Setmana Santa Reus 2019: Processó del Silenci

Les comarques tarragonines acomiaden una Setmana Santa plena d'orgull i tradició

Milers de persones han participat en les processons i els Via Crucis de la demarcació, que compten amb un alt atractiu turístic i un fort sentiment de pertinença

Les comarques de Tarragona s'acomiaden aquest dilluns de Pasqua de la Setmana Santa. Una festivitat que a la demarcació destaca per l'alt sentiment de pertinença, l'orgull i la tradició. Des de Diumenge de Rams i, fins i tot, en dies anteriors amb els actes previs, milers de persones han participat en les processons i els Via Crucis que compten amb un fort atractiu turístic. Novament, Tarragona, Reus i tots els municipis de la província han demostrat que el relleu generacional per la Setmana Santa existeix, fet sobre el que reflexionava aquest digital en el seu editorial. La Mona tancarà set dies de passió i emoció, misteris, cornetes i timbals. 

Tarragona, la Setmana Santa més multitudinària

«Tarragona té una Setmana Santa única, solemne i elegant». Així definia el president de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa, Francesc Seritjol, aquesta festivitat a la ciutat. Es tracta, a més, de la més multitudinària de la regió, tant per participants com per visitants. Tot i això, el clima i el calendari segueixen sent els factors principals pels turistes. 

La Benedicció de Rams va donar el tret d'inici a una setmana repleta d'actes. Centenars de persones van sortir a beneir les seves palmes, en una jornada protagonitzada pels més petits de la casa. Dimecres, la Processó del Dolor va emocionar tarragonins i visitants, en un dels moments més emblemàtics de la festivitat

Imatge de la Processó del Dolor de Tarragona.
Imatge de la Processó del Dolor de Tarragona. | Àngel Ullate

 

La climatologia va començar a agafar protagonisme dijous. El fort vent va obligar a traslladar el Via Crucis de l'Ecce Homo a l'interior de l'església del Llorito. Tot i això, les imatges de solemnitat i passió van tornar a ser espectaculars. Ara bé, els participants van endur-se una decepció, després de les moltes hores d'assaig i dedicació dels últims mesos, per haver de traslladar l'acte. 

Divendres va arribar el moment més esperat de la Setmana Santa Tarragonina amb la Processó del Sant Enterrament. Més de 2.000 persones hi participen i, afortunadament, la pluja i el vent van donar una treva. Novament, la Part Alta i els carrers del centre de la ciutat van fer silenci per donar protagonisme als timbals, els misteris i els fidels

A la processó del Sant Enterrament de Tarragona hi van participar més de 2.000 persones.
A la processó del Sant Enterrament de Tarragona hi van participar més de 2.000 persones. | Àngel Ullate

La pluja, però, va tornar a alterar el programa. La processó de la Soledat de Dissabte Sant es va haver de suspendre. La Setmana Santa de Tarragona tornarà l'any vinent amb la convicció de ser una festivitat arrelada i amb l'objectiu de donar-li continuïtat i relleu generacional, tasca que realitza des de fa anys

Passió i fe a la Setmana Santa de Reus

La Setmana Santa de Reus tampoc es queda curta pel que es refereix a participació i turisme. Fins a tres generacions s'arriben a unir en les diferents congregacions perquè les processons llueixin com cal. Un exemple és la germandat dels Natzarens, que enguany ha arribat als 75 anys amb el relleu generacional assegurat. Tot i això, també hi ha  confraries que busquen modernitzar la tradició. És el cas de La Verònica, una germandat feminista. 

La trobada de bandes de Dissabte de Passió va ser l'avantsala d'un Diumenge de Rams multitudinari. Les imatges dels més petits de la casa amb les palmes van ser un constant durant tota la jornada. Dimarts, l'ofrena floral i la processó de l'Amargura van prendre el protagonisme, en dos actes plens de solemnitat. 

Imatge de la Processó de l'Amargura de Reus.
Imatge de la Processó de l'Amargura de Reus. | Laia Solanelles

La Processó del Prendiment va recórrer els carrers de la ciutat la tarda del Dimecres Sant i Dijous Sant va ser el torn per la sempre impactant Processó del Silenci. Centenars de persones hi van participar i milers van sortir al carrer per contemplar dos emblemes de la festivitat religiosa a la capital del Baix Camp.  

 

La processó del Silenci és un dels moments més emotius de la Setmana Santa reusenca.
La processó del Silenci és un dels moments més emotius de la Setmana Santa reusenca. | Laia Solanelles

El punt àlgid de la Setmana Santa reusenca va arribar Divendres Sant, amb la Processó de les Tres Gràcies i del Sant Enterrament. La primera, que estava d'estrena i reivindicació patrimonial, va tornar a enamorar als assistents. Quelcom semblant va succeir amb la segona, plena de sentiment, passió i tradició. L'últim acte d'aquesta festivitat ha tingut lloc aquest diumenge de Resurrecció, amb la funció de la Coronació del Senyor

Imatge de les Tres Gràcies de Reus, un dels actes més multitudinaris de la capital del Baix Camp.
Imatge de les Tres Gràcies de Reus, un dels actes més multitudinaris de la capital del Baix Camp. | Laia Solanelles

La Setmana Santa més íntima i propera, als pobles de la província

Malgrat l'espectacularitat és un punt a favor per la Setmana Santa de ciutats com Reus o Tarragona, els pobles de les diferents comarques compten amb al·licient especial: la intimitat. Als petits municipis és on la tradició es palpa amb més facilitat. N'és un exemple la passió de Riudoms, que va tornar a aplegar a centenars de persones. 

Un altre dels exemples es troba a Constantí. En aquest cas, però, la tradició va deixar pas a la novetat. Ha estat la primera vegada que la passió ha recorregut els carrers del poble. Tot el contrari que a Montblanc, on el repartiment dels misteris i la vetlla del Sant Crist de la Sang és  tot un exemple de perseverança i passió que combat el pas dels anys. 

Imatge del Via Crucis del Calvari a Alcover.
Imatge del Via Crucis del Calvari a Alcover. | Àngel Ullate

Els Via Crucis acostumen a ser els moments més emocionants. A la Selva del Camp, per exemple, és tot un emblema de la localitat i centenars de persones hi van participar. També va ser espectacular a Castellvell, en una processó que va deixar imatges increïbles, fet que també es va poder veure a Alcover amb el Via Crucis del Calvari

La Setmana Santa de les comarques de Tarragona ha tornat a desfermar sentiments. L'any vinent, les congregacions i germandats intentaran emocionar altra vegada.