Els alcaldes de la Conca de Barberà busquen una posició conjunta pels futurs parcs eòlics i solars

Ara mateix, a la comarca hi ha instal·lats deu parcs eòlics

Els alcaldes de la Conca de Barbera busquen una posició conjunta sobre la implementació de nous parcs eòlics i solars. Reunits aquest dilluns de forma virtual, els batlles van acordar consensuar una posició comuna sobre la instal·lació d'aquests parcs a la comarca. L'acord es va prendre després de debatre un informe de la Generalitat de Catalunya on es presenta l'interès que tenen diferents empreses per instal·lar cinc nous parcs eòlics a la comarca. Els alcaldes van manifestar a la reunió interessos contraposats, motiu pel qual es va acordar reunir-se properament per mirar de trobar punts de coincidència entre tots els ajuntaments de la Conca que permeti consensuar una posició comuna.

Alguns dels alcaldes van manifestar en el decurs de la reunió que en aquests moments, malgrat la situació de pandèmia que estem vivint, les empreses del sector estaven pressionant l'administració per posar en marxa nous parcs energètics. A partir d'aquí, alguns van expressar la seva oposició frontal a que s'instal·lessin parcs als seus municipis, i fins i tot a la comarca, per l'impacte que poden tenir sobre el paisatge. Aquest impacte paisatgístic, segons es va dir, repercutirà negativament en l'ordre econòmic, turístic, ecològic, etc. Mentre que, per altra part, no comportarà cap repercussió econòmica positiva per a la comarca.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha rebut la notificació de la Ponència d'energies renovables de la Generalitat en la qual sol·licita que facin aportacions amb relació als nous projectes de parcs eòlics: parc eòlic Plans d'Almenara, parc eòlic Pla Seré, parc eòlic Pla de Codony, parc eòlic Puig de Gaigs i parc eòlic Plans de Dèbol. Ara mateix a la Conca de Barberà hi ha instal·lats un total de deu parcs eòlics, i s'estan tramitant altres cinc projectes més, que ja s'han informat per part del Consell Comarcal.

Contra la massificació a la Terra Alta

Per altra banda, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha aprovat una moció de rebuig a les noves centrals eòliques que s'han projectat a la comarca. Tots els grups que integren el plenari han votat a favor de paralitzar qualsevol nou parc eòlic. La moció, presentada pels grups d'ERC, la FIC, Entesa, Alternativa per Bot i UPTA, ha tingut el vot favorable de Junts excepte en el punt de l'acord que planteja que la comarca «deixa de participar al programa País Viu fins que no es reverteixi la situació». 

La moció assenyala que la Terra Alta creu indispensable aplicar criteris per garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables, amb la participació dels territoris i una transició energètica basada en l'autoconsum i la sostenibilitat. Els ajuntaments, però, es troben saturats intentant donar resposta als projectes i preveuen que aquesta situació empitjori els pròxims mesos. Actualment s'han començat a cursar cinc nous projectes de centrals eòliques als municipis de Batea, Gandesa, Corbera d'Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai. El total d'aerogeneradors que planifiquen aquestes centrals és de 52.

"La nova proposta del Club de Lectura de la Biblioteca de l'Espluga de Francolí" "La primera Festa Major del Camp de Tarragona que s'ha celebrat en ple Estat d'Alarma"