EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

La Guàrdia Civil ha destruït a Tarragona 2.500 armes en un any

Aprofitant el Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc, el cos ha fet públiques les xifres d'enguany sobre l'eliminació material d'armes
La Guàrdia Civil impossibilita l'ús posterior de les armes quan les destrueix. | Twitter | @mossos

 

Aprofitant el motiu del Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc, la Guàrdia Civil ha fet públiques diverses xifres sobre l'eliminació d'aquestes. Emmarcades en, per una banda la normativa vigent a l'Estat espanyol i, per l'altra, dins el Programa de Acción de Naciones Unidas de promoure la destrucció d'armes de foc d'origen il·lícit, aquestes actuacions han suposat l'eliminació de 2.500 armes a Tarragona.

 

Aquesta xifra, registrada a tota la província, suposa una molt petita part del total d'armes eliminades arreu de l'Estat espanyol. De les 50.000 armes destruïdes enguany arreu, les destruïdes a Tarragona suposen tan sols un 5% del total. També cal destacar que com a resultat d'una feina continuada durant els darrers anys, en tan sols sis anys s'han destruït 430.000 armes en tot el territori.

 

 

 

D'un programa de l'ONU a un Dia Internacional

Les actuacions de la Guàrdia Civil s'emmarquen en el Programa d'Acció sobre el comerç lícit d'armes petites i lleugeres, que té el seu origen en la Conferència Internacional de l'ONU sobre el Comerç Lícit d'Armes Petites i Lleugeres, celebrada l'any 2001.

 

La Guàrdia Civil també subhasta armes. | armas.es

 

A la conferència va quedar patent, entre altres qüestions, «la preocupació per la fabricació, transferència i circulació il·lícites d'armes per la seva acumulació i proliferació excessiva i descontrolada, la qual cosa té conseqüències humanes i socioeconòmiques que suposen una amenaça per la pau, la seguretat i l'estabilitat».

 

A partir d'aquests primers passos, l'ONU va decidir instaurar el 9 de juliol com el Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc. Una feina que la Guàrdia Civil porta duent a terme des de fa segles, el 1844, amb la premissa que cada agent té: «vigilarà que ningú vagi per enlloc amb armes sense la corresponent llicència per utilitzar-les».

 

Les armes, competència de la Guàrdia Civil

En l'actualitat, la competència en matèria d'armes i explosius del Govern és responsabilitat de les Intervencions d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, que regula l'accés legal a les armes i en fixa uns exhaustius requisits, com l'absència d'antecedents penals o la superació de proves teòriques. No obstant això, també s'ocupa de la destrucció de les armes, o bé per la fi el dret a la tinença o per relacions amb delictes penals o administratius, que es duu a terme de manera que impossibilita qualsevol ús posterior.