All Belltall

Els productors d’alls de Belltall preveuen una collita afectada per les conseqüències de la pandèmia

A causa del confinament, el cultiu no ha pogut rebre totes les atencions necessàries per part dels productors

Ens trobem immersos en una  crisi mundial sense precedents i tots els àmbits de la societat s’han vist afectats, en major o menor mesura, per la pandèmia del coronavirus. L’agricultura de casa nostra tampoc se n’ha vist exempta i són molts els sectors que han tingut pèssims resultats o han hagut de donar la temporada per perduda, com és el cas de la temporada de les calçotades a Valls. A la Conca de Barberà, per la seva banda, la collita d’alls d’enguany també es preveu molt inferior a la d’altres anys, a causa de les conseqüències que ha tingut el confinament en el conreu del producte.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En aquest sentit, bona part de l’all de la comarca es conrea a la zona dels Comalats, als termes municipals de Passanant, Forès, Rocallaura i Belltall. Ara bé, la majoria de productors i d’agricultors  no viuen permanentment en aquestes pobles i, a causa de l’Estat d’Alarma que encara continua vigent, han hagut de passar el confinament fora del terreny i no han pogut dedicar totes les atencions necessàries al cultiu, com són adobar la terra o treure la mala herba.

Una forca de 50 cabeces d’alls per 30 euros

Normalment, el final del procés, amb la recol·lecció de l’all, es localitza a finals de  juny, pels volts de Sant Joan, tot i que es pot atraçar alguns dies depenent de l’any i de la meteorologia. En aquest sentit, l’any 2019 va tenir una molt bona temporada, tant en quantitat com en qualitat, i l’Agrupació de Productors d’All de Belltall va fixar el preu de 30 euros.

Festa de l'All de Belltall 2019.
Festa de l'All de Belltall 2019 | Cedida

La Festa de l’All, en l’aire

A causa de la incertesa en l’evolució de la pandèmia i les fases de desconfinament, es preveu la possible suspensió de la Festa de l’All, que enguany arribava a la dotzena edició. L’esdeveniment, que habitualment se celebra el primer cap de setmana del mes d’agost, i acull més de mig miler de persones, està organitzat per l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, amb la finalitat de donar difusió a l’all local, catalogat tant pel Departament d’Agricultura com per la Gastroteca de Catalunya

En aquest sentit, l’all  de Belltall té la particularitat que és més petit que alguns alls d’altres zones, i pla per la part de sota. Es conrea en secà a una alçada de 800 metres el que li dona una textura molt fina. Té un gust coent i saborós i gaudeix d’una llarga conservació, d’una collita a una altra. Alhora, el producte és totalment ecològic, ja que en el seu procés de producció no precisa de cap tipus d’herbicida ni de tractament químic, i el conreu es realitza manualment (plantar, escugular, entrecavar, arrencar i finalment enforcar).