Els deu gegants de l’Espluga de Francolí ballen junts a la Trobada de la Conca de Barberà

En el decurs de la festa també es va escollir la geganta castanyera de Vilanova de Prades com a pubilla de la Conca 2020
Una trentena de membres de l'entitat han acompanyat els gegants titulars de l'Espluga a Blancafort | Cedida

 

Fins ara mai havien ballat juntes les 10 figures de gegants de l'Espluga de Francolí. Aquest diumenge 2 de juny, la Colla Gegantera de Blancafort ha aconseguit reunir-les totes a la Trobada de Gegants de la Conca de Barberà. Les figures oficials, els gegants Ponç Hug i Beatriu, amb més de 75 anys, i els gegants neolítics Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, han acompanyat els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat, i de forma excepcional, els gegants de la Residència Jaume I, que en poques ocasions se'ls ha vist actuar, i menys encara fora del centre.

 

L'Espluga ha estat el municipi que ha portat més gegants a una Trobada Comarcal que tenia el repte de reunir el màxim de figures dels pobles de la Conca. Fins i tot, les que no tenien portadors, com és el cas dels gegants de la Residència Jaume I, Guifré de Sumoll i Dolçeta de Peralada. Els actes de la trobada han durat tot el cap de setmana, i han inclòs, per exemple, una exposició dels nans i capgrossos de la Conca de Barberà, on hi han participat 7 dels nanos de l'Espluga.

 

Pel que fa a la Colla Gegantera i als Grallers de l'Espluga, una trentena de membres de l'entitat han acompanyat els gegants titulars de l'Espluga a Blancafort. En poques ocasions l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans porta fora de l'Espluga els 6 gegants municipals: Ponç Hug i Beatriu, i els 4 neolítics. Aquest cop, l'entitat a fet un esforç excepcional donada l'envergadura de la Trobada Comarcal. Tots els gegants junts només es poden veure, habitualment, per la Festa Major, cada final de juliol.

 

La trobada comarcal va començar a la plaça del Sindicat, amb la plantada a les 10.00 h del matí, i la cercavila a les 11.30 h fins a la plaça dels Arbres. Després dels balls a plaça i el nomenament de la geganta Blanca com a pubilla de la Conca 2019, les Colles han compartit un dinar de germanor al local social de Blancafort. 

 

En el decurs de la festa també es va escollir la geganta castanyera de Vilanova de Prades com a pubilla de la Conca 2020. El municipi muntanyenc haurà d'organitzar la trobada de l'any vinent, després d'estrenar, l'any passat, la seva primera geganta. La figura representa una castanyera, pròpia d'aquest poble de les muntanyes de Prades, històric productor de castanyes, i on cada tardor se celebra la Festa de la Castanyada.

 

Potser també t'interessa:

Blancafort acollirà la XIV Trobada Comarcal Gegants de la Conca de Barberà