Un any de l'Empelt, l'ateneu popular de la Conca de Barberà

L'associacionisme i les ganes de compartir i d'aprendre són algunes de les bases que van fundar l'ateneu popular de la Conca de Barberà
Fotografia del dia d'inauguració de l'Empelt | Montse Veses Ferrer

 

El passat dissabte, dia 10 de novembre, l'Empelt, ateneu popular de la Conca de Barberà, va celebrar el seu primer aniversari.  Ha sigut un any, segons expliquen els membres de l'ateneu,  ple d'emocions, iniciatives, debats i, sobretot, molt aprenentatge. L'Empelt s'autodefineix com un espai per compartir, un lloc on es pot escoltar i ser escoltat. Una pràctica, la d'escoltar l'altre, que sovint resulta complicada entre tanta feina i tanta pressa.

 

L'ateneu popular de la Conca de Barberà compta amb més de 50 socis | Monste Veses Ferrer

 

Els orígens de l'Empelt

Les primeres connexions, la idea abstracta de l'ateneu popular, van començar fa més d'un any arran d'una jornada del Consell Comarcal de la Conca de Barberà sobre l'àmbit juvenil de la comarca. A la jornada hi van assistir diverses persones que avui formen part del grup de socis de l'ateneu. D'aquesta primera trobada van sortir els primers interessos comuns i la idea de formar un espai per a joves, on tothom es pogués reunir i compartir punts de vista i experiències.

 

Aquesta primera idea abstracta es va anar concretant durant els següents mesos mitjançant múltiples reunions al bar de Cal Jordi, de Montblanc, on hi assistien persones de tota la Conca de Barberà. Durant aquests mesos de reunions, els assistents eren irregulars i variaven en funció de la temàtica que es tractava a les trobades però els objectius estaven molt clars: si es volia plantejar un projecte seriós, calia planificar de manera estructurada la idea de l'ateneu sense perdre en cap moment el caràcter assembleari. Així doncs, per qüestions pràctiques, es van establir uns primers rols jeràrquics i es va passar el següent punt: buscar on local per establir-hi el punt de trobada de l'ateneu.

 

Finalment, al voltant del mes d'octubre, es va adquirir un local al carrer de la Muralla de Montblanc, on abans es trobava el bar Lennon, i després de les reformes necessàries i diverses assemblees, el dia 4 de novembre de 2017 es van obrir les portes al públic amb una jornada inaugural amb música i menjar que va rebre una bona acollida. L'ateneu ja era una realitat, tenia un calendari d'activitats ben planificat i ganes de dur-les a terme.

 

Montblanc va celebrar la primera edició de Figània, una jornada feminista | Benjamí Heras

 

Un any de l'Empelt

Ara, un any després de la inauguració, l'ateneu popular de la Conca de Barberà compta amb més de 50 socis que aporten el 100% del finançament de la comunitat. Mirant enrere, l'Empelt està satisfet del que s'ha aconseguit en aquest temps. L'ateneu ha aconseguit mantenir un bon funcionament gràcies a la implicació de tots els membres, el nombre de socis ha anat augmentant i el local del carrer de la Muralla de Montblanc s'ha convertit en un dels punts de reunió comarcals.

 

Durant aquest any s'han posat en marxa diverses activitats i jornades. Probablement l'activitat que millor acollida ha rebut és el 'Grup de conversa', que reuneix diferents cultures i llengües i busca ensenyar idiomes de manera lúdica i integradora. Aquesta activitat reuneix, aproximadament, 20 persones a l'ateneu. Per altra banda, cal recordar la jornada feminista 'Figània' que es va celebrar el dia 3 de març de 2018 i que va aplegar gent d'arreu de la comarca a la plaça Major de Montblanc. Fidel als seus principis, l'Empelt segueix impulsant el teixit associatiu, creant espais de cohesió i avivant l'esperit crític i constructiu.

 

Imatge d'una de les sessions del grup de conversa que organitza l'ateneu | l'Empelt

 

El futur de l'Empelt

«Després del primer any, cal mantenir les energies i seguir creixent junts», així ho volen els socis. S'espera donar més força a la integració i les perspectives de gènere: continuant amb activitats com 'Pintem feminisme' i fent-ne de noves, com les jornades feministes que s'organitzaran una vegada al mes i que començaran al febrer. La situació, com diuen alguns socis, és millorable, però sembla que es va pel bon camí. A poc a poc i amb bona lletra, i sempre amb el convenciment d'estar fent les coses que un s'estima, així ha arribat l'Empelt al seu primer aniversari i amb aquesta filosofia té intenció de seguir avançant.

"A la venda un conte inspirat en els Pastorets de l’Espluga de Francolí" "Els millors productes artesans, aquest cap de setmana a Les Piles"