El sistema porta a porta a Montblanc augmenta el reciclatge fins al 80%

La Vila Ducal participa en una prova pilot per triar quin sistema s'acaba implantant a la comarca a partir del 2019
Montblanc té un sistema de recollida d’escombraries porta a porta dins el recinte emmurallat. | Ajuntament de Montblanc

 

Montblanc és el primer municipi de la Conca de Barberà que ha posat en pràctica el nou model de recollida de residus basat en sistema porta a porta. Des del passat 1 d'octubre, els veïns de l'interior del recinte emmurallat de la Vila Ducal ja no fan servir els contenidors a peu de carrer, sinó que emmagatzemen els residus fins que el servei de recollida els passa a buscar en els horaris establerts.

 

Obligatòria per a tothom que visqui al nucli emmurallat

La recollida porta a porta de tots els residus –excepte del vidre- és des del dia 1 d'octubre obligatòria per a tothom que visqui al nucli emmurallat de Montblanc –uns 1.000 habitants. Els veïns han de deixar abans de les deu de la nit les deixalles al carrer. La recollida dels residus s'efectua sempre a partir d'aquesta hora: per tant, les deixalles corresponents es treuen al vespre, a partir de les 20.00 hores fins a les 22.00 hores. Ja s'avança que a l'estiu el servei es farà més tard.

Retirats tots els contendiors de superfície i soterrats del nucli antic de Montblanc

Amb el servei porta a porta, les escombraries s'han de treure amb el cubell domiciliari, que en són dos, un per la matèria orgànica i l'altre per la resta de les fraccions. En aquest sentit, cal recordar que el mateix dia d'inici del servei ja es van enretirar tots els punts de contenidors de superfície i soterrats per tal d'aconseguir una millora de l'espai públic, reduint les males olors i els sorolls.

 

Augment espectacular de la recollida selectiva

Després de tres mesos de la implementació de la recollida selectiva de residus porta a porta al nucli antic de Montblanc, i segons les dades facilitades pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, s'ha passat del 49% al 80% de reciclatge. Des de l’ens supramunicipal es destaca que aquest nou servei, el qual requereix un canvi d'hàbits en el ciutadà, ha tingut una bona rebuda per part de domicilis i comerços.

 

Prova pilot per escollir el nou sistema de recollida selectiva

El 'porta a porta' montblanquí i la recollida selectiva amb contenidors d'obertura magnètica i identificació de bosses –que es va iniciar l'1 de juny a Rocafort de Queralt– són proves pilot que hauran de servir per decidir quin sistema s'acaba implantant a la comarca a partir del 2019. El sistema escollit haurà de ser útil per augmentar l'índex de recollida selectiva en una comarca on el percentatge ja és alt: l'any 2017 s'ha situat per primera vegada per sobre del 50%, superior a la mitjana catalana.