El Pont Vell de Montblanc.

L’eterna espera després dels aiguats: la Conca de Barberà continua pendent del Consell de Ministres

Els pobles afectats segueixen esperant que es publiqui el decret que doni llum verda per a licitar les obres d’arranjament de ponts, camins i altres infraestructures

Cada dimarts, des de fa ja quatre llargs mesos, els alcaldes de les poblacions afectades pels aiguats de l’octubre a la Conca de Barberà, esperen que el Consell de Ministres faci públic el famós ‘decret dels aiguats’, un document en forma de subvenció, que permetrà licitar les obres per arranjar els desperfectes causats pel temporal i dotar-les de pressupost. Aquests danys afecten les poblacions de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vilaverd, Vimbodí i Poblet, Vallclara i Vilanova de Prades. 

Potser fa massa dimarts que esperen. Aquestes actuacions s’havien de fer amb caràcter d’urgència quan va passar tot, però l’Estat continua immòbil i sense publicar el decret. «La Delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, quan va visitar la Conca, ens va prometre que els ajuts arribarien, com a molt, quinze dies després dels aiguats», diu un desesperat alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

La impotència a la comarca és absoluta. «No podem licitar projectes perquè no disposem del pressupost», afegeix el batlle montblanquí. El Pont Vell, el camí del cementiri... segueixen com els van deixar els aiguats de l’octubre esperant que es doni llum verda per poder intervenir-hi.

I des del territori ja no saben què fer. «Hem trucat a totes les portes, estem en contacte permanent amb la Subdelegació del Govern i aquesta setmana ja he dit al Subdelegat que això no pot ser, s’han de fer actuacions urgents», diu Andreu. «A Múrcia, quan van patir els aiguats, es va trigar un mes a publicar el decret», apunta.

Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, un altre dels municipis més afectats, continuen amb tasques de neteja per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)  però necessiten les subvencions promeses per acabar d’arranjar altres zones. «Les ajudes són molt necessàries i com abans millor», apunten des del consistori espluguí.

Els ajuts podrien venir de forma conjunta amb els del ‘Glòria’

L'única resposta que tenen, ara per ara, els alcaldes dels municipis afectats és que «podria ser que els ajuts pels aiguats s’incloguin en un paquet conjunt amb els damnificats pel temporal ‘Glòria’», explica l’alcalde de Montblanc, després de la seva conversa amb la Subdelegació del govern central i tot apunta que serà així.

«No descartem protestar o tallar carreteres»

No obstant això, el temps segueix passant i les afectacions pels aiguats segueixen entorpint el dia a dia de la comarca en diversos punts i, vista la immobilitat de l'Estat, es vol passar a l'acció i fer-se sentir. «Hem aguantat molt, no descartem protestar o tallar carreteres, si és necessari», afirma Andreu.

De fet, aquesta pròxima setmana els alcaldes dels municipis afectats tenen la intenció de reunir-se per tal de fer front comú a la situació i buscar alguna solució urgent. Des de l’equip de govern de l’Espluga de Francolí, valoren molt positivament la comunicació entre els ajuntaments i les accions que es puguin fer, «ens interessa molt estar en contacte amb els diferents municipis i si fem alguna acció ha de ser de manera conjunta que és com farem més pressió», afirmen.

Aquesta unió ja es va escenificar fa gairebé un mes en una roda de premsa conjunta que van fer els ajuntaments afectats per reclamar la publicació del decret. El que no imaginaven és que, ara que ja estem a finals del mes de febrer, la situació continuaria igual.