GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les problemàtiques de l’avellana del Baix Camp i els cítrics de l’Ebre es fan sentir a la UE

Una delegació d’alcaldes i alcaldables d’ERC del territori es planten al Parlament Europeu per traslladar les seves reivindicacions i exigir una regionalització de la futura PAC
Imatge de la reunió amb el representant de la Direcció General d'Agricultura, Ricard Ramon Sumoy, al Parlament Europeu | ACN

 

 

L’avellana del Baix Camp, l’oli de la DOP Siurana i els cítrics de les Terres de l’Ebre s’han fet un lloc avui dilluns, 18 de març, al Parlament Europeu. Una delegació d’alcaldes i alcaldables d'Esquerra Republicana de Catalunya s’han desplaçat fins a Brussel·les per fer arribar les seves reivindicacions al voltant de tres cultius molt arrelats al territori, i que es mantenen en una situació crítica.

 

La principal demanda se centra en la regionalització de la futura Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027, que just s’està debatent a la Unió Europea i que preveu una retallada del 5%. Els alcaldes han volgut traslladar a Europa la necessitat que protegeixi aquests cultius i que les polítiques agràries es decideixin en l'àmbit territorial i no depenguin de l’Estat. La comitiva ha aprofitat per mantenir una trobada amb la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret.

 

 

 

Serret rep la delegació republicana

Serret ha rebut la delegació integrada per una trentena d’alcaldes, regidors i alcaldables republicans i ha atès les seves reclamacions entorn de la importància que les polítiques agràries de la UE tendeixen cap a la regionalització. En aquest sentit, Serret considera que una de les claus de volta demana incidir en la necessitat d’una perspectiva local davant del canvi climàtic i que, en aquest sentit, les institucions europees han demostrat estar-hi sensibilitzades.

 

L’alcalde d’Almoster, al Baix Camp, i director territorial d’Agricultura, Àngel Xifré, ha recordat que, de les 9.000 hectàrees d’avellana que hi ha al Camp de Tarragona, només se’n fa producció d’unes 2.600, i que la collita d’enguany ha estat d’un 60% respecte d’un any normal. Les circumscripcions econòmiques s’han apuntat com una de les solucions perquè els productors puguin posar les seves pròpies normes de comercialització. També s’ha fet referència a la cogestió.

 

La comitiva d'alcaldes, regidors i alcaldables republicans del Baix Camp i l'Ebre, davant del Parlament Europeu | ACN

 

L'Ebre viu «la pitjor crisi citrícola»

Des de les Terres de l’Ebre també s’ha traslladat el mal moment que viu el sector. «La pitjor crisi citrícola», ha manifestat un productor d’Alcanar. Els productors demanen ajuda des de la UE per poder competir en igualtat de condicions i intentar fer front a la forta competència d’Egipte, Sudàfrica i Marroc. Que aquestes regions incompleixin en matèria de pesticides i insalubritat s’ha plantejat com un dels punts on incidir, és a dir, que Europa ho percebi i imposi exigències.

 

Carregats de fruits secs i olis, la comitiva de representants polítics, entre els quals els senadors Josep Rufà i Miquel Aubà, s’han presentat posteriorment al Parlament Europeu, on han mantingut una reunió amb el responsable de la Direcció General d’Agricultura, Ricard Ramon Sumoy, amb la mateixa finalitat de traslladar les seves inquietuds, sobretot en relació a la nova PAC, que tindrà un pressupost de 365.000 milions d’euros —fet que representa una retallada del 5% respecte a l’actual.

 

«És la menys dolenta que es podia fer», ha reconegut Sumoy. Des de la Comissió d’Agricultura es planteja una PAC més «genèrica». «Volem que sigui més simple i més eficaç», ha manifestat. Responent a la demanda de regionalitzar la PAC, el titular d’Agricultura ha recordat que es planteja un pla estratègic per a cada estat membre, si bé ha deixat la porta oberta a petits canvis. «Entre tots es poden afinar coses, i que el Ministeri estigui obligat a parlar amb les comunitats autònomes», ha dit.

 

Imatge de la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, rebent diversos productes del Baix Camp | ACN

 

Qualitat, no quantitat

Sumoy també s’ha mostrat partidari de defensar el producte des de la qualitat, i no en la quantitat. «No pot ser una 'commodity', ens hem de diferenciar, si no seguirem subjectes als mercats globals», ha dit. També ha fet esment a la influència del canvi climàtic en el sector agrari. «És important que l’internalitzi», ha respost. La comitiva ha tancat la seva estada amb una visita a la institució supranacional i una reunió amb assessors d’agricultura del grup Verds/ALE.

 

 

També et pot interessar: