Montblanc celebra un col·loqui sobre Palau Ferré i la represa cultural al País Valencià

Al col·loqui es contextualitzarà un llibre de 1955 escrit per Joan Fuster i il·lustrat per Palau Ferré
Toni Royo i Manel Carceller, ponents del col·loqui | cedida

 

Montblanc celebrarà el col·loqui «Palau Ferré. Art i represa cultural al País Valencià». L'acte es durà a terme el pròxim dilluns, 13 d'agost, a les 19.30 hores al Museu d'Art Palau Ferré de Montblanc. L'objectiu serà contextualitzar el projecte editorial de 1955 en què hi van treballar el pintor Palau Ferré (il·lustrant-ne la coberta) i l'assagista valencià Joan Fuster. El col·loqui comptarà amb la participació d'Antoni Royo, historiador, i Manel Carceller, filòleg. Rosa de les Neus Marco-Palau, filòloga i net-neboda de l'artista, serà l'encarregada de moderar la conversa. El col·loqui es podrà acompanyar d'una copa de cava.

 

«Els autors de l'Ocell de paper»

L'any 1955, Joan Crusellas va impulsar la publicació del segon volum de la col·lecció «Els autors de l'Ocell de paper», un recopilatori de poesies i textos de diferents autors dels territoris de parla catalana. La col·lecció arribaria als vint-i-tres volums, però resulta d'interès per a l'ocasió aquest segon volum que recull els escrits de Joan Fuster (País Valencià), Josep Maria Espinàs (Catalunya) i Gumersind Gomila (Illes Balears).

 

Aquest exemplar mostra els textos de Joan Fuster durant els anys cinquanta, abans que es publiqués «Nosaltres, els valencians». Així mateix, també permet conèixer una obra del pintor montblanquí abans que marxés a viure a París. El dibuix de la portada està basat en l'escena del cant de les sirenes durant el retorn d'Ulisses a Ítaca.

 

Manel Carceller i Antoni Royo

Antoni Royo va néixer a Castelló de la Plana l'any 1954, és llicenciat en Història per la Universitat de València. Actualment és el delegat de Castelló d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Ha publicat diferents novel·les històriques sota el pseudònim de Jordi Querol i va ser nomenat Valencià de l'any 2016 per la Fundació Huguet.

 

Manel Carceller també va néixer a Castelló de la Plana, però 10 anys després, el 1964. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. És investigador i divulgador de cultura popular al País Valencià i activista lingüístic. Actualment és el portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià.

"L'Ajuntament de Montblanc col·labora amb els col·legis de veterinaris pel cens d'animals" "Quim Torra visita el monestir de Poblet"