del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2. Caldrà veure com es resol aquest litigi, que té com a part implicada una de les multinacionals més grans del món i, al mateix temps, l'empresa encarregada de la neteja de les ciutats més grans del territori. 

 

Més notícies de la categoria Comarques