GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els casals d’estiu, l’eina necessària per conciliar vida laboral i familiar durant dos mesos

Els preus van dels 25 euros setmanals, organitzats per l’Ajuntament de Tarragona, als prop de 150 setmanals d'alguns clubs esportius
Els nens i nenes apuntats al casal municipal d'estiu de l'Ajuntament de Tarragona, al Serrallo. | Cedida

 

Des del passat 21 de juny, els centres escolars d’arreu el territori van tancar les portes per donar pas a l’estiu i una llarga temporada de vacances. Els mestres encara han de treballar uns dies més tancant el curs però els 828.315 menors, de 5 a 14 anys, d’arreu del país han tornat a casa per alegria d’ells i preocupació dels pares, sobretot per la dificultat de conciliar vida laboral i familiar.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

A casa nostra, als dos principals municipis de l’àrea metropolitana, Tarragona i Reus, hi ha 21.188 menors en aquesta franja d’edat a Tarragona i 17.764 a la capital del Baix Camp. Què fer amb els menors durant aquests dos mesos llargs de vacances que hi ha per davant fins a l’inici del pròxim escolar? Els casals d’estiu, públics, privats i esportius, suposen una bona alternativa.

 

Activitats organitzades pels consistoris, per les AMPES, per acadèmies d’idiomes, per clubs d’esports..., l’oferta perquè els xiquets i les xiquetes no es quedin a casa és múltiple i per a totes les butxaques. TarragonaDigital ha fet un recorregut per les diferents propostes que es poden trobar al mercat.

 

«Fa 25 anys que fem activitats d’estiu»

Els diferents clubs esportius d’arreu del territori ofereixen paquets d’activitats per a menors durant aquestes vacances. Les estances sempre són de, com a mínim, una setmana, i els preus poden oscil·lar dels 145 euros de dilluns a divendres, als 455 per un casal de tres setmanes en un club esportiu. Hi ha tarifes més altes que aquestes.

 

Així mateix, tot i que són coneguts com a casals esportius, no ho són a la pràctica perquè el govern de la Generalitat obliga a un seguit de requisits, com ara la presència d’un monitor de temps de lleure, que no totes les entitats poden assumir.

 

Ramon Miralles, gerent del club Tennis Monterols, ha explicat a aquest mitjà que enguany «fa 25 anys que fem activitats d’estiu». El conegut centre reusenc es distingeix d’altres opcions existents pel fet que ells ofereixen activitats tot l’estiu, fins a l’inici del curs escolar, i perquè tenen «un producte destinat als adolescents, que els pares no volen que es quedin a casa. És el Campus Jove que finalitza amb una acampada». Compten amb 300 nens i nenes apuntats cada setmana d’aquí a l’inici del pròxim curs escolar.

 

Imatge d'arxiu d'una activitat a la pista de tenis del club Monterols, de Reus, durant les activitats d'estiu. | Facebook/ Activitats Estiu Tennis Monterols

 

A Tarragona capital, el club esportiu degà de la ciutat, el Tarragona F.C, amb secció de futbol i de ‘running’, ofereix «jornades de tecnificació». Aquestes «jornades», tot i ser un producte diferent, compleixen la mateixa funció que els casals: tenir la canalla activa durant l’estiu fins que arriben les vacances dels pares. L’entitat esportiva té un marcat caràcter social i per això, durant aquestes jornades, dels 30 nens que tenen apuntats fins al pròxim 26 de juliol, 22 arriben directament dels serveis del departament d’Atenció a la Infància del govern català.

 

Encara dins l’àmbit de les ofertes privades, uns altres «casals» són els oferts per les acadèmies d’idiomes. Aquests compleixen la funció de tenir el fill ocupat i a més a més amb l’afegit educatiu pel fet de «la immersió lingüística en anglès». Al barri del Nou Eixample de Tarragona, a tocar del Francolí, un centre d’aquest tipus ofereix, des de la seva apertura ara fa cinc anys, «casals temàtics».

 

El cost, incloent-hi el servei d’acollida i de menjador, arriba als 200 euros setmanals. Enguany ha tocat el tema de la indústria de l’entreteniment i aquest passat divendres, 28 de juny, en plena onada de calor una noia jove preadolescent, tímida, es refugiava de les altes temperatures a l’interior de l’acadèmia cantant una cançó en anglès al karaoke mentre les seves companyes aplaudien.

 

Imatge d'arxiu de la presentació, aquest passat mes de juny, dels casals d'estiu i els campus esportius de Calafell | Ajuntament de Calafell

 

401 nens i nenes apuntats als casals d’estiu de l’Ajuntament de Tarragona

Aquest dilluns, 1 de juliol, la consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, ha presentat les activitats dels casals d’estiu municipals. Enguany es desenvoluparan en set centres educatius i es perllongaran fins al dia 26 de juliol.

 

Les jornades estaran centrades en el món del circ i els 401 nens i nenes, d'entre 3 i 12 anys, podran aproximar-se a aquest univers gràcies, sobretot, a la tasca realitzada per la Fundació Pere Tarrés, encarregada de gestionar aquestes activitats a Tarragona ciutat.

 

La directora de la delegació a Tarragona de la Fundació Pere Tarrés, Montse Vall, ha destacat que  el centre d’interès del casal és  el circ, sinònim d’il·lusió i diversió. «Als infants se’ls hi ofereix un gran ventall d’activitats de lleure de caràcter educatiu i formatiu de manera que s’ho passin bé, es diverteixin i participin». L’estança en aquests casals serà de 25 euros setmanals.

 

L’associació de mares i pares del col·legi Cèsar August de Tarragona també organitza casals d’estiu, amb sortides a la platja, i que tenen un cost de 80 euros setmanals. Les activitats «d’aigua», com es mencionen als grups de wasap dels pares i mares, són les més ben rebudes pels alumnes.

 

Imatge d'arxiu del casal Primera Infància que es realitza a Mas Pintat | Ajuntament de Reus

 

A Reus, al Baix Camp, el consistori canalitza la seva oferta d'activitats de lleure durant els mesos d'estius a través de les associacions de mares i pares. Enguany, com a Tarragona, són set casals i cadascun apostarà per una temàtica diferent: el col·legi La Salle aposta per 'Una aventura nova cada setmana'; el casal Pi del Burgar ofereix 'Ciència al Pi'. 

 

El preu d'aquests casals és de 40 euros per setmana, des de les nou del matí fins a la una del migdia, la majoria. En el cas de les famílies monoparentals, nombroses i les que facin una segona inscripció, el preu serà de 38 euros. Així mateix, Reus posa a disposició dos casals diferenciats: d'educació especial, casal d'estiu Adaptat, i per la primera infància, de zero a tres anys, a Mas Pintat.

 

Així doncs, sembla que no hi ha excusa perquè el fill, o la filla, passi l'estiu a casa i no dediqui aquestes setmanes de vacances a entretenir-se, i aprendre, amb companys nous als diferents casals que s'ofereixen arreu de les nostres comarques. I quan arribin les vacances, ja no caldrà conciliar!