Deu hàbits i consells per combatre el trastorn postvacances en infants i adults

Any rere any petits i grans pateixen aquest fenomen psicoemocional
Alumnes de Primària, en una imatge d'arxiu   | Col·legi Claret de Valls

 

Les pròximes dues setmanes, milers de nenes i nens començaran un nou curs en escoles i instituts. De la mateixa manera que els adults, els infants pateixen el trastorn postvacances que, entre altres símptomes, es pot manifestar en cansament, canvis d'humor o, en alguns casos, problemes estomacals.

Psicòlegs de la Universitat Oberta de Catalunya, aconsellen anar introduint alguns hàbits els dies abans de tornar a l'escola. Mireia Cabrero, professora de Psicologia i Educació afirma que «la clau és posar el focus en tots els aspectes positius que té el començament de curs: retrobament amb els amics, professors, nous reptes...» i explica que, en cas que se'ls desperti un rebuig exagerat s'ha de buscar un per què que vagi més enllà del simple fet de tornar a l'escola, sigui per alguna activitat concreta o per algun company.

Tornar a la rutina, una gran dificultat per a infants i adolescents

En referència a la diferència entre els menors que fan Educació Infantil i Primària, i els que estudien ESO; Cabrero, i el psicopedagog de la UOC Antoni Badia, afirmen que mentre que «els primers ho poden manifestar en forma de plors o queixes, els adolescents opten majoritàriament pel silenci», fet que, destaquen, no vol dir que els suposi menys esforç.

Ambdós experts coincideixen en la gran dificultat de la tornada a la rutina escolar per a infants i adolescents.

Els hàbits clau per anar recuperant els dies previs:

1. Regular les hores de son

«L'hàbit d'anar a dormir més d'hora facilitarà que el dia que comenci l'escola es puguin llevar sense necessitat del despertador», afirma Badia.

2. Una alimentació energètica que faciliti la rutina

Els experts recomanen eliminar productes com els gelats o d'altres productes propis de l'estiu que porten quantitats elevades de sucres refinats.

3. Retrobar-se amb els amics abans de tornar a l'escola

«Els ajudarà a fer reviure experiències positives del curs passat», explica Cabrero.

4. Anar junts a comprar el material escolar

Això augmentarà la il·lusió pel començament de les classes.

5. Recordar-los allò que els agrada de l'escola

Els ajuda a veure la tornada com una cosa positiva.

Les dones de més de 45 anys, les més afectades entre els adults

Segons Sanitas, el 65% dels treballadors pateix el trastorn postvacacional, la majoria dels quals són dones de més de 45 anys. El 20% aconsegueixen recuperar-se en només dos dies, i un 35% arrosseguen els símptomes postvacances fins a dues setmanes.

El 10% restant, afirmen els experts, que «si el període de malestar s'estén més de catorze dies, el treballador s'hauria de replantejar el seu present professional: si l'empresa on està és la idònia, si la feina que fa li agrada realment... En cas que no, hauria de fer un plantejament de futur».

La psicopedagoga concreta que «la tornada a la normalitat representa un daltabaix emocional i físic per al nostre organisme, que ja s'ha habituat a certes dinàmiques de vacances». Els símptomes de tot plegat es manifesten en irritabilitat, nerviosisme, inquietud, tristesa, insomni i cansament.

Treballadors en una oficina de REDESSA | ReusDiari.cat

Recomanacions per evitar el trastorn postvacances:

1. No encadenar la tornada d'un viatge amb la feina

Cal programar la tornada a casa anticipadament per poder fer una «transició positiva a la rutina».

2. Començar per les tasques més senzilles

Això ajuda a agafar millor el ritme i a l'adaptació del treballador.

3. Ser proactiu i positiu

«La negativitat no serveix de res» i només pot fer encara més dura la tornada a la feina.

4. No endur-se feina a casa i respectar els horaris

Per a una incorporació positiva, la càrrega de feina ha de ser gradual i ha d'evitar alts nivells d'estrès només tornar de vacances.

5. Fer esport

L'exercici físic allibera endorfines que ajuden a desfer-se de l'estrès.

"El PSC demana més Mossos d'Esquadra de trànsit a la demarcació de Tarragona" "ATENCIÓ: Col·loquen els senyals per desviar els camions de l'N-340 i l'N-240"