El sector turístic de la Conca de Barberà queda greument afectat per la crisi sanitària

Davant d'un futur incert sobre les mesures que es prendran en els propers mesos, ja es preveu que la temporada d'estiu també es veurà afectada

La pandèmia del coronavirus ha estroncat, radicalment, la temporada turística a la Conca de Barberà. De fet, els mesos de primavera són els més bons pel que fa a l'activitat turística en aquest territori, ja que és època de calçotades, hi ha la Setmana Santa, esdeveniments destacats com la Setmana Medieval de Montblanc i el pont de l'1 de Maig. A més, a partir del mes de març és quan s'inicia la temporada forta de sortides escolars, un segment de mercat molt important, per exemple, pels atractius turístics de l'Espluga de Francolí

En aquest sentit, fa més d'un mes que els equipaments turístics d'aquest municipi no estan oberts al públic, com tampoc ho estan el Museu de la Vida Rural i el Museu del Vi, i els allotjaments turístics també van haver de tancar fins a nou avís, igual que els restaurants i les empreses de lleure actiu.

Uns 15.000 escolars deixaran de visitar l'Espluga aquest 2020

Aquesta situació, a nivell de visitants als equipaments municipals ha provocat nombroses anul·lacions, sobretot de grups escolars. En aquest segment es calcula que es deixaran de rebre aquest curs uns 13.000 escolars amb les diferents activitats que ofereixen els espais municipals. A més, el Museu de la Vida Rural, també tenia diverses reserves de centres educatius i fins ara es comptabilitzen anul·lacions que han afectat uns 1.900 alumnes. Per altra banda, durant la Setmana Santa dels darrers anys s'havien rebut gairebé 2000 visitants als equipaments municipals i s'havien fet 325 consultes a l'Oficina de Turisme, per aquest 2020 la xifra serà zero. 

En xifres econòmiques, les quantitats que s'han deixat de facturar degut a les anul·lacions als atractius municipals, comptant des de l'inici de la pandèmia a Catalunya fins a acabar la Setmana Santa s'enfilen fins a més de 46.000 euros,  28.000 euros dels quals corresponen a l'import de les anul·lacions de les reserves escolars. Evidentment aquesta xifra es veurà augmentada, ja que s'hi sumarà l'import de les anul·lacions escolars de maig i juny, que són uns 32.000 euros  entre tots els atractius municipals, com són la visita a les Coves, els tallers de prehistòria i excavació, la visita a la Ruta Templera i a la Fassina Balanyà. En definitiva, si es compten de forma global totes les visites de turistes que es feien durant els caps de setmana de març a juny en una situació d'estabilitat i també les visites escolars d'aquest període, la xifra d'ingressos provinents dels equipaments turístics municipals que es deixarà d'ingressar podria arribar als 120.000 euros en total.

Pel que fa al sector privat, segons el seguiment amb els establiments que es va fer des de l'Oficina de Turisme abans que es decretés el tancament d'aquests, molts ja comentaven que tenien el 100% d'anul·lacions per les següents setmanes i també anul·lacions més a mitjà termini, que acabaran afectant la temporada d'estiu. En aquest sentit, aquesta setmana la Generalitat de Catalunya ha tret una línia d'ajuts per a autònoms i empreses turístiques, dotats amb una quantia global de 3,5 milions d'euros i on cada sol·licitud podrà rebre un màxim de 2.500 euros.

Des de l'Oficina de Turisme se segueix treballant de forma telemàtica

Des de l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí es segueix treballant de forma telemàtica per tal de seguir atenent consultes i peticions, així com per gestionar les anul·lacions i assessorar els establiments del sector a l'hora de demanar ajudes. També s'està en contacte amb els grups que no han pogut fer les seves sortides aquest curs i s'estan preparant algunes accions de promoció i difusió previstes per quan la situació permeti fer turisme. Tal com es va recomanar des de l'Agència Catalana de Turisme es segueixen fent tasques de back-office per tal de poder reactivar el sector el més aviat possible i adaptar-se a nous escenaris. 

"👉Se suspèn un altre dels esdeveniments importants de Montblanc a causa del coronavirus" "😢Dràstica decisió de l'Ajuntament de Montblanc sobre les Festes de Sant Maties"