La CUP de Montblanc no descarta presentar un nou recurs per salvar Cal Contijoch

El Departament de Cultura autoritza descatalogar l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local i l’Ajuntament el podrà enderrocar
Cal Contijoch a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. | Joan López

 

Després que el Departament de Cultura de la Generalitat hagi avalat la descatalogació de l’edifici de Cal Contijoch de Montblanc i, per tant, dóna llum verda al seu enderroc, la CUP està valorant si presenten un recurs contenciós administratiu per tal de poder salvar l’immoble. Des d’ara tenen un període de dos mesos per presentar-lo. «No ho descartem», ha dit la portaveu de la CUP a Montblanc, Laura Aluja.

 

La justificació que s’ha donat des de Cultura no és suficient per a la formació montblanquina. «Es diu que la casa no és compatible amb la muralla perquè un és un Bé d’Interès Local i l’altre un Bé d’Interès Nacional, ens agradaria saber on està escrit que no poden conviure», reivindica Aluja. Des de la CUP no només creuen que són totalment compatibles, sinó que «es complementen» per explicar la història de la vila.

 

Amb l’enderroc de l’edifici que planteja l’Ajuntament es podrà recuperar un tram de muralla. Ara bé, a l’espera de si els cupaires presenten un recurs i tenint en compte que l’enderroc no és un tema d’urgència màxima pel consistori, Cal Contijoch no es tirarà a terra de forma immediata. Segons fonts municipals, ara el primer tràmit serà donar compte de la descatalogació en el ple de l’Ajuntament que se celebrarà dimecres vinent i s’explicarà tot el procediment que se seguirà a partir d’ara.

 

Des de la CUP proposen que aquest espai no es tiri a terra i que es pugui reconvertir en un equipament municipal o en un centre d’interpretació de la muralla, per exemple. Segons Laura Aluja, des del Departament de Cultura no s’ha actuat d’una forma neta i considera que s’ha donat la raó a l’Ajuntament per un tema «d’afinitat política o altres interessos que passen per sobre del patrimoni».

 

La polèmica de Cal Contijoch

L'immoble, objecte de polèmica entre l'equip de govern i la CUP, estava catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local i el consistori l'havia adquirit amb la intenció d'enderrocar-lo i recuperar el tram de muralla on està adossat. Després de la seva compra, els regidors de la CUP van posar sobre la taula que Cal Contijoch estava catalogat. L’Ajuntament defensava la seva descatalogació pel poc interès arquitectònic i artístic de la construcció. La CUP va presentar en el seu moment un recurs d’alçada, que s’ha resolt un any després en favor del que defensava l’equip de govern montblanquí.