NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!
La campanya de la recollida d'olives de 2019 es preveu similar a la dels anys anteriors

La campanya de l'oliva de 2019 doblarà la producció i arribarà als 6 milions de quilos

Com a dada curiosa, per obtenir un litre d'oli fan falta cinc quilos d'olives

Diu la dita popular que «Per Sant Pere, l'olivera. Si en veus una aquí i una allà, vés-te'n tranquil que d'olives n'hi haurà». El procés de maduració de l'oliva, per tant, comença en els mesos d'estiu i la collita es fa a partir de la tardor. Els fruits de l'olivera canvien gradualment de verd a morat o a negre, i l'oli de la polpa adquireix un sabor o un altre en funció del punt de maduresa de l'oliva.

El punt òptim de maduració del fruit arriba a mitjans de tardor, pels volts de Tots Sants, tot i que la campanya de recol·lecció de l'oliva es pot allargar fins a Nadal, en funció de la varietat. La metodologia ha variat poc en el transcurs del temps, si bé hi ha tècniques que han millorat i s'han sofisticat per a alleugerir la feina.

En aquest sentit, la recollida de les olives Ã©s un treball artesanal de gran duresa, ja que s’han de collir a mà o pentinant l’arbre amb una vara llarga perquè els fruits vagin caient a la borrassa. Actualment, la majoria de les pintes són pneumàtiques i, fins i tot hi ha algunes màquines que recullen les olives de les plantacions intensives, molt semblants a les màquines de veremar o bé amb un model que sacseja l'arbre i fa caure el fruit en una espècie de paraigües.

collita-olives
En l'actualitat, la majoria de pintes funcionen amb aire comprimit i d'aquesta manera s'agilitza la feina | Albert Oliva

L'obtenció de «l'or líquid»

Una vegada s'han recollit les olives i són al remolc, es porten al molí o trull. Es renten amb aigua freda per eliminar les fulles i qualsevol impuresa i, posteriorment, es premsen. En aquesta part del procés rau l'element clau per obtenir un oli de gran qualitat: l'oliva s'ha de premsar abans de les 24 hores posteriors a la recollida i el fruit ha d'estar en un estat òptim. Com a dada curiosa, per obtenir tres quarts o un litre d’oli de primera extracció fan falta, aproximadament, uns 5 quilos d’olives.

El primer oli que s'obté en la premsada s'anomena «de raig», i és un dels més preuats i valorats. Normalment procedeix d’olives primerenques i fresques de la varietat arbequina, i destaca per ser molt intens i afruitat. A més aquest oli es caracteritza per no estar filtrat, de manera que conserva tots els sabors i propietats de la terra.

oli-raig
Imatge d'una de les primeres premsades d'enguany | Cellers Domenys

«Les olives mai s'han d'agafar de terra»

Des de l’època dels romans, s'ha teoritzat molt sobre el fet que les olives s’han de collir directament de l’arbre, per fer un bon oli, i no pas de terra, com s’ha fet durant molts anys. L'explicació és simple: per tal d'aconseguir un oli d'excel·lent qualitat, la matèria primera ha d'estar en les condicions més òptimes, sense oxidació ni afectada pels fongs. 

No obstant això, en la recol·lecció tradicional de l'oliva, la mà d'obra femenina i infantil s'ocupava de recollir les olives que havien caigut, ja que s'havia d'aprofitar tota la producció. Per a fer-ho, una dona cobrava la meitat que un home; i un infant, la meitat que una dona. A més, l’oliva es collia, en gran part, d’una en una, de terra i a mesura que la maduració i el vent les feia caure. Aquests treballs es feien sense més eina que les mans, amb una panera i una bèstia per traginar els sacs.

collita-olives
Detall d'una de les pintes tradicionals per a collir olives | Albert Oliva

La DOP Siurana és la més gran del país

L'oli amb DOP Siurana és la més gran del país en extensió, amb uns 3 milions d'oliveres en 11.000 hectàrees i 7.000 productors. Abasta fins a 7 comarques catalanes: el Priorat, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, l'Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà. 

Les previsions per a la campanya d'enguany són molt optimistes. S'espera doblar la producció de l’any passat i superar els 6 milions de quilos. De fet, la collita de 2018 va ser una de les pitjors que es recorden, amb poc més de 2,5 milions de quilos. Pel que fa a la qualitat, el 2019 també es preveu un «gran any» amb un oli «molt equilibrat, aromàtic i afruitat».

collita-olives
Les olives s'han de portar al molí abans de 24 hores després de ser collides | Cellers Domenys

Un mercat en expansió

En els últims anys, l'oli d’oliva de qualitat ha patit una revalorització important. Com un autèntic emblema de la cuina mediterrània, proporciona sabor, aroma i color als aliments, modifica les textures, integra els aliments i personalitza i identifica el gust de cada plat. 

Els productors asseguren que la venda d'oli és un mercat en expansió amb molt de futur. Les propietats de l'anomenat «or líquid» i les múltiples formes de consum fan que el mercat s'expandeixi arreu del món. Alemanya, França o els països nòrdics són els principals consumidors d'oli de la DOP Siurana, mentre que a fora de la Unió Europea, destaca l'exportació al Japó, a Taiwan i als Estats Units.

oli d'oliva
Consumir habitualment oli d'oliva verge extra redueix un 49% el risc de patir una fractura osteoporòtica. | Cedida


Comentaris
jordi
la dada curiosa dels 5 quilos d'olives és poc exacta... sovint en calen més de sis i a vegades fins a vuit. I per què és important aquesta dada, doncs perquè serà més car de produir un litre d'oli.

envia el comentari