EN DIRECTE: El cadàver trobat a Tarragona és d'una de les persones desaparegudes a la Conca

L'albirament l'ha fet un remolcador, a la zona interior de la instal·lació portuària | La Guàrdia Civil s'encarrega de la investigació, a l'espera de determinar les causes de la mort i la identitat del difunt
Voluntaris ajuden a recuperar les ampolles del desaparegut celler Rendé Masdéu | Julia Giribets

 

 

<Actualitza el Minut a Minut>

Actualització 22:00 h

Es confirma la tragèdia. El cos que aquest vespre ha aparegut a les aigües del Port de Tarragona és d'una de les persones desaparegudes a la Conca de Barberà a causa dels aiguats. Així ho han confirmat fonts de la Guàrdia Civil que informen que es tracta d'un home nascut l'any 1946. Tot apunta a que es tracta d'un dels ocupants del vehicle que ha aparegut completament destrossat emmig de la runa aprop de l'Espluga de Francolí.

 

Actualització 20:36 h

 

El dispositiu de recerca dels cinc desapareguts per la llevantada a la Conca de Barberà s’ha suspès cap a les set de la tarda i es reprendrà divendres al matí. Segons ha explicat el cap territorial de Bombers, Guillem Guinjoan, la segona jornada d’inspecció de la llera del Francolí s’ha tancat sense novetats rellevants. Els esforços s’han centrat en les zones més properes a l’Espluga, on consten tres desapareguts, i a Vilaverd, on n’hi ha dos més. Tot i que el gruix dels treballs es fa des de terra, l’helicòpter ha fet vols fins a la desembocadura. Guinjoan ha explicat que la baixada del cabal ha permès descartar algunes zones, però que en els propers dies caldrà tornar a revisar punts que acumulen gran quantitat de restes vegetals i runa. El responsable del dispositiu ha afegit que es continua fent el registre de tots els vehicles localitzats a la llera del riu i que, segons la informació dels Mossos d’Esquadra, no consten denúncies de més desapareguts.

 

El dispositiu mobilitza una vuitantena d’efectius, entre els quals hi ha especialistes de muntanya, subaquàtics i un helicòpter dels Bombers, així com Mossos d'Esquadra, Policia Local, Creu Roja i Protecció Civil.

 

Els desapareguts són una mare de 60 anys i el seu fill de 43 que eren dins d'un bungalou arrossegat pel riu Francolí a Vilaverd i del qual se n’han trobat restes aquest dijous al matí sota un pont de la Riba.

 

A banda, també es busquen dos homes d’uns 70 anys que eren dins d'un cotxe que també es va endur el riu a l'Espluga de Francolí, i un camioner belga, el camió del qual també s’ha localitzat aigües avall d’aquesta població.

 

 

Actualització 19:35 h

 

Un cadàver ha aparegut a les aigües del port de Tarragona durant el vespre d’avui dijous, 24 d’octubre, segons ha pogut confirmar TarragonaDigital de fonts oficials. Ara per ara, encara no se sap si el cos podria pertànyer a algun dels cinc desapareguts arran del fort temporal que ha afectat, aquesta setmana, la Conca de Barberà i diverses comarques tarragonines.

 

L'albirament del cadàver l'ha fet un remolcador que duia a terme tasques de neteja de canyes i d'altres restes de la riuada, a la part baixa de la instal·lació portuària. El difunt és un home i, segons les mateixes fonts, les seves despulles es troben ara a la zona de Port Control, a l'interior del Port de Tarragona, una zona que també ha quedat força afectada per la llevantada.

 

La investigació la duu la Guàrdia Civil, que determinarà al més aviat possible les causes de la mort i la identitat del cadàver.

 

 

Actualització 18:00 h

 

L'Agència Catalana de Notícies ha publicat un impressionant i desolador vídeo aeri on es pot veure la dimensió dels efectes dels aiguats a L'Espluga de Francolí i Montblanc. 

