Càrregues policials i una detenció en la manifestació en contra l'arribada de Felip VI a Poblet

Milers de persones s'han adreçat a la Conca de Barberà per l'arribada del Borbó|Quim Torra ha demanat un informe complert als Mossos d'Esquadra

La visita d'avui 20 de juliol del Rei Felip VI al monestir de Santa Maria de Poblet ha generat, com era d'esperar, crispació, accions de protesta i confrontacions dins la societat catalana. Sabotatges a les vies del tren i una allau de missatges en contra de la visita han protagonitzat la jornada des de bon matí.

El Borbó, que havia cancel·lat tots els actes oficials previstos a Catalunya, va decidir mantenir la visita al monestir de Poblet, tot i les advertències del president Quim Torra que a través d'una carta li recordava que no es recomana realitzar «desplaçaments innecessaris».

El mateix dia de la visita, els Comitès de Defensa de la República han convocat una manifestació que ha arrencat a dos quarts d'onze del matí des del pàrquing del Pavelló del Casal, a L'Espluga de Francolí  en una marxa en contra de la presència del monarca en terres tarragonines.

Els Mossos han carregat i han detingut a un manifestant

Sota el lema 'Catalunya no té rei' els manifestants han posat rumb cap al monestir custodiats pels Mossos d'Esquadra, que delimitaven el pas formant una barrera, fet que ha generat moments de tensió entre republicans i els cossos de la Generalitat, que han acabat realitzant càrregues contra els manifestants per intentar dissoldre la mobilització.

Fins ara, els Mossos han detingut, almenys, a una persona. Es tracta de Toni Cartanyà, responsable de premsa de l'Ajuntament de Montblanc, que ha estat reduït per diversos agents durant la manifestació.

Per altra banda, els Mossos d'Esquadra sí que haurien deixat passar el cordó policial a algunes persones que s'han mostrat adeptes del monarca, fet que ha provocat l'enuig i empipament dels qui protestaven per la presència del rei, segons han denunciat algunes persones a través de la xarxa social Twitter.

Els CDR han anunciat que les protestes s'allargaran durant tota la tarda i fins a la nit, on culminaran amb una cassolada que ha estat convocada per Òmnium Cultural.

El president Torra demana explicacions a Sallent

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, un informe complert sobre els incidents al monestir de Poblet amb motiu de la visita de Felip VI.

Hi ha hagut un detingut per desordres públics i cops de porra dels Mossos contra alguns dels manifestants. Segons fonts de la Presidència, el president ha parlat aquest migdia amb Sallent per conèixer tots els detalls.

Així mateix, les mateixes fonts remarquen que Torra ha recordat que la policia catalana té, entre les seves funcions, garantir l'exercici de drets fonamentals com el de manifestació o el de lliure expressió.

ERC també demana investigar l'actuació policial de Poblet

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat aquest dilluns que si amb l'actuació policial a Poblet per la visita de Felip VI s'han detectat càrregues policials que han estat «fora de lloc» cal investigar-les i assumir les responsabilitats «necessàries». En roda de premsa, la portaveu dels republicans ha dit que la formació està «cansada» a veure com els Mossos carreguen contra manifestants independentistes.

Ha apostat perquè els dispositius policials estiguin «ben dissenyats» amb actuacions «proporcionals». Vilalta ha destacat que per garantir-la com a policia democràtica cal que sigui un cos «fort», ple de «legitimat» i «credibilitat». També ha recordat que Catalunya «no té rei».

 

"La corona espanyola visita TGN: Felip VI canvia Barcelona per un poble tarragoní" "L'Espluga de Francolí revela el pregoner de la seva Festa Major"