Imatge del llibre 'Guia de Solivella'

Presenten la 'Guia de Solivella', un minuciós recorregut per la història del municipi

El volum, editat per la Diputació de Tarragona, va ser presentat divendres, 22 de novembre

L’antic Cafè del Sindicat de Solivella va acollir divendres, 22 de novembre, la presentació de la ‘Guia de Solivella’, una publicació sobre la història del municipi, així com altres aspectes socials i culturals d’aquest poble de la Conca de Barberà. La guia, precisament, ha estat editada per la Diputació de Tarragona, dins de la col·lecció ‘Els llibres de la Medusa’, i inclosa a la Biblioteca Ramon Berenguer IV (RBIV) de la institució.

L’acte de presentació del llibre va comptar amb la participació de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; l’alcalde de Solivella, Jaume Bergadà; el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Maria porta, i l’autor del llibre, Gabriel Serra. Llauradó, en la seva intervenció, va destacar que l’edició de la ‘Guia Solivella’ és una «mostra més» del suport de la Diputació al municipi.

Imatge de la presentació del llibre, al Cafè del Sindicat de Solivella
Imatge de la presentació del llibre, al Cafè del Sindicat de Solivella | Cedida

Curiositats i història

L’exemplar, al seu interior, compta amb diversos apartats, titulats ‘el municipi’, ‘el poble’, ‘el terme’, ‘la gent’, ‘l’activitat econòmica’, ‘el passat històric’, ‘el patrimoni cultural’, ‘equipaments i serveis i, finalment, ‘itineraris d’interès’.

A ‘Guia Solivella’ s’hi explica, per exemple, que el nom del poble prové de l’antic topònim d’Olivella, que l’antic escut estava format per un sol i una vella, o que els seus habitants reben popularment el nom de ‘cargols’. El llibre també fa referència a l’evolució de la demografia —avui Solivella té 619 habitants—, o a les festes que s’hi fan durant l’any, com ara la Setmana de la Joventut, la festa major o el Sagrat Cor.

Tot i ser un poble petit, Solivella compta amb onze entitats i associacions per a totes les edats, des del Grup Cultural de la Dona fins a l’Associació Juvenil ‘Aiai lu Juvent’. Al llibre, Gabriel Serra explica el passat del municipi, des de la prehistòria fins a l’actualitat.

També et pot interessar


Comentaris