 

 

Actualització 17:20 h

 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès també ha visitat avui l'Espluga i s'ha compromès a posar en marxa 'amb la màxima celeritat possible' un pla de mesures urgents per fer front als efectes dels aiugats. Aquests ajuts, que Aragonès no ha detallat, es decidiran en funció dels danys i desperfectes i serà quan es tingui tota la informació quan es decidirà si s'opta per la declaració de zona catastròfica.

 

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat l'Espluga | ACN

 

 

Actualització 17:00 h

El Servei català de trànsit informa que encara estan tallades la carretera TV-7421 de Picamoixons per risc d'esllavissades i la TV3143 a Riudoms a causa de les inundacions.

 

Actualització 16:15 h

L'associació Festa del Trepat i la DO Conca de Barberà engeguen una col·lecta solidària per ajudar al celler Rendé Masdéu a començar de nou després dels aiguats a l'Espluga de Francolí. El número de compte que han facilitat per a les donacions solidàries és el següent:

ES23 0182 1238 6402 0166 6700

 

Ampolles de vi del Celler Rendé Masdéu emmig de la runa a l'Espluga | ACN

 

Ampolles de vi del Celler Rendé Masdéu recuperades | Gerard Bosch

 

Actualització 16:00 h

Demà al matí serà el President del Parlament, Roger Torrent, qui té previst visitar la zona afectada per la riuada a l'Espluga de Francolí.

 

Actualització 15:50 h

 

L'ajuntament de Montblanc ha informat en un comunicat que el servei d'aigua potable ja està pràcticament reestablert a tot el municpi, així com també el servei d'electricitat. S'està treballant per reestablir l'enllumenat públic i en tasques de neteja a la zona del barri de Santa Anna i a la llera del riu per desbloquejar el pas d'aigua a l'altura del Pont Vell.

 

El consistori montblanquí també preveu que el pati del col·legi de la Mercè quedi practicable i avui encara no estarà obert el trànsit de la zona de la rotonda de l'antiga gasolinera Vidal.

 

Actualització 15.00 h

 

Tres centres educatius estan tancats aquest dijous a conseqüència de la llevantada. Es tracta de l'escola d'educació especial Siloe de Mollerussa i l'institut de la capital del Pla d'Urgell, i l'escola d'adults de Montblanc. Així ho ha detallat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, durant una visita a l'Albi (Garrigues), un dels municipis afectats per les pluges. La xifra de centres afectats s'ha reduït molt respecte a aquest dimecres, quan hi va haver una quinzena d'escoles i instituts van haver de tancar portes.

 

De les 23 rutes escolars del Pla d'Urgell, aquest dijous se n'han suspès 14, dues menys respecte el dimecres. Es tracta de les rutes que van a l'institut La Serra i al Centre d'Educació Especial Siloé, les dues ubicades a la Serra de Mollerussa on aquest matí, els accessos continuaven tallats. Els efectes de la llevantada als municipis de Miralcamp i Torregrossa també ha fet suspendre una ruta al Col·legi La Salle de Mollerussa. En total, ha afectat 483 alumnes de la comarca.

 

Les dues rutes que s'han pogut restablir aquest dijous són una fins al nou institut de Mollerussa i una altra fins a Lleida.

 

 

Actualització 14.23 h

 

Segons ha avançat TV3, el taüt que va aparèixer a l'Espluga de Francolí arran de la riuada pertany als serveis funeraris Funeconca. Les seves instal·lacions, malauradament, també han quedat devastades pels forts aigutas.

 

 

 

Actualització 14.50 h

 

Són nombrosos els danys materials que han afectat els diferents serveis del municipi de Vimbodí i Poblet. Segons han informat des del consistori, es continua treballant per restablir, al més aviat possible, els diferents elements danyats, com ara la llum, l'aigua, els camins o carrers, entre d'altres instal·lacions.

 

Arran del mal estat en què es troba ara el servei d'enllumenat que afecta les zones disseminades, la companyia subministradora d'electricitat s'ha compromès a posar grups electrògens per solucionar momentàniament les incidències.

 

Pel que fa a l'aigua al municipi, hi ha zones del poble que ja disposen de subministrament i, pel que fa a la resta, s'intentarà solucionar al més aviat possible, expliquen des de l'Ajuntament. Tot i això, van sorgint problemes constantment a la xarxa, que impedeixen o dificulten que es facin tots els arranjaments de forma ràpida.

 

 

Actualització 14:16 h

 

Decretada l'Emergència a la Conca de Barberà per part de la Generalitat

L'Agència Catalana de l'Aigua ha encarregat a l'empresa pública Forestal Catalana l'actuació a les lleres afectades pels aiguats per tal d'avaluar i valorar les accions per restituir l'estat dels cursos fluvials afectats. La previsió és que les actuacions puguin començar en els propers dies en els segúents eixos:

 

- Minimitzar el risc d'inundacions, restituint les infraestructures hidràuliques afectades.

- Retirar la vegetació acumulada a les lleres per garantir la lliure circulació de l'aigua i garantint l'equilibri d'ecosistemes naturals.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calbet ha afirmat que  «les pluges i els cabals han sigut excepcionals, amb un cabal del riu Francolí multiplicat per 1.000, és a dir un cabal equivalent al del riu Roine, i per això declararem l’emergència per actuar de forma immediata sobre les lleres dels rius, retirant materials i sediments acumulats i reparant les infraestructures hidràuliques».

 

 

Actualització 13:49 h

 

El camió del conductor belga, està completament enterrat per sota la runa, fang i arbres a causa dels aiguats caiguts a l'Espluga de Francolí.

 

 

 

 

Actualització 13:43 h

 

El vehicle dels veïns desapareguts de l'Espluga de Francolí i de Prades, completament destrossat a la llera del riu Francolí.

 

 

 

 

Actualització 13:23 h

 

El cos de Bombers ha ampliat el dispositiu de recerca de les cinc persones desaparegudes entre els municipis de l'Espluga de Francolí i Vilaverd fins a una quarantena de bombers. També s'han incrementat els professionals dels Mossos d'Esquadra, de Protecció Civil i dels voluntaris de Creu Roja per prioritzar la cerca en les lleres dels rius. Ara mateix, treballen una vuitantena d'efectius, entre els quals destaquen les unitats del GRAE de muntanya i subaquàtiques, dos mitjans aeris i la unitat canina dels Mossos d'Esquadra. Per ara, no s'han trobat nous indicis de les persones desaparegudes. El cap territorial de Bombers, Guillem Guinjoan, ha explicat que «és una incògnita molt gran» saber en quin lloc podrien estar les persones desaparegudes i, que de moment, se centren a buscar en les «zones més probables».

 

 

Actualització 11:53 h

 

L'Arquebisbat de Tarragona ha enviat un comunicat en solidaritat amb tots els damnificats pels aiguats i sobretot amb les famílies de les persones desaparegudes. A la vegada, lamenta també la caiguda del cos superior del campanar de l'església parroquial de Sant Pere Apòstol de Savallà del Comtat, fet que va provocar l'esfondrament de la cúpula del presbiteri. Finalment des de l'Arquebisbat s'agraeix la tasca de voluntaris i serveis públics. 

 

 

Actualització 11:44 h

 

Aquesta tarda, a les 15:00 h hi ha prevista la visita del Vicepresident del Govern Català, Pere Aragonès, a l'Espluga de Francolí.

 

 

Actualització 11:38 h

 

El delegat de la Generalitat, Òscar Peris, ha informat que en aquests moments hi ha 13 dotacions de bombers, dues d'aèries i drons treballant a la zona on s'ha localitzat el bungalou de Vilaverd. Per altra banda també ha detallat que la cabina del conductor desaparegut està localitzada però que està soterrada sota la brutícia i que s'està treballant per accedir-hi per comprovar si el conductor hi és dins. 

 

Pel que fa a l'Espluga de Francolí, l'alcalde ha informat que encara hi ha talls puntuals d'aigua i llum al municipi però que el gas ja s'ha pogut reestablir a totes les vivendes. També ha explicat que les dues principals vies d'accés a l'Espluga estan habilitades però que una d'elles encara està tallada per accelerar les tasques de desenrunament. També s'està treballant per contactar amb totes les masies i habitatges aïllats del terme per comprovar que tothom es troba bé.

 

 

 

 

Actualització 11:33 h

 

L'alcalde de l'Espluga, Josep Maria Vidal, agraeix l'ajuda i solidaritat de tothom i envia un missatge d'ajuda i esperança a les famílies damnificades per la catàstrofe.

 

 

 

Actualització 11:30 h

 

Ajuntaments tarragonins convoquen minuts de silenci en reconeixement i solidaritat a les víctimes dels aiguats.

 

 

Actualització 11:10 h

 

Minut de silenci a l'Espluga de Francolí presidit per l'alcalde del municipi, Josep Maria Vidal i pel delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris.

 

Minut de silenci a l'Espluga | Julia Giribets

 

 

 

 

Actualització 11:01 h

 

Les imatges de la devastació segueixen deixant sense paraules.

 

 

 

 

Actualització 10:55 h

 

Un grup de voluntaris està recuperant d'entre la runa milers d'ampolles del celler desaparegut per la riuada, Rendé Masdeú. Ja s'han recuperat unes 7.000 ampolles d'unes 40.000 que hi havia emmagatzemades.

 

 

 

Actualització 10:22 h

 

El sotscap de guàrdia de Bombers, Joan Borràs, ha explicat el nou procediment de recerca dels cinc desapareguts a la Conca de Barberà. La recerca s'ha obert fins al mar «perquè no podem descartar que un cos o objecte hagi anat aigües avall». 

 

Així mateix, totes les conclusions extretes ahir, s'han de descartar, ja que «tot el que cobria l'aigua, ara ha deixat zones descobertes» i s'haurà de reforçar els treballs fets durant el dimecres. La recerca dels desapareguts es poden allargar dies.

 

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Montblanc estan fent una crida a tots aquells que falta un vehicle, per tenir controlat els turismes que es van trobant i poder descartar si hi ha més desapareguts.

 

 

 

 

Actualització 10:05 h

 

Troben restes del bungalou de la mare i el fill desapareguts sota un pont entre Vilaverd i La Riba. El riu Francolí es va emportar l'estructura dimarts a la nit amb una mare de 60 anys i el seu fill de 43 a dins.Les tasques de recerca se centren ara mateix en aquest punt.

 

 

 

Actualització 9:54 h

 

Els Bombers de la Generalitat treballaran amb 13 dotacions terrestres en la cerca dels desapareguts a la Conca de Barberà. Dins d'aquests, hi haurà els GRAE (Grup de Recolzament d'Actuacions Especials) subaquàtics i els de muntanya, així com un helicòpter. Els Mossos d'Esquadra també participen en la recerca dels desapareguts.

 

Els grups de recerca estan dividits en dos sectors. Un a la zona de Montblanc, on es busquen els desapareguts a l'Espluga de Francolí que anaven en cotxe, un veí de Prades i l'altre de l'Espluga de més de 70 anys, i el camioner d'origen belga. En l'altre sector, a La Riba, es busquen la mare i el fill que estaven dins d'un Mobile Home a Vilaverd.

 

 

 

24/10/2019 · Actualització 9:45 h

 

Reobrim Minut a Minut des de la Conca de Barberà, quan ja s'han reprès els treballs de recerca de les cinc persones desaparegudes pels aiguats. El Centre de Coordinació dels operatius s'ha traslladat al Parc de Bombers de Montblanc.

 

 

Centre de Comandament de la Conca de Barberà al Parc de Bombers de Montblanc | Julia Giribets

 

 

Actualització 23.46 h

 

Posem punt final al seguiment del temporal que ha afectat les comarques tarragonines i, especialment, la Conca de Barberà. Com sempre, l'actualitat segueix a TarragonaDigital.com. Bona nit i fins demà!

 

 

Actualització 23:38 h

 

L'ajuntament de Montblanc també ha informat que els accessos al Pont Vell i al Pont Nou segueixen tancats i que el centre de la Mercè del col·legi Mare de Déu de la Serra demà obrirà portes amb normalitat. A partir de 2/4 de 9 del matí l'Ajuntament seguirà rebent les persones afectades per recopilar informació i recollir incidències a la vegada que  que a les 11 es farà un minut de silenci davant de l'ajuntament.

 

 

Actualització 23:30 h

 

L'ajuntament de l'Espluga de Francolí ha emès un comunicat informant que ja s'ha pogut obrir un dels accessos, el pont de la Palanca i que demà es treballarà a la zona de l'avinguda Catalunya i la Font Baixa. Entre d'altres destrosses, l'aigua s'ha emportat:

 

- El celler Rendé Masdéu

- El restaurant El Celler

- Un dels magatzems de la brigada municipal i de l'ADF de l'Espluga

- Desperfectes importants a l'empresa Drac Actiu, al restaurant Les 17 Fonts i la funerària Funeconca.

 

L'ajuntament també ha informat que la majoria de veïns ja compten amb electricitat i aigua tot i que encara hi ha algunes zones que no disposen de subministrament elèctric. El subministrament de gas està totalment reestablert. El consistori finalment agraiex la feina d'un gran nombre de voluntaris i grups d'ADF vinguts d'arreu de Catalunya per les seves tasques de neteja i rehabilitació de la zona afectada.

 

 

Actualització 22.10 h

 

Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) d'arreu de Catalunya s'han desplaçat cap a l'Espluga de Francolí, per tal de restablir, al més aviat possible, la normalitat al municipi. N'han vingut de Sant Cugat, Montcada i Reixac, del Penedès, Garraf, del Pla de Bages, el Clot de Bou o l'ADF Rossend Montané, d'Olèrdola.

 

Efectius de les ADF, treballant a l'Espluga | Cedida

 

 

Actualització 21.44 h

 

S'està treballant en tots els punts de l'Espluga on encara hi ha talls. Segons l'ajuntament del municipi, hi ha dues zones molt afectades: el barri del Casal, on s'han de passar línies noves des de la Font Major i alimentar el carrer Ametlles i el carrer de la Font i, un cop solucionat aquest problema, l'actuació se centrarà en la Urbanització Carreres, on també hi ha incidències.

 

Per problemes tècnics, Fecsa ha aturat les tasques de reparació i les reprendrà demà al matí.

 

 

Actualització 21.05 h

 

Durant la nit, per falta de visibilitat, els Bombers aturen el dispositiu de recerca de les cinc persones desaparegudes a la Conca arran dels aiguats. Demà, a primera hora, reprendran les tasques.

 

 

Actualització 20.37 h

 

 

 

Actualització 20.00 h

 

 

 

Actualització 19.35 h

 

Impulsen un vi solidari en suport al celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí.

 

 

 

Actualització 19.16 h

 

 

 

Actualització 19.11 h

 

La DO Conca de Barberà anuncia una col·lecta solidària en suport al celler Rendé Masdéu a través de la Festa del Trepat. També està organitzat l'elaboració d'un vi solidari amb l'aportació de tots els cellers de la comarca que hi vulguin col·laborar.

 

 

Actualització 18.58 h

 

Quim Torra assegura que el Govern català està al costat de la gent. Parla de balanç tràgic i decreta un dia de Dol Oficial a Catalunya. Afirma que diumenge vinent tornarà a la Conca de Barberà.

 

Quim Torra atenent els mitjans al Consell Comarcal de la Conca de Barberà | Albert Oliva

 

 

Actualització 18:54 h

 

Acaba el Consell d'Alcalde de la Conca de Barberà. El president del Consell Comarcal, Magí Trullols reitera que la Conca necessitarà el suport del Govern per tirar endavant.

 

 

Actualització 18:48 h

 

El Consell Comarcal de l'Alt Camp ha posat a disposició dels treballs de neteja del riu Francolí i de la Conca de Barberà 4 màquines (dues motoserres i dues desbrossadores)

 

 

Actualització 18.25 h

 

Els bombers busquen un home de nacionalitat belga que es trobaria desaparegut segons ha confirmat el consolat. El camió que conduía ha estat localitzat al riu Francolí, a l'Espluga

 

 

 

Actualització 18.07 h

 

El President de la Generalitat, Quim Torra, s'incorpora al Consell d'Alcaldes.

 

El President de la Generalitat, Quim Torra, al Consell d'Alcaldes | Albert Oliva

 

 

Actualització 18.03 h

 

El Consell d'Alcaldes continua, però a porta tancada. Està previst que en breus minuts s'hi incorpori el President de la Generalitat, Quim Torra

 

 

Actualització 18.00 h

 

Intervé també l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que ha fet un repàs dels aiguats històrics que ha patit la vila afirmant que aquest del 219 és més greu que el del 1994. Afirma que costarà refer-se dels fets però que la comarca tirarà endavant perque tothom es conjurarà per començar de nou i es treballarà per tenir unsespais fluvials adequats.

 

Actualització 17.46 h

 

El Consell d'Alcaldes de la Conca de Barberà s'està celebrant en aquests moments per tal d'avaluar els desperfectes i destrosses ocasionats pels Aiguats.

 

Magí Trullols, president del Consell Comarcal de la Conca ha volgut iniciar la trobada de valoració mostrant la solidaritat  amb tots els municipis de la comarca, i ha emplaçat a les diverses institucions a buscar solucions davant d’aquest escenari catastròfic.

 

Per la seva banda, l’alcalde de Vilaverd, Antoni Anglés ha iniciat les intervencions municipals posant en relleu que a hores d’ara es troben immersos en la tasca de cerca de la mare i el nen desapareguts la passada nits. També s’hauran d’arranjar vies i camins que han quedat molt malmesos.

 

Ha intervingut també l'alcalde de l'Espluga, Josep Maria Vidal,  que ha remarcat que la prioritat del govern municipal ha estat garantir la seguretat i el benestar dels veïns. Els serveis d’aigua, gas i llum s’han vist greument afectats i estan treballant per restablir els serveis en tota la població. Pel que fa als danys materials, diversos negocis com restaurants o el celler rende Masdéu han desaparegut, així com diverses cases, cotxes i instal·lacions.

 

Vidal també ha demanat compromís de la Generalitat i que la visibilitat que avui té el govern català a la Conca es traslladi en accions concretes per evitar nous desastres.

 

 

Actualització 17.17 h

La carretera vella de Vilaverd a la Riba està tancada per perill de despreniments a conseqüència de la crescuda del Francolí. Des de l'Ajuntament de Vilaverd es demana fer cas dels senyals i «molta precaució».

 

 

Actualització 16.45 h

 

Solucionats els problemes de llum i aigua a Vimbodí i Poblet. Segons informa l'Ajuntament, durant la tarda d'avui dimecres SOREA mantindrà el dipòsit i el punt d'informació al raval de Lleida, per a qualsevol incidència.

 

 

Actualització 15.50 h

 

Segons apunta l'Ajuntament de Montblanc, es treballa per recuperar el subministrament elèctric a la zona del Baluard, al raval de Santa Anna, a la carretera de Lleida, la carretera d'Artesa i voltants. Es recorda també a la ciutadania que el consistori romandrà obert fins a les vuit del vespre, per recopilar informació i recollir incidències.

 

 

Actualització 15.20 h

 

Tràgic balanç del pas de la gota freda a Catalunya amb unes pluges torrencials que han causat un autèntic desastre. Fins ara, hi ha almenys un mort, 4 desapareguts i 4 ferits a causa d’un temporal que feia anys que no teníem a casa nostra. La gran quantitat d’aigua caiguda en poques hores ha deixat un paisatge desolador a moltes comarques, especialment al Baix Camp i a la Conca de Barberà, les més afectades.

 

L’única víctima mortal que hi ha hagut fins ara és un home de 70 anys que va ser arrossegat de matinada per la riera d’Arenys de Munt i el seu cos ha aparegut de bon matí a la platja de Caldes d’Estrac. Però es tem que aquesta xifra sigui provisional, ja que encara hi ha 4 persones desaparegudes a la Conca de Barberà, on el desbordament del riu Francolí ha estat catastròfic.

 

Dues d’elles són una mare i el seu fill que es trobaven a dins d’un bungalow quan la forta riuada se’ls va emportar riu avall al municipi de Vilaverd. Els altres dos desapareguts són dues persones que es van veure sorpreses per l’aigua quan anaven en cotxe per l’Espluga de Francolí. El vehicle ja s’ha trobat però encara no s’han localitzat aquestes dues persones.

 

Finalment, la força de l’aigua ha tombat un tren de mercaderies entre l’Espluga de Francolí i Vimbodí i el maquinista ha resultat ferit. D’altra banda, un tornado ha afectat de matinada un càmping de Gualba (Vallès Oriental) i han resultat ferides una nena de 7 anys, una dona de 35 i un home de 44. A més, les destrosses per aquest temporal històric s’escampen per molts punts del territori i encara hi ha moltes carreteres i vies de tren tallades.

 

 

 

El president Torra, aquest dimecres al centre de comandament de la Riba. | TarragonaDigital.com

 

 

Actualització 14.00 h

 

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s'ha desplaçat aquest dimecres a la zona afectada per la riuada del Francolí. Durant tota la tarda, té previst visitar els municipis que han patit danys. Des del centre de comandament, que s'ha ubicat a la Riba, Torra ha manifestat que «tots els esforços se centren en trobar les quatre persones desaparegudes»

 

El cap de l'operatiu, Ricard Expósito, ha detallat que, a banda dels desapareguts a Vilaverd, busquen dos homes, un veí de Prades i un de l'Espluga de Francolí, de més de setanta anys, que es van veure sorpresos per la riuada mentre eren a l'interior d'un cotxe vermell. Aquest matí s'ha localitzat el vehicle bolcat i semisepultat, sense ningú al seu interior. L'operatiu per cercar les quatre persones desaparegudes inspecciona tot el tram de riu des de l'Espluga de Francolí fins a la seva desembocadura, al port de Tarragona.

 

Expósito ha demanat a la ciutadania que avisin els Mossos per denunciar els vehicles desapareguts per tenir-ne un control i poder centrar esforços en la cerca de persones desaparegudes. Per ara, s'han trobat fins a una desena de vehicles al Francolí o a la seva llera.

 

 

Actualització 12.30 h

L'alcalde de l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació aquest dimecres que «l'Espluga es va veure sorpresa per una torrentada fortíssima procedent de Vallclara, a diferència de 1994, quan la pluja va arribar de manera més progressiva».

 

L'alcalde ha demanat paciència a la ciutadania, ja que es trigaran «hores i potser algun dia» a restablir els subministranents d'aigua, llum i gas, servei del qual la inundació ha avariat la tuberia general. També es treballa per reobrir els accessos al poble, ja que ara mateix només està operativa la sortida de Poblet. A la vila, segueixen els treballs per analitzar els estralls i recuperar, mica en mica, la normalitat:

 

 

L'Espluga de Francolí sortia tot just d'una situació de sequera i l'Ajuntament tenia el pla de suspendre el subministrament d'aigua per unes hores al dia. Ara, tot segueix igual: els pous segueixen estant buits i les bombes d'aigua que servirien per traspassar-hi aigua, no tenen electricitat per funcionar.

 

Sobre els dos desapareguts a l'Espluga de Francolí, el delegat del Govern Òscar Peris ha estat prudent i ara la investigació està focalitzada en intentar accedir a un cotxe que ha estat trobat bolcat al riu i del qual es desconeix si hi ha ocupants a dins. A l'Espluga s'hi han desplaçat també autoritats com Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, o Dolors Farré, alcaldessa de Valls, que ha anunciat que efectius de la brigada municipal col·laboraran a les tasques dels propers dies a l'Espluga.

 

 

Notícia 7.00 h

 

La Conca de Barberà viu aquest dimecres, 23 d'octubre, amb la incredulitat i la tristesa davant els fortíssims aiguats que han portat el caos a la comarca. En aquests moments, els esforços principals d'una desena de dotacions segueixen centrats en trobar les quatre persones desaparegudes ahir a la nit a Vilaverd i l'Espluga de Francolí.

 

A Vilaverd, es tracta d'una mare i el seu fill, ella de 69 anys i ell de 42, dels quals de moment, no se'n tenen notícies. Habitaven un bungalou que es va endur el desbordament del riu. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha informat aquest dimecres de dues persones desaparegudes més, en aquest cas a l'Espluga de Francolí.

 

Pel que fa a les dues persones que van desaparèixer a Vimbodí, han estat ja localitzades i es troben en bon estat. En aquests moments, el centre de comandament que treballa per localitzar les dues persones desaparegudes està ubicat a la Riba, des d'on s'estan coordinant les tasques de recerca.

 

El riu desbordat ha provocat grans desgràcies | Albert Oliva

 

 

L'Espluga de Francolí i Montblanc, destrossats

Ara per ara ja s'està començant a fer balanç del que és una de les tragèdies més importants a la Conca de Barberà en els últims anys, que han portat a la memòria els aiguats de 1994.

 

El Celler Rendé Masdéu i el restaurant El Gatim han quedat completament engolits per l'aigua així com el pont d'accés a l'Espluga, cosa que fa que el municipi estigui ara pràcticament aïllat per carretera. El Francolí es desbordava ja ahir a la nit i a partir d'aquí arrasava edificis, cotxes, arbres i tot el que trobava al seu pas. A Montblanc, els efectes de la pluja també s'han fet notar de valent amb afectacions importants al Convent de Santa Magdalena, seu de l'Arxiu Comarcal, a més de vehicles que també han estat arrossegats per la força de l'aigua. L'Espluga de Francolí es troba ara mateix sense llum, amb 2.358 usuaris afectats pels talls.

 

Comunicat del consistori de l'Espluga

La prioritat del consistori, segons un comunicat que ha enviat, és garantir la integritat física de les persones per la qual cosa, les primeres accions executades van en aquesta direcció. Avui es preveu fer una valoració de l'estat dels serves bàsics de subminisrament i s'aniran reestablint en la mesura del possible. També es treballa per restablir les vies d'accés al poble el més aviat possible i per fer una primera valoració de danys.

 

L'operatiu està coordinat amb el Centre d'Emergències de Catalunya, els Cossos de Seguretat i els voluntaris de l'ADF. Per altra banda, les classes s'han suspès durant tot el dia a la Llar d'Infants Municipal, a l'Escola Martí Poch a l'Escola Vedruna a l'Institut Joan Amigó i a l'Escola de Música Municipal.

 

L'Espluga de Francolí, destrossada pels aiguats | Albert Oliva

 

Carreteres tallades i més de 200 l/m²

Ara mateix hi ha diverses carreteres tallades a la comarca, entre elles, la que dóna accés a Vilaverd i diverses de les vies que connecten l'Espluga de Francolí amb la resta de comarca.  Les vies tallades són: la C-240z de Vilaverd cap a la Riba, la T-232 a l'Espluga de Francolí, la T-700 a l'Esplgua i la TV-2335, TV-7001 i TV-7007 també a l'Espluga.

 

Ara mateix només es pot accedir al municipi per una via secundària provinent de Vimbodí. Pel que fa a Montblanc, està tallat l'accés per la rotona de La Mercè. Segons la Diputació, aquest migdia encara es treballava per normalitzar la situació en diverses carreteres de la seva titularitat.

 

En relació als registres, en alguns punts de la comarca han caigut més de 200 l/m², destacant els 267 litres que han caigut a Prades com el registre més alt de la nit. Durant aquesta nit i matinada hi ha hagut 948 avisos per inundacions a causa de la llevantada que està afectant Catalunya, 381 dels quals han sigut al Camp de Tarrragona. 

 

 

L'Espluga de Francolí està ara mateix incomunicada i sense llum | Albert Oliva

 

A la resta del territori també hi ha afectacions materials i viàries:

 

Més notícies de la categoria Conca de Barberà