INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

La Generalitat anuncia ajudes de 5 i 6 MEUR per reparar els danys del temporal

Territori avaluarà els desperfectes dels rius de les Garrigues i ho passarà a la CHE perquè actuï d'urgència
L'Espluga de Francolí. | Albert Oliva

 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que es faran inversions d'urgència per reparar danys del temporal en aquells rius de les conques internes la gestió dels quals pertany a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Seran entre 5 i 6 milions d'euros que s'invertiran sobretot al Francolí, al tram central entre l'Espluga, Montblanc, Vimbodí i Vilaverd. A les Garrigues, es farà una avaluació dels danys als rius Gorgs, Set i Femosa, i com que pertanyen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Calvet demanarà a la ministra que també «s'actuï d'urgència per refer la situació», tot i que si hi ha una demora per part de l'Estat, el conseller ha dit que «estem disposats a actuar».

 

De la mateixa manera que al temporal de l'octubre de l'any passat, Territori té previst invertir d'urgència entre 5 i 6 milions d'euros per reparar danys a l'entorn de les lleres dels rius afectats que pertanyen a les conques internes i que per tant són gestionats per l'ACA. Segons el conseller Calvet, aquesta és la «nostra primera preocupació» i que també traslladaran aquesta necessitat a la CHE perquè faci el mateix amb els rius afectats que pertanyen a la seva conca, és a dir, els de les Garrigues: la Femosa, el Set i el Gorgs. El conseller té previst parlar aquest mateix divendres amb la ministra per demanar-li que s'actuï d'urgència per «refer aquesta situació».

 

Segons el conseller, en el cas dels danys a les lleres de les Garrigues hi pot haver un «ordre de magnitud inferior» que als de les conques internes però ha avançat que en cas que hi hagi una demora per part de l'Estat a l'hora de fer aquesta actuació d'urgència, el Govern està disposat a fer-ho, sempre que hi hagi un emparament jurídic que ho permeti.

 

No es pot «permetre convertir els rius en canalitzacions artificials»

La recuperació se centrarà al tram central del Francolí, entre la Conca de Barberà i el Baix Camp, als municipis de l'Espluga de Francolí, Montblanc, Vimbodí i Vilaverd. Calvet ha explicat que es repararan elements estructurals com els murs i les esculleres, i que també es netejaran els ulls dels ponts i els sediments que hi ha a la llera que han estat arrastrats per l'aigua. En aquest sentit, el conseller ha volgut remarcar i reiterar que no es pot «permetre convertir els rius en canalitzacions artificials d'aigua», ja que aquests tenen una funció ecològica que cal conservar.

 

Finalment, Calvet ha dit que des del Departament es treballa pel restabliment del transport públic i en qüestions de residus i fins hi tot de topografia, ja que caldrà delimitar les finques perquè l'aigua les ha desdibuixat. El conseller ha recordat que cada departament del Govern està fent la seva pròpia avaluació de danys per la llevantada i que s'agregaran al Consell Executiu de dimarts que ve.

 

 

També et pot interessar

 

Més notícies de la categoria Comarques