Els ajuts que l’Estat va donar pels aiguats de Múrcia es podran ampliar per incloure-hi els danys del temporal

Miquel Iceta afirma que cap afectat de la Conca de Barberà i les Garrigues quedarà abandonat
Miquel Iceta, durant la seva visita a Montblanc | Júlia Giribets

Les ajudes que es destinaran als afectats pel temporal de la setmana passada a la Conca de Barberà i les Garrigues podran sortir de la partida que l’Estat va aprovar per rescabalar els danys que van patir les víctimes dels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre. Així ho ha avançat aquest dilluns el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, des de Montblanc, on ha conegut els efectes de la riuada del Francolí. El dirigent socialista ha explicat que quan el govern espanyol va fer el decret llei per donar suport als afectats d’aquell temporal es va preveure poder-hi incloure totes les catàstrofes naturals que es poguessin produir fins al 2020.

Segons ha indicat el líder del PSC, aquesta ampliació dels ajuts «es pot activar fent un escandall dels danys» per part dels ajuntaments i la Generalitat, que els haurien de traslladar a l’Estat, que ho incorporaria a les partides previstes. La partida cobriria tant les situacions d’emergència com els danys estructurals que necessitaran més temps per solucionar-se.

«Ningú quedarà abandonat»

En la seva visita a Montblanc, Iceta ha destacat la «cooperació entre administracions» per intentar restablir la normalitat i compensar els afectats. A més s’ha mostrat partidari que la Generalitat sol·liciti a l’Estat la declaració de «zona catastròfica», si bé ha assegurat que donaran suport a allò que decideixi el govern català. «Hem de fer tots un esforç de calcular quins són els danys que són rescabalables i en moments així hem de fer costat a l’Ajuntament en tot allò que demani», ha exposat el dirigent socialista. En aquest sentit ha deixat clar que «ningú quedarà abandonat» i ha volgut donar un missatge d’esperança a totes aquelles persones que han patit els efectes de la riuada perdent béns i immobles.

D’altra banda ha apuntat que aquest dimarts la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, serà a Montblanc per concretar quines ajudes es podran oferir als damnificats. Iceta ha valorat el suport que ha donat l’Estat en els darrers dies i ha recordat que es va oferir la Unitat Militar d’Emergències (UME) i la Guàrdia Civil per col·laborar en les tasques de rescat i neteja.

«El govern d'Espanya sempre presta la seva cooperació»

Finalment ha defensat que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no hagi visitat la zona, a diferència de quan es va produir el temporal de Múrcia i Alacant. «Els dos casos no són comparables», ha valorat Iceta. «Vivim en un Estat molt descentralitzat, els que han de donar suport als territoris en primera instància són els governs autonòmics, i el govern d’Espanya sempre presta la seva cooperació», ha comentat.

També et pot interessar

"🍽AGENDA: Tot apunt per la V edició de Som Terra de Safrà a Santa Coloma de Queralt!" "🔴 Un centenar d'efectius en el cinquè dia de recerca a la Conca"