Relats Confinats: la iniciativa de Sarral per fomentar l'escriptura telemàtica entre els veïns

La proposta vol fomentar la lectura i l'escriptura, a través d'una activitat intergeneracional a les llars confinades

L'Ajuntament de Sarral i l'entitat SarralFest han engegat una activitat que vol dinamitzar els vincles comunitaris en el nou context del confinament per la pandèmia del coronavirus. També vol nodrir amb noves experiències intergeneracionals les llars. La iniciativa s'anomena 'Relats Confinats' i consisteix en la redacció, per part tots els veïns i veïnes que ho desitgin, de part d'una única història de ficció.

L'escriptura es vehicula a través del correu electrònic contesconfinats@gmail.com. Els interessats han d'escriure a aquesta adreça, des d'on se'ls informa de les normes bàsiques per a poder participar. També se'ls facilita l'inici del relat que, com el final, seran les úniques parts que escriuen els organitzadors. La intenció del consistori sarralenc és publicar la història.

La regidora de Cultura, Victòria Cañís, explica que «el manteniment de l'hàbit de lectura durant aquests dies de confinament és una de les demandes de les escoles. Per això organitzem una activitat en aquesta direcció, en la qual pugui participar tothom i alhora defuig el concurs de relats tradicional, que ja s'havia fet altres cops des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà o el Centre de la Dona».

Afegeix que Relats Cofinats també és un projecte per mantenir els vincles entre el veïnat, que potser tens al costat de casa i en aquell moment estaran fent el mateix que tu. «Ens agradaria que s'hi sumessin altres pobles de les comarques del Camp de Tarragona i de la resta del país, i així més endavant organitzar un concurs amb els relats escrits pels ciutadans confinats d'arreu», conclou.

El mecanisme

Els organitzadors han establert unes normes de funcionament per poder fer realitat un relat escrit a tantes mans: els textos han de tenir un mínim 20 i un màxim 100 línies per família, independentment del nombre de persones; la història principal és la que predominarà en el fil argumental i poden haver-hi històries que avancin en paral·lel; es mantindran i respectaran els personatges principals, tot i que se'n poden crear de nous; es poden incloure dibuixos sobre el tema relatat, un per família dins el seu text, i aquests dibuixos seran enviats en format JPG per correu electrònic a l'organització, i la temàtica serà lliure, podent modificar el curs de la història.

L'organització, per la seva banda, es reserva el dret de canviar el text si ho creu necessari, per tal de no alterar el curs de la història. També s'establirà l'ordre dels participants, els quals tindran un màxim de 8 hores per entregar el seu relat, un cop exhaurit aquest temps, el text es reenviarà a l'organització la qual el passarà al següent participant. Uns dies abans l'organització ja haurà informat a cada participant de quin dia i de quines hores disposarà cadascú per continuar la història rebuda i s'aportarà l'inici i el final de la història i unes paraules clau que ha d'incloure en el relat.

Per últim, cada participant cedirà els drets dels seus escrits a l'organització, per tal que aquesta en pugui fer ús (difusió i publicació dels relats) i es cediran les dades personals a l'organització per tal que aquesta pugui fer-ne ús en aquest projecte.

"👉Les principals afectacions pel confinament als monestirs de Poblet i Santes Creus" "🔴 La decisió de Treball per l'ERTO de l'empresa Mahle de Montblanc"