Comença la temporada d'accés pels gossos a les platges tarragonines

A partir del mes d'octubre, els animals ja poden gaudir d'algunes platges de la costa de Tarragona
Els gossos ja poden tornar a gaudir de les platges del nostre territori. | TarragonaDigital

 

Mentre que per a nosaltres el mes d'octubre és quan comencem a abrigar-nos cada cop més, per als gossos és quan realment comença el seu «estiu». Des de mitjans d'aquest mes, la majoria de platges del Camp de Tarragona abaixen la prohibició d'accés als gossos i permeten que els peluts entrin a la platja per passejar, jugar i banyar-s'hi.

 

Aproximadament, és a partir de la primavera i Setmana Santa quan els gossos tenen prohibit anar a la platja, i el veto dura els mesos més calorosos fins a la tardor. No absolutament tots els municipis de costa, però, permeten l'accés als gossos. Per això a TarragonaDigital hem recollit a quines platges sí que podem anar amb els nostres animals de companyia durant la tardor i l'hivern.

 

Platges al Tarragonès

L'Ajuntament de Tarragona té les temporades ben marcades: entre el 16 d'octurbe i el 31 de març, els gossos poden accedir a les platges de la ciutat «al costat del seu «amo i conductor». Tarragona indica també que, els animals han d'anar lligats de la corretja o cadena amb la medalla de control sanitari i, «si la perillositat del gos és racionalment previsible, portarà també el morrió». La resta de l'any, entre l'1 d'abiril i el 15 d'octubre, la presència d'animals domèstic a les platges de Tarragona està prohibida.

 

A Salou, d’altra banda, els gossos podran anar a la platja des de l'1 de novembre fins a una setmana abans de l'inici de la Setmana Santa. La resta de mesos, es considera temporada de bany. 

 

Al municipi de Vila-seca, en canvi, no permet l'accés dels gossos a les platges del seu municipi. L'Article 6 de l'Ordenança sobre tinença d'animals així ho especifica: «es prohibeix la circulació i permanència d’animals a les piscines públiques i a les platges». Malgrat això, el mes de juliol del 2018 l'Ajuntament va aprovar una moció per dur a terme un estudi per «acotar un espai i dotar-lo de serveis essencials» perquè els ciutadans de Vila-seca puguin dur el seu gos a la platja de la Pineda.

 

La platja per a gossos de Cambrils, a la desembocadura de la riera d'Alforja.  | Ajuntament de Cambrils

 

Platges per a gossos al Baix Camp

A Cambrils, la temporada de platja canina comença l’1 de novembre i s’allarga fins al 31 de març. D'aquesta manera, els gossos poden passejar lliurement per les platges cambrilenques entre aquests cinc mesos. La prohibició, però, no s'acaba a la primavera, ja que el municipi compta amb una platja per a gossos a la desembocadura de la riera d’Alforja, oberta tot l’any.

 

Les platges de Miami Platja i Mont-roig del Camp permeten la presència de gossos entre l'1 d'octubre i el 31 de maig. Entre juny i setembre, però, els animals poden accedir a les platges en determinats horaris: fins a les 8 del matí o des de les 10 de la nit.

 

A la majoria de platges tarragonines els gossos hi poden passejar durant la temporada baixa | cedida

 

A més, i des del 2017, Miami Platja també disposa d’una platja per a gossos, la platja de la Punta del Riu, situada a la desembocadura del riu Llastres.

 

A l’Hospitalet de l’Infant, per la seva part, la presència de mascotes a la platja està vetada des de l’1 d’abril i fins al 31 d’octubre, a excepció dels gossos guia —tal com especifiquen, també, les normatives de municipis com Tarragona o Torredembarra—, que poden acompanyar els invidents en tot moment.

 

La resta de l’any, el sol i la platja, per als companys canins, són permesos, sempre vigilant la conducta de l’animal i sense molestar els altres.

 

Platges per a gossos al Baix Gaià

A les platges de Torredembarra, Altafulla i Creixell els gossos poden accedir a les platges fora de la temporada de bany —determinada oficialment any rere any— un període que, normalment, s’inicia al voltant del mes de juny. En aquest cas, els gossos pigall també estan exempts de la normativa.

 

Pel que fa a Roda de Berà, el bany d’animals domèstics al mar està prohibit. Ara bé, els animals poden passejar i estar a les platges entre la fi i l’inici de la temporada, determinada pel Pla d’usos. Tot i això, aquesta regla es pot suavitzar, permetent la circulació de nit, de 23h a 7h.

 

A partir de l'octubre, els gossos ja poden gaudir de diverses platges de la costa tarragonina | tarragonadigital

 

Platges per a gossos al Baix Penedès

Al municipis de Calafell l'entrada de gossos a la platja està permesa només fora de la temporada de bany, després que el ple de l'Ajuntament ho aprovés gràcies a una demanda ciutadana el passat mes d'abril del 2017. A Cunit l’entrada de gossos a la platja està prohibida des del mes de novembre i fins al mes de maig. Per contra, està prohibit entre juny i octubre. 

 

Pel que fa al Vendrell la normativa no permet, de moment, que els gossos estiguin a la platja, ni a l’hivern ni a l’estiu. Ara bé, arran d’una protesta veïnal es van crear tres àrees d’esbarjo a les platges de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs.