La URV i l'AEQT uneixen forces per despertar vocacions científiques entre els més joves

Se celebren, un any més, els tallers de la Setmana de la Ciència dirigits a joves de secundària i últim curs de primària

Tret de sortida a les activitats impulsades per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) per despertar vocacions científiques. Des d'avui i durant cinc dies 1.100 joves de diferents centres de secundària i primària del territori participaran en els tallers didàctics i experimentals que es duen a terme al CRAI del Campus Sescelades, en el marc de la Setmana de la Ciència. 

Taller per joves en la Setmana de la Ciència

Aquesta és la cinquena vegada que l'Aliança Externa —URV, AEQT i Departament d'Ensenyament— organitzen aquests tallers que tenen una hora de durada i en els quals participen estudiants de secundària i d'últim curs de primària. L'objectiu, segons ha explicat Carlos Lozano, coordinador de l'Aliança Externa i el qui organitza els tallers, és despertar «vocacions científiques» i atreure talent.

La Setmana de la Ciència a la URV
La Setmana de la Ciència a la URV | Isma Llanes

 

La motivació de l'activitat es deu al fet que, segons Lozano, un percentatge elevat dels estudiants «creuen que no són capaços» de realitzar segons quina carrera científica. «És un dels falsos mites que s'han de trencar amb activitats com aquesta», ha dit.

Imatge de la presentació dels tallers a la URV
Imatge de la presentació dels tallers a la URV | Isma Llanes

 

En total es duen a terme sis activitats experimentals, que segons Lozano són atractives pels joves i els porten a fer-se preguntes que poden despertar aquesta vocació per la ciència. Ha recordat que no són jocs lúdics sinó que es tracta de treballar continguts, això si, amb activitats atractives pels estudiants.

Dos estudiants participant a la Setmana de la Ciència
Dos estudiants participant en la Setmana de la Ciència | Isma Llanes

 

Al servei d'una indústria química molt potent a Tarragona

Rafael Muñoz, inspector en cap adjunt dels serveis territorials d'Ensenyament ha recordat que aquestes activitats es dirigeixen a despertar vocacions entre els joves perquè triïn carreres científiques, no només universitàries, sinó també en cicles formatius. «En el món actual sense la voluntat d'aprendre temes científics no s'arribarà al mercat laboral», ha dit.

Un dels experiments
Un dels experiments | Isma Llanes

 

De fet, els perfils científics, siguin de joves amb carrera o amb un cicle formatiu específic, són molt necessaris per a la indústria química del territori, un dels pols industrials més potents. El president de l'AEQT, Josep Font, ha recordat que la gràcia d'això és «atreure talent de joves». I ha afegit: «Si volem tenir un sector sostenible i una indústria química forta necessitem que aquests joves vinguin a nosaltres. Cal arreplegar com més talent millor del nostre territori».

Un altre dels tallers durts a terme durant el primer dia
Un altre dels tallers durts a terme durant el primer dia | Isma Llanes

 

La Rectora de la URV, Maria José Figueras, també ha recordat que la societat tarragonina està molt «interrelacionada» amb la química. La rectora també ha explicat que a banda de la Setmana de la Ciència que impulsa la URV, durant tot el trimestre s'organitzen activitats relacionades amb aquest tema per tot el territori.

Imatge dels grups que realtizen els tallers de la Setmana de la Ciència
Imatge dels grups que realitzen els tallers de la Setmana de la Ciència | Isma Llanes

Comentaris