Tret de sortida al Festival FES del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

L'acte de benvinguda i la presentació del festival ha anat a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó, sota el lema 'La cultura declara l'emergència'
L'acte de benvinguda i la presentació del festival ha anat a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó | Àngel Ullate

 

El FES ja ha arribat al Museu de la Vida Rural de l‚ÄôEspluga de Francol√≠. Al llarg d'avui a la tarda i dem√† 7 de setembre, el Festival d'Educaci√≥ per la Sostenibilitat permetr√† con√®ixer de manera vivencial propostes art√≠stiques, l√ļdiques i pedag√≤giques al voltant de l'educaci√≥ cultural per la sostenibilitat. La programaci√≥ compta amb m√ļsica, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l'aire lliure, espectacles, menjar ecol√≤gic i, sobretot, espais de trobada i creaci√≥ de sinergies.

 

Avui divendres 6 de setembre a la tarda, s'ha donat el tret de sortida al FES amb l'acte de benvinguda i presentaci√≥ del festival a c√†rrec de Marta Esteve i Gemma Carb√≥, sota el lema 'La cultura declara l'emerg√®ncia'. L'acte ha comptat amb un p√ļblic nombr√≥s que ha omplert l'espai del Museu de la Vida Rural i tamb√© s'ha comptat amb el servei de Gustus Food Truck ecol√≤gic.

 

Despr√©s de la inauguraci√≥, a les 18.00 h, Marta Garcia i Oriol Segon han presentat el projecte 'Constru√Įm Mirades - Poema visual sostenible'; ha seguit la presentaci√≥ 'Aventures d'aprenentatge' amb Mar Esteve R√†fols, Montse Bosch i Gemma Redortra, i l'espectacle infantil. Finalment, la tarda ha culminat amb l'espai condu√Įt per Ramon Espelt sobre cinema i vida rural: cicles, l√≠nies i xarxes.

 

Tret de sortida al Festival FES del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí | Àngel Ullate

 

¬ęUna exaltaci√≥ a la cultura¬Ľ

En la inauguraci√≥ del FES s'ha fet la lectura d'un manifest, 'La cultura declara l'emerg√®ncia', el qual ha estat una exaltaci√≥ a la cultura. Des del MVR es contribuir√† a generar coneixement per entendre la realitat. Se sent a parlar ¬ędel clima i de les emerg√®ncies ecol√≤giques¬Ľ, han explicat les presentadores de l'acte, per√≤ ¬ęno sempre sabem quines s√≥n les dimensions ni quines possibilitats hi ha per canviar aquesta situaci√≥ que s'est√† vivint¬Ľ, reivindiquen.

 

S'ha de treballar per ¬ęrevertir pol√≠tiques inconscients i inconsistents, per poder fer un canvi sistem√†tic de llarg abast¬Ľ. Aix√≠ doncs, des del Museu de la Vida Rural s'oferiran espais per entendre la realitat sobre aquesta emerg√®ncia i quins canvis seran necessaris.

 

En el segon punt del manifest, s'han explicat algunes mesures mediambientals que s'haurien de prendre i, ja en el tercer, s'ha subratllat que ¬ęla cultura permet imaginar noves maneres de viure¬Ľ i, a m√©s, permet aprendre. ¬ęEstem en un moment d'emerg√®ncia ecol√≤gica i clim√†tica¬Ľ, motiu pel qual ¬ęcal ampliar mirades i reinventar el futur¬Ľ. ¬ęLa cultura tindr√† un pes decisiu en aquesta reinvenci√≥¬Ľ, s'ha finalitzat en aquest punt. 

 

ACTES DEL FES 2019 PER DISSABTE 7 DE SETEMBRE 

Dissabte, 7 de setembre

11.00 h, Eul√†lia Bosch, Homenatge als elements

11.45 h, El MVR i l'Educaci√≥ Cultural per la Sostenibilitat

12.30 h, 13.00 h i 13.30 h, tastets d'activitats educatives del MVR

16.00 h, Cleanwave. Out of plàstic

17.00 h, Sacramento L√≥pez, El jard√≠ de la Joanina

18.00 h, La Panera Educaci√≥ - Natural / Artificial

19.00 h, L‚ÄôAresta, Alimentaci√≥ sostenible

20.00 h, Fundació Pau Costa, Mefitu

21.00 h, Educaci√≥ mediambiental, una mirada al futur. 

22.00 h, Marc Parrot, Refugi