GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El Consell Comarcal de la Conca duplicarà l'espai de la seva seu amb l'adquisició d'una finca annexa

La compra de l'immoble és el primer pas d’un projecte ambiciós que s’eleva als 2,3 milions d’euros, i que està subjecte als Fons Feder de la Unió Europea
Imatge del Consell Comarcal de la Conca amb la casa annexa. | ACN

 

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà podrà duplicar l’actual espai de la seu, ubicada al Palau Alenyà, gràcies a la recent adquisició d’una finca annexa. Es tracta de Cal Masip, un immoble en venda durant anys i abandonat des del 2003, que ocupa gran part d’una illa en ple call jueu.

 

L’Ajuntament de Montblanc va comprar la finca i va cedir-la al Consell perquè pogués ampliar les seves dependències i resoldre l’actual manca d’espai. És el primer pas d’un projecte ambiciós que s’eleva als 2,3 milions d’euros, i que està subjecte als Fons Feder de la Unió Europea, pendents de resoldre’s properament. Si es rep l’ajut -fins al 50% del valor de l’obra- tirarà endavant. En cas contrari, s’aparcarà a l’espera de garantir viabilitat econòmica. L’objectiu del Consell és arranjar-ho a la pròxima legislatura.

 

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha quedat petit. Després d’anys d’intents i negociacions, el projecte d’ampliació de les instal·lacions de l’ens podrà executar-se gràcies a la intervenció del govern de Montblanc, del qual en forma part l’actual president del Consell, Francesc Benet. La compra es va tancar per valor de 300.000 euros i l’espai ara ja és propietat de l’organisme comarcal.

   

Una antiga casa amb història

Cal Masip, al número 16 del carrer de Sant Josep, se’l reconeix per una portalada verda amb una persiana abaixada des dels anys setanta. Era l’entrada d’una botiga de queviures -coneguda com a Cal Saboner, ja que la família s’havia dedicat a fabricar sabó-, amb una casa annexa i pati interior, de dimensions considerables. Abasta pràcticament tota una illa, on també hi ha un restaurant i el Consell.  

  

De fet, als noranta l’ens comarcal va adquirir part de la propietat per ubicar-hi l’actual seu. Ara la idea és fer-se amb la resta de la finca que havia estat botiga i habitatge de la nissaga Masip durant un segle i mig. Tècnics municipals que han entrat a l’interior van quedar sorpresos de la conservació de la botiga, pràcticament amb el mateix aspecte que el dia en què els propietaris van abaixar la persiana.

  

Portes obertes per conèixer l'edifici

Malgrat l’estat d’abandó, encara preserva la caixa registradora, bàscules, ampolles de vi i productes de neteja i higiene de l’època, d’unes marques que avui en dia que ja no existeixen. És per això que l’Ajuntament vol organitzar-hi unes jornades de portes obertes per donar l’oportunitat als montblanquins de veure la botiga per dins. Prèviament, s’assegurarà l’edifici i se sanejaran els accessos.

  

Amb una àrea d’uns 400 metres quadrats, l’objectiu és rehabilitar l’espai i destinar-lo a zones museístiques -es planteja un centre d’interpretació de la comarca-, així com guanyar espai per als departaments administratius més saturats de l’ens. «Som optimistes que ens donin l’ajut Feder, en unes setmanes ja ho sabrem, i després haurem de seguir buscant més finançament; 2,3 milions no és una qüestió menor pel Consell i haurem de treballar molt perquè sigui una realitat», assegura el president del Consell, Francesc Benet.

 

També et pot interessar: