ÚLTIMA HORA

Ingressa a presó el detingut per gihadisme a Reus, considerat un 'cibersoldat' de Daesh

La campana de l’església de Senan deixarà de sonar fins que ajusti els decibels a la normativa

Una sentència judicial que encara no és ferma obliga cessar l’activitat de la campana després de la denúncia d’un veí del poble
Senan, a la Conca de Barberà. | Tarragonadigital

 

Els veïns del petit municipi de Senan deixaran de sentir el toc de campana del seu poble fins que la seva potència adapti els decibels a la normativa vigent. Una sentència ordena aquest fet, després que un veí del poble posés una denúncia dos anys enrere. De moment la sentència no és ferma, així que el campanar continuarà emetent els seus sons característics fins que ho sigui.

 

La normativa diu que el límit sonor en aquesta població és de 55 decibels, i actualment la campana sona a 56 decibels. La sentència, emesa pel Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona obliga a cessar l’activitat del campanar fins que soni amb la potència correcta.

 

Ara l’Ajuntament ha de notificar aquest fet a l’Arquebisbat de Tarragona, que n’és el propietari, perquè arregli aquest decibel de diferència. «Nosaltres esperarem que la sentència sigui ferma, en cap moment diu que ha de ser immediat», explica l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, per tant, de moment la campana se seguirà escoltant. Ara, hi ha 15 dies per presentar un recurs, però des del consistori no s’ha pres encara una decisió sobre aquest aspecte. «S’està valorant», diu l’alcaldessa.

 

L’origen és la denúncia d’un veí

Aquest procés judicial va començar l’any 2016, quan un veí del municipi va interposar una denúncia on demanava tres coses: que se cessi totalment el toc de la campana al poble, que s’anul·li el mapa de capacitat acústica del municipi i que es derogui la llicència de l’Ajuntament pel que fa al campanar.

 

El jutge no li ha concedit aquestes peticions, sinó que simplement ha ordenat que no es toqui la campana mentre aquesta no s’ajusti als decibels de la normativa. Des de l’any 2014, l’Ajuntament ha rebut més d’una queixa pel toc de la campana que en aquell moment sonava a 71 decibels. Després de revisar la normativa, es va establir que, pel tipus de zona i activitat que s’hi fa, Senan no pot passar dels 55 decibels i és per això que l’Arquebisbat ha d’ajustar ara aquest decibel que sobra.