Montblanc s’omple de lletres amb la desena edició de la Festallibre

Del 25 al 30 d’octubre la vila acollirà diverses activitats relacionades amb la lectura i l’escriptura
Imatge d'anteriors edicions del Festallibre. | Joan López

 

Aquest dijous torna a Montblanc una nova edició de la Festallibre, la desena. L’esdeveniment està organitzat per l’Associació Literària l’Escarritx i coincidint amb el desè aniversari s’han programat moltes activitats per gaudir del món de la lectura i l’escriptura de forma intensa durant cinc dies.

 

Un dels objectius d’aquesta celebració és sembrar l’estima pels llibres, la lectura i pel seu món però de manera transversal, des dels més petits fins als més grans.

 

La programació donarà el tret de sortida aquest dijous 25 d’octubre a les 20.00 hores a la sala d’actes del Museu Comarcal de la Conca de Barberà. Allà tindrà lloc el pregó inaugural a càrrec de l’escriptora Roser Guasch amb el tema: ‘Per què llegir? Per què escriure?’. El pregó seguirà amb veus femenines, amb la intervenció de Marta Dalmau, Mar Ollé, Blanca Pagès i Estela Ribé.

 

Els actes seguiran aquest divendres dia 26 d’octubre a les 18.00 hores. La Residència d’Avis Llar Conca de Barberà serà escenari de la lectura pública de fragments de treballs guanyadors del Concurs Literari de Tardor ‘El plaer de la lectura i l’escriptura’. L’acte anirà a càrrec de residents, familiars i treballadors acompanyats per l’Escola Municipal de Música Josep Porter i Rovira.

 

El desè aniversari, ben present

Una hora més tard, a la sala d’actes del Museu Comarcal de la Conca de Barberà es presentarà el collage ‘Deu anys d’il·lustracions’, un acte d’agraïment a tots els il·lustradors que han col·laborat en la Festallibre al llarg d’aquests deu anys.

 

A les 21.00 hores, el Restaurant El Molí del Mallol acollirà el sopar commemoratiu del desè aniversari de la Festallibre.

 

Dissabte dia 27, a les 12.00 hores del migdia, la Font de la Plaça Major viurà 'l’Escarritx de lectura' (lectura i rapsòdia) a càrrec d’alumnes dels Centres Educatius de la Conca, acompanyats per alumnes de l’Escola de Música Josep Porter i Rovira.

 

El cap de setmana culminarà diumenge amb la venda i intercanvi de punts de llibre a la Biblioteca Josep Conangla i Fontanilles, de 10.00 a 13.00 hores. També es presentarà del punt de llibre commemoratiu del desè aniversari i de tots els de la trajectòria de la Festallibre. Un cop acabat l’acte, hi haurà vermut literari en companyia de la poeta i rapsoda Carmina Ral, al Bar-Restaurant El Cortijo.

 

Homenatge a la sardana i reconeixements institucionals

Dilluns dia 29 d’octubre, es farà un homenatge de la literatura a la sardana i a la cultura popular, aprofitant l’esdeveniment Montblanc, Capital de la Sardana. Serà a la Biblioteca Josep Conangla i Fontanilles a les 19.00 hores.

 

Per acabar la desena edició de la Festallibre, dimarts dia 30 a l’Antic Hospital de Santa Magdalena es farà un acte de reconeixement de la Consellera Laura Borràs, per la seva trajectòria com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes. També es durà a terme l’acte de reconeixement a Jordi Agràs per la seva trajectòria com a director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona. A continuació es procedirà a l’entrega de premis del Concurs Literari de Tardor.