GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Noves protestes a Tarragona contra el desviament de camions per l'autopista

Transportistes d'arreu del país es manifestaran el 31 d'octubre, coincidint amb l'operació sortida del pont de Tots Sants
Retencions a l'AP-7, al seu pas per Tarragona, durant la marxa lenta de transportistes de l'11 d'octubre | ACN

 

Nova jornada de protesta contra el desviament obligatori de camions per l'autopista programada per al dimecres 31 d'octubre, tot coincidint amb l'operació sortida del pont de Tots Sants. Així ho han decidit diverses associacions de transportistes, amb representants de les demarcacions de Girona, Lleida i Barcelona, que està previst que també donin suport al reclam dels camioners tarragonins.

 

Possible nova mobilització al desembre, pel pont de la Puríssima

La Federació Empresarial d'Auto Transport (FEAT) ha convocat a una manifestació unitària que volen que sigui «massiva», igual que ho va ser la marxa del divendres 11 d'octubre, una mobilització que, segons les xifres del gremi, va aplegar 250 camioners a Tarragona. Els transportistes, en aquesta ocasió, han anunciat talls de mitja hora i, si no hi ha un canvi de posicionament per part de la Generalitat —a qui demanen noves converses i diàleg—, activaran marxes lentes el 5 de desembre, en ple pont de la Puríssima.

 

En aquest sentit, els representants de la FEAT denuncien la passivitat del Govern, ja que, segons han explicat, van demanar una reunió amb els consellers d'Interior i Territori i, a hores d'ara, encara no se'ls ha donat cap data. Per al sector, tant el govern espanyol com el govern de la Generalitat són els responsables d'aquesta situació tot i que, apunten, és l'executiu català «qui té competències en Trànsit i és la interpretació de l'ordre de restriccions el que ha provocat el problema». 

 

Representants d'associacions de transportistes, durant la reunió d'avui dilluns | ACN

 

Els transportistes a la Generalitat: «Saben que s'han equivocat»

Josep Lluís Aymat, president de la federació, ha explicat que amb el veto de circulació en vies com l'N-340 o l'N-240 els camioners han de fer més quilòmetres en alguns trajectes, un fet que la Generalitat s'ha compromès a estudiar. En aquesta línia, Aymat ha explicat que «que reconeguin que les restriccions provocaven perjudicis innecessaris és un pas cap al bon camí, perquè saben que s'han equivocat» tot i que, afirma, encara no n'hi ha prou.

 

El sector del transport, que se sent «criminalitzat» per la prohibició del pas per l'N-240 i l'N-340, reivindica la gratuïtat de l'AP-7 o, en tot cas, l'augment d'unes bonificacions provinents de l'Estat espanyol que, ara per ara, ronden el 50%. El reclam, avui, busca l'esforç de la Generalitat per tal que la bonificació arribi al 75%, tot i que l'objectiu ideal, remarquen els camioners, seria la gratuïtat.

 

Josep Lluís Aymat, avui en roda de premsa | ACN

 

«Diuen que no poden dedicar més recursos econòmics. Si no ho prioritzes, no hi ha fons. Si prioritzes una solució, els trobaran», ha expressat Aymat. A d'altres indrets d'Espanya, els transportistes reben el 75% de bonificació; la meitat l'abona Madrid i, la resta, la comunitat autònoma corresponent. «És un greuge», han lamentat des de la FEAT.

 

Els camioners de Tarragona reclamen respecte

Des de l'entrada en vigor de les restriccions, els transportistes se senten assenyalats i, ara, volen respecte. «No pot ser que pràcticament hàgim de demanar perdó per fer la nostra feina. Les mercaderies no estan a les botigues perquè sí. Fem una feina indispensable per a tothom», ha reiterat Josep Lluís Aymat, alhora que ha afegit que els camioners han estat «expulsats sense més» de les carreteres.