Reivindiquen la figura de l'escultor Julio Antonio en el centenari de la seva mort

Les restes de l'artista seran traslladades des del cementiri de l'Almudena de Madrid fins al de Móra d'Ebre, el seu municipi natal

La Diputació de Tarragona reivindica la figura i l'obra de l'escultor Julio Antonio en el centenari de la seva mort i es realitzaran una desena d'activitats sobre l'artista, les quals són promogudes pel Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). El tret de sortida a aquestes activitats serà el trasllat de les seves restes, les quals, actualment, estan al cementiri de l'Almudena de Madrid, i les portaran fins al cementiri de la seva localitat natal, Móra d'Ebre.

La presentació dels actes commemoratius s'ha dut a terme al MAMT, encapçalat pel president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat del diputat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella, i l'alcalde de Móra d'Ebre i diputat de la Diputació Joan Piñol, a més de la directora del museu, Rosa M. Ricomà.

Traslladen les restes de Julio Antonio a Móra d'Ebre

L'escultor Julio Antonio Rodríguez Hernández (Móra d'Ebre, 1889- Madrid, 1919), torna a casa. El cos de l'artista, juntament amb el de la seva mare, Lucía Hernández, arribaran a la capital de la Ribera d'Ebre aquest mes de novembre, emmarcat en la commemoració impulsada pel MAMT, els quals reivindiquen l'obra i la figura de l'artista. Considerat el gran renovador de l'escultura a l'Estat, va realitzar una de les obres presents a la Rambla Nova de Tarragona, el 'Monument als Herois de 1811', coneguda com 'Els despullats'. 

Així doncs, des d'aquest novembre i fins a final d'abril de 2019, es realitzaran un seguit d'activitats per commemorar la figura i l'obra de l'escultor riberenc. El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, diferents espais de Móra d'Ebre i la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando a Madrid, seran els llocs on es faran les activitats. Tots tres estan vinculats a la vida i trajectòria de Julio Antonio.

Es commemora la figura i l'obra de l'artista riberenc en el centenari de la seva mort
Es commemora la figura i l'obra de l'artista riberenc en el centenari de la seva mort | cedida

 

Una de les iniciatives que es presentaran és la presentació del llibre 'Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després', coordinada pel Dr. Antonio Salcedo Miliani, a més de l'exposició 'Julio Antonio-Stendhal, 1909-1919', comissariada per Blai Rosés, la qual aportarà una visió contemporània de l'obra de l'artista de Móra d'Ebre a partir de l'obra de creadors actuals. Entre totes les altres propostes que hi haurà, destaca un projecte de gamificació per difondre la seva obra i més concretament el 'Monument als Herois de 1811'.

Museu dedicat a Julio Antonio a Móra d'Ebre

L'Ajuntament de Móra d'Ebre, amb el suport de la Diputació, treballa en la creació d'un espai museístic a la capital de la Ribera d'Ebre, dedicat a Julio Antonio i a altres artistes del municipi. Aquest projecte està previst que estigui enllestit al llarg de 2019, com a primer pas per a la materialització del nou espai cultural.


Comentaris