La Festa del Trepat, l’esdeveniment més multitudinari de Barberà de la Conca, compleix 10 anys

El petit municipi ja es prepara per viure un cap de setmana on el vi, la gastronomia i la cultura prendran el protagonisme
Imatge de la Festa del Trepat 2018. | festa del trepat

 

La quietud, calma i tranquil·litat que es respira pels carrers de Barberà de la Conca es veuran interrompudes en pocs dies per bullici, converses i pel so del ‘txin’ de les copes. Això indica que ha arribat una nova edició de la Festa del Trepat, l’esdeveniment més multitudinari que acull aquest petit poble des de fa una dècada i que enguany se celebra del 14 al 16 de juny.

 

Per definició, aquesta festa conjuga el món del vi i la gastronomia amb la cultura. Però pels veïns de Barberà de la Conca és molt més que això. Són tres dies en què els habitants del municipi omplen les seves cases de gent i obren les portes de les seves llars per acollir les degustacions de vi. També és un cap de setmana en què tot el poble s’involucra perquè l’esdeveniment surti bé: de petits a grans, amb la col·laboració de totes les associacions.

 

L’edició d’aquest any és, possiblement, la més especial de totes. Per una banda, la Festa del Trepat celebra el seu desè aniversari. Aquest fet fa que la festa estigui dedicada a totes les persones que han col·laborat durant aquests anys a fer possible la seva celebració, «també a tots aquells que ja no hi són», expressa el president de l’Associació Festa del Trepat, Jordi Miró.

 

La gastronomia, present en la Festa del Trepat. | festa del trepat

 

L’altre motiu que fa especial aquesta edició és el relleu que es produirà en l’Associació a partir d’aquest any. Des dels inicis, l’organització de la festa recau en l’Associació Festa del Trepat que fa 12 anys que treballa amb les mateixes persones. «Abans també organitzàvem l’anomenada Festa del Castell», diu Miró. Era una mena de preludi d'allò que després esdevindria la Festa del Trepat, «però era molt anàrquica». Aquesta celebració va anar evolucionant, per transformar-se, ara fa 10 anys, en la festa singular que és ara.

 

La junta de l’Associació ha volgut arribar fins a aquesta dècada, però ara buscaven un relleu al capdavant. «Pensàvem que aquesta podria ser l’última Festa del Trepat però, finalment, hem trobat relleu i en garantim la continuïtat», explica el president. Tot i això seguiran a disposició de la nova junta per a tot allò que necessitin. Actualment, l’Associació compta amb més d’un centenar de socis i la junta està formada per 7 persones.

 

A banda de l’Associació, l’Ajuntament de Barberà, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i altres empreses privades, col·laboren econòmicament en l’organització de la festa.

 

La Festa del Trepat ha crescut any rere any

En aquesta dècada, la celebració ha tingut una clara trajectòria ascendent i no ha fet més que créixer. Potser el secret de l’èxit és que no ha volgut ser una festa pretensiosa. Tal com diu la responsable de comunicació de l’Associació, Eulàlia Capellas, «és una festa humil».

 

Les activitats familiars també són presents a la Festa del Trepat. | festa del trepat

 

De fet, mai s’ha volgut enfocar com una fira de vins. D’alguna manera s’ha intentat fugir del públic més especialitzat, per centrar-se en el públic consumidor i especialment, en les famílies.

 

Aquest èxit porta a vendre cada any unes 1.000 copes de vi i se supera l’assistència de públic a molts actes de la Festa Major. Es calcula que l’impacte econòmic que té la Festa del Trepat sobre Barberà de la Conca en un dia i mig és d’uns 28.000 euros.

 

La Festa del Trepat té un format que la fa única. Per viure-la, els visitants han de passejar-se pels carrerons del poble i descobrir les entrades de les cases particulars. Els portals de les llars s’obren al públic per acollir diversos cellers i oferir copes de vi als assistents. Enguany hi participen 18 cellers. Tot això es combina amb degustacions gastronòmiques i activitats culturals i familiars durant tot el cap de setmana amb una variada programació que inclou tallers infantils, exposicions, monòlegs, dansa o concerts.

 

El públic assistent acostuma a ser de les comarques de Tarragona, però també es desplaça fins a Barberà gent de Barcelona i, fins i tot, de València.

 

S’han seleccionat els millors artistes de totes les edicions

Per celebrar aquesta desena edició, s’ha decidit fer una selecció dels millors artistes que han passat per la Festa del Trepat aquests 10 anys. És un fet inèdit, ja que «mai havíem portat cap artista que repetís, però hem decidit que aquest any havíem de fer-ho així», explica Cesc Anadón, del departament artístic de l’organització.

 

Els concerts nocturns, pol d'atracció de la Festa del Trepat. | festa del trepat

 

 

Una de les singularitats dels artistes que venen a Barberà per aquesta festa és que el seu allotjament durant els dies que s’estan a la comarca són les cases de veïns del poble. «Ho posen tot a punt per acollir-los i perquè puguin tenir una bona estada», diu Anadón. Aquest fet li dona un toc diferencial a la festa i una ànima d’unió molt forta.  

 

Aquesta ha de ser «la millor edició»

Amb la peculiaritat del desè aniversari i de l’últim any amb la junta organitzadora actual, es vol que aquesta edició de la Festa del Trepat quedi en la memòria dels seus visitants. «Volem que sigui la millor», explica Eulàlia Capellas.

 

La Festa del Trepat 2018 a Barberà de la Conca. | festa del trepat

 

Un dels motors d’aquesta celebració és que involucra persones i associacions de tot el municipi, «el poble es creu la festa», diu i afegeix la importància d’aquest fet en un municipi com Barberà de la Conca, bressol del cooperativisme.  

 

"Brickània atrau 4.000 visitants a Montblanc en un sol cap de setmana" "⚫ MONTBLANC: 3 dies de dol per la tràgica mort del nen de 3 anys atropellat per la mare"