Investigaran si la Cova de la Font Major de l’Espluga podria haver estat una necròpoli

El grup de recerca GRESEPIA es proposa confirmar si a la Sala del Llac de la cova espluguina feien ritus en època preibèrica i ibèrica i si estaven relacionats amb el món de la mort o altres ritus de pas
L'investigador Jordi Diloli, treballant a la zona de l'excavació a la Sala del Llac de la Cova | Cedida

La recent intervenció que s’ha fet a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí ha obert la porta a pensar que la Sala del Llac de l’interior de la cova podria haver estat una necròpoli o un espai sagrat on s’hi celebraven altres tipus de ritus. Les excavacions que es duran a terme els pròxims dos anys permetran confirmar aquestes hipòtesis dels investigadors.

L’historiador Salvador Vilaseca ja va explorar la Cova de la Font Major als anys 60 i en va confirmar l’ocupació a l’època protohistòrica a partir de les troballes de ceràmica i diferents elements metàl·lics en dos espais: la Sala del Llac i la Sala de la Mamella. Des d’aleshores poc més se’n sabia.

Ara, el grup de recerca GRESEPIA, del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’ha proposat determinar específicament en quin moment de la història va utilitzar-se la Sala del Llac i quin ús tenia. Ho estan fent amb una campanya d’excavació que va començar a finals d’octubre d’aquest any.

Els resultats de la intervenció del mes d’octubre

Com a resultat de la intervenció, dirigida per Ivan Cots i Maria Pérez, s’ha constatat l’existència de materials ceràmics en molt bon estat de conservació, com ara urnes fetes a mà que podrien datar-se entre els segles IX i VI aC, i diversos elements metàl·lics que formarien part d’ornaments personals, així com una punta de llança, però cap element estrictament ibèric.

Troballa d’elements metàl·lics a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. | Cedida

Jordi Diloli, director de GRESEPIA i coordinador d’aquesta excavació ha senyalat que «considerant que els treballs de Salvador Vilaseca van treure a la llum uns vasets datats als segles II i I aC, és curiós que no trobéssim res entremig d’aquests dos períodes».

Les investigacions confirmaran si es tracta d’una antiga necròpoli

Les troballes d’elements metàl·lics i vasos auguren «resultats importants», apunta l’investigador de la URV, però per respondre tots els interrogants plantejats caldrà continuar l’excavació seguint els objectius del projecte, al qual l’Ajuntament de l’Espluga aporta suport econòmic i logístic a través d’un conveni de col·laboració.

L’excavació a la Sala del Llac de la Cova de la Font Major forma part del projecte quadriennal de recerca ‘Evolució i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)’, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat i coordinat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La primera intervenció havia de tenir una durada de dues setmanes, però es va haver d’escurçar a causa de les intenses pluges que van afectar el cabal del riu Francolí, que té una de les seves fonts principals a l’espai de la cova.

"😍El diari personal d'una pubilla treu a la llum la història d'un conegut mas de Montblanc" "🌧Demanen un ple extraordinari per ajudar els afectats pels aiguats a Montblanc"