ball-gitanes-montblanc

Es presenta en societat el projecte de recuperació del ball de Gitanes de Montblanc

L'ha impulsat l'Ajuntament amb un grup de joves del municipi amb l'objectiu de fer més gran el seguici festiu de la vila

El seguici popular de Montblanc estrenarà per les Festes de Sant Maties de l'any 2020 un nou element del seguici festiu. Es tracta del Ball de Gitanes i Gitanos, creat fa pocs mesos per un grup de joves del municipi, implicat en el teixit associatiu de la vila. Durant la roda de premsa de presentació del nou ball, el regidor de joventut, Oriol Pallissó, ha destacat que «són un grup de joves, implicats en els balls de la Setmana Medieval, que tenien inquietuds i ganes de seguir participant de la vida cultural de la vila. N'estem molt satisfets».

La data triada per presentar el ball no és casual. Per la seva banda, la regidora de festes, Judit Pere, ha explicat que «ho hem volgut fer per Sant Maties per donar continuïtat a la voluntat de convertir-les en unes festes de caràcter més cultural i no tan festiu. Per això últim ja tenim la Festa Major del setembre».

Un ball referenciat el 1816

El primer pas que va fer l'Ajuntament i el grup impulsor va ser buscar referències històriques per constatar que un ball d'aquest tipus ja havia format part del seguici de la vila, requisit indispensable per poder-lo recuperar. Així, es va demanar un informe a l'Arxiu Històric de la Conca de Barberà. A Montblanc hi ha escrits de diversos balls parlats, però en concret d'un ball de gitanes s'ha agafat com a referència una crònica de les Festes de la Serra del 1816, on es parla directament d'un «baile de gitanas que bailan con sus cordones»

Un tronc de la riuada de l'octubre com a estaquirot

La nova associació s'estrenarà el 15 de maig, per les festes de Sant Maties, apadrinats per altres balls de gitanes. El grana serà el seu color corporatiu i destaca el pal, que es farà del tronc d'un arbre que es va emportar la riuada del Francolí del passat 22 d'octubre.

ball-gitanes-montblanc
La imatge gràfica ha estat creada per l'estudi de disseny montblanquí Crea2. | Cedida

La presidenta de l'entitat, Anna Carol, destaca que «el pal serà un símbol de l'entitat i de la riuada, tenint en compte que els fets van passar el mateix que s'ha creat l'entitat». El grup no està encara complet, i  fan una crida a aquella gent que hi vulgui participar per completar-lo. El mantó lluirà l'escut de Montblanc i el logotip està inspirat en el pal i les cintes característiques del ball amb la flor de lis montblanquina al capdamunt.

També fan una crida a particulars i empreses a fer donatius per poder fer més gran l'entitat. Expliquen que com a recompensa els seus noms es brodaran a les cintes del ball. Fins a la seva estrena el maig vinent, l'entitat té ara feina per preparar els balls i els vestits que lluiran. «Ara ens posarem en contacte amb un coreògraf per poder aprendre a ballar, buscarem els músics que ens acompanyaran i les músiques que ballarem i també acabarem de fer els vestits», explica Carol. L'Ajuntament, amb aquesta nova entitat, continua potenciant el seguici popular. En els propers anys esperen incorporar també nous elements del seguici infantil.