GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Montblanc passa el relleu a Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019

L'acte de proclamació s'ha celebrat aquest dissabte
L'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, amb altres autoritats agafant la bandera de la capitalitat de la sardana aquest dissabte | ACN

 

La vila de Montblanc va ser, aquest, 2018, Capital de la Sardana. Ara, però, li toca passar el relleu a la següent localitat que, aquesta vegada, surt del Principat i se’n va a la Catalunya Nord, a Perpinyà. Així doncs, aquest dissabte, 16 de març, s'ha fet oficial la proclamació de Perpinyà com a nova Capital de la Sardana i, per celebrar-ho, Montblanc ha viatjat fins a la capital del Rosselló francès.

 

En un acte amb un marcat to reivindicatiu celebrat a la Sala de les Llibertats, que s'ha omplert de gom a gom, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha destacat el fet que per primera vegada la distinció «travessa la frontera» i recau en una localitat de la Catalunya del Nord. «Aquesta llavor plantada d'aquesta dansa està més viva que mai i ho està a tot arreu del territori», ha assenyalat Rucabado. Tot plegat en un acte amb un marcat to reivindicatiu en el qual s'han fet constants al·lusions als presos independentistes. Una de les referències en aquest sentit l'ha fet el mateix alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol.

 

Després de l'acte de presentació, s'ha fet una petita cercavila que s'ha dirigit fins al Castellet, animada per un grup de música tradicional. Un cop allà s'ha fet una visita a l'exposició que s'ha obert a dins de la fortalesa i en la que un guia ha explicat als assistents algunes curiositats de la sardana. Després, la comitiva s'ha dirigit fins a l'Ajuntament de Perpinyà on s'ha descobert una placa en la qual es distingeix la ciutat, i posteriorment s'ha fet una ballada de sardanes. Pels volts de les quatre de la tarda està prevista una audició a l'Església de Nostra Senyora La Real.

  

 

 

 

El Castellet, una de les icones de Perpinyà. | TarragonaDigital

 

Montblanc havia organitzat un viatge per passar el relleu a Perpinyà

Des de Montblanc s'havia organitzat un viatge a Perpinyà durant aquest dissabte i diumenge 16 i 17 de març amb motiu de la proclamació de Perpinyà com a nova Capital de la Sardana. Així, aquest dissabte els montblanquins han arribat a la ciutat de la Catalunya Nord i s’ha celebrat l’acte de proclamació com a Capital de la Sardana. L’esdeveniment ha anat acompanyat d’un dinar de germanor i, a continuació, un concert. El viatge no acabat aquest dissabte, sinó que diumenge els de Montblanc visitaran Cotlliure i la Maternitat d’Elna.

 

La Capital de la Sardana, des del 2013 per difondre la dansa

El projecte de les capitals de la Sardana es va iniciar l’any 2013 a Arenys de Munt, amb l’objectiu d’ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana. D’aquesta manera, es pretén incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural en els territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, així com projectar el municipi designat com a Capital de la Sardana tant a dins coma  fora de les fronteres polítiques de Catalunya. Fins ara, les capitals de la Sardana han sigut Arenys de Munt, el 2013; Barcelona, el 2014; Calella, el 2015; Mollerussa, el 2016; Figueres, el 2017, i Montblanc aquest passat 2018. Aquest 2019, la Capital de la Sardana és Perpinyà, mentre que el 2020 ho serà Sant Feliu de Guíxols i el 2021, Balaguer.