La cova va quedar afectada pels aiguats de 2019

Continuen les excavacions arqueològiques a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí

L’objectiu dels treballs és definir la funcionalitat de la sala del Llac i acotar-ne la cronologia

Des del dia 2 de novembre i fins al dia 16, un equip del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili realitza una intervenció arqueològica a la sala del Llac de les Coves de l’Espluga de Francolí, dirigida pel professor J. Diloli i sota la direcció d’Ivan Cots.

Els treballs pretenen finalitzar les tasques iniciades l'any 2019, amb l'objectiu d'esbrinar quin ús es donava a aquest espai durant la protohistòria, moment al qual corresponen els recipients ceràmics recuperats fa més de 50 anys, pel doctor Vilaseca. També es vol precisar la cronologia d’ús d’aquest espai. Això es farà a través de l’excavació de noves cales, per obtenir una idea de conjunt de l’estratigrafia, la cronologia i el registre material de l’interior de la sala.

A banda, s’efectuaran totes les analítiques possibles a partir dels materials i sediments extrets: carpologia, antracologia, palinologia i carbó 14, a partir de la recuperació de restes vegetals i ossos d’animals, entre d’altres.

Cal tenir en compte que el mateix equip va treballar fa mesos a les Coves de l’Espluga però no va poder finalitzar els seus treballs, ja que la zona de l’interior de la cova on estaven, la Sala del Llac, va quedar afectada pels aiguats que van tenir lloc al municipi el 22 d’octubre de 2019.

La Cova de la Font Major en general, i en aquest cas la Sala del Llac, esdevé un jaciment arqueològic paradigmàtic per la recerca de la ritualitat en èpoques prehistòrica i protohistòrica, i aquests estudis han de permetre avançar en el seu coneixement, i alhora en el del nostre país. Les intervencions arqueològiques a la Cova de la Font Major compten amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. La col·laboració entre el consistori, l’IPHES i la URV està formalitzada a través de convenis de col·laboració per participar de forma conjunta en programes d’investigació, docència i socialització en el camp de l’arqueologia i el patrimoni cultural relacionats amb el municipi.


Comentaris