Imatge d'arxiu de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí retrà homenatge a la trajectòria de la Colla Sardanista Joventut Espluguina

Tots els actes tindran aforament limitat, seran gratuïts i requeriran d'inscripció prèvia, mitjançant la plataforma Entrapolis o recollida de tiquets a l'Oficina de Turisme

Dins dels actes de la Final de la SuperSardana de l'Any i coordinadament amb la Confederació Sardanista de Catalunya, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí ha impulsat una comissió de treball per a homenatjar els membres de la  Colla Sardanista Joventut Espluguina. Una comissió que ha treballat en dos actes que tindran lloc dissabte  15 de maig al matí, i en els que es vol commemorar la trajectòria d'aquest grup sardanista a l'Espluga de Francolí.

Així doncs, el matí del 15 de maig, s'iniciaran els actes amb una hissada de la senyera catalana, a l'Església Vella, en record a la presència per primer cop d'aquest símbol als carrers del municipi en època de franquisme, durant els actes de la Ciutat Pubilla de l'any 1969. Aquest acte que no estarà obert al públic. A continuació a la mateixa plaça de l'Església, a les 11.00 h del matí, tindrà lloc un  concert de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove, en el que s'interpretaran algunes de les sardanes vinculades a l'Espluga de Francolí. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

A les 13.00 h i ja a la plaça Montserrat Canals, davant del monument a la Sardana inaugurat durant els actes de la Ciutat Pubilla, se celebrarà l'acte d'homenatge a la Colla Sardanista Joventut Espluguina, amb parlaments, assistència d'autoritats i l'actuació de la Coral Espluguina i la Cobla Reus Jove. Un acte als peus d'un monument que durant la primera quinzena de maig serà restaurat per preservar-ne la seva conservació. Tot seguit, i per cloure els actes del matí, al vestíbul del Teatre del Casal, s'inaugurarà una exposició, sota el títol "El llegat sardanista a l'Espluga de Francolí", comissariada per Xavier Lozano Bosch. Un acte que no estarà obert al públic, però que permetrà visitar durant tot el cap de setmana l'exposició.

Moció a la candidatura de la sardana a la UNESCO

El Ple Municipal de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí sotmetrà a votació, avui dijous dia 29 d'abril, una moció de suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la  UNESCO.

La sardana té una  importància històrica, social i cultural pel nostre país i per l'Espluga de Francolí. Una tradició que es remunta a principis de segle XX – segons recull Jordi Roca Armengol al Volum VI de la Història de l'Espluga de Francolí – i a l'article de la revista El Francolí, de juny de 2019, en què s'esmenta una primera audició de sardanes durant la Festa Major del Balneari de les Masies. Anys més tard, el 1965 es crea la Colla Sardanista Joventut Espluguina, per un grup de joves de la vila que durant uns anys va fomentar i promocionar en favor de la tradició de la Sardana. Un dels actes més rellevants i destacats, dins del món de la sardana, va tenir lloc l'any 1969, en què l'Espluga de Francolí fou designada per l'entitat Obra del Ballet Popular Ciutat Pubilla de la Sardana.

Recollint aquest  llegat històric, social i cultural, amb la voluntat de promocionar els valors de la sardana al nostre municipi, el mes de maig de 2021 el Teatre del Casal de l'Espluga de Francolí acollirà el Concert de la SuperSardana de l'any, organitzat per la Confederació Sardanista de Catalunya. Coincidint amb aquesta data l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí prepara un acte d'homenatge a la colla Sardanista Joventut Espluguina, que va crear-se l'any 1965, ara fa més de cinquanta anys. Un grup d'espluguines i espluguins que van vetllar per fomentar l'aprenentatge, preservar la tradició i el llegat sardanista al nostre municipi.

Aquest és un compromís que des de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí s'ha treballat per a donar suport a la la candidatura a la UNESCO, impulsada per la  Confederació Sardanista de Catalunya.