mapa

El nou llibre de Teresa Duch s'inspira en el mapa més antic de la història, descobert a Vimbodí

L’autora, resident a Tarragona, presenta el recull de relats ‘Camins de Pedra’ en un acte multitudinari al Museu d’Art Modern

El mapa, descobert l’any 2015 per l’Institut de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) a les excavacions del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet, va ser considerat el mapa més antic de la història: entre 13.000 i 14.000 anys. Està gravat en una pedra d’esquist, i segons els investigadors, podria representar les set cabanes d’un campament de caçadors i recol·lectors. Ara, aquest primer mapa, o primera representació d’un paisatge de la que es té constància, ha servit d’inspiració a l’escriptora vimbodinenca resident a Tarragona Teresa Duch, qui acaba de publicar el llibre de relats ‘Camins de pedra’.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L’autora va presentar públicament la seva obra el divendres 12 d'abril al vespre a la sala d’actes del Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona (MAMT), que es va omplir de gom a gom amb un públic expectant per conèixer el nou llibre de Duch.

La pedra original va presidir la presentació

En l’acte de presentació al MAMT, les persones assistents van poder contemplar de prop la pedra original trobada a les excavacions, on apareix el mapa amb les set cabanes. La presència d’aquesta important troballa ha estat possible gràcies a la col·laboració del director de les excavacions, el Dr. Manel Vaquero, el qual, juntament amb la Dra. Susana Alonso, han custodiat la peça i l’han mostrat al nombrós públic assistent. 

L’acte va comptar amb la participació del filòleg i historiador Jesús Figueras Jové, i la col·laboració de les rapsodes Emi Guasch, M. Rosa Martínez, Maite Martorell i Marta Viñas, i la música de Josep Maria Tuset. Així mateix, hi va assistir l’artista Maijo Ginovart, autora de la il·lustració de la portada del llibre.

Presentació a Vimbodí i Poblet

D'altra banda, l’autora presentarà públicament la seva obra el proper dissabte, 27 d’abril, a les 19.30 hores, a la sala polivalent del Centre Cívic Municipal de Vimbodí i Poblet. L’acte anirà a càrrec de l’arqueòleg Manuel Vaquero, director de les excavacions del Molí del Salt, amb la col·aboració d’Alfons Alsamora, Quima Rovira, Àngela Oliva i Àngels Planes.

Teresa Duch, l'autora 

Teresa Duch (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, 1956) és alumna de l'Escola de Lletres de Tarragona. A part dels llibres esmentats anteriorment, ha publicat els relats de la guia 'Arrelats' d’arbres singulars del municipi de Vimbodí i Poblet. Ha guanyat diferents premis literaris  i col·labora al setmanari ‘Notícies TGN’. Forma part del col·lectiu mots.en.cru, amb el que ha dut a terme diversos projectes literaris des de 2010. Manté a la xarxa el bloc d'una forma activa